Linkedin Profilinizde Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Linkedin Profilinizde Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Linkedin uygulaması CV hazırlamanın en kolay yollarından biridir. Ancak CV oluşturabilmenizin ilk koşulu da Linkedin profilinizi nasıl geliştireceğinizi bilmektir. 2016 yılında yapılan Iş Verenler Ulusu Anketi sonuçlarına göre, iş verenlerin yüzde 87’si işe alım sırasında Linkedin uygulamasını kullanmaktadır.
Linkedin uygulaması, günümüzde IK departmanları tarafından oldukça yaygın bir kullanıma sahiptir. Ama bir sorun var ki; kullanıcıların çoğu iş arayışında olsalar bile profillerini nasıl kullanacaklarını bilmiyorlar. Linkedin uygulaması, bildiğiniz gibi kısa bir süre önce yeni tasarımını devreye almıştı. Tasarım yayınlanması sonrasında, kullanıcılarına eksik olan kısımları tamamlamaları için uyarılarda bulunmaktadır. Ancak bu güncelleme henüz Türkiye’de kullanılamıyor. Bu sebeple uzmanlar sizler için birkaç güzel öneride bulunmuş. Ve bunları başlıklar altında toplamak mümkün olacaktır. İlk olarak;
1- Asla Profil Fotoğrafınızı Selfie Olarak Yüklemeyin
Linkedin profil fotoğrafınızı çekerken kesinlikle bir selfie resminizi kullanmayın. Selfie fotoğrafı yüklemeniz halinde, sizin fotoğraf koymaktan bile aciz olduğunuz düşünülecektir. Uygun bir fotoğraf sizin için iyi bir izlenim sebebi olacaktır.
2- Kullandığınız Başlık Büyük Önem Vermelisiniz
Unutmayın ki iş verenler Linkedin profilinizi Google aramaları sonucunda da görebilirler. Bundan çıkaracağınız sonuç ise, sizi Google aramalarından üst sıralara taşıyacak bir başlık seçmenizdir. Ünvanınızı net bir şekilde belirtmelisiniz. Ayrıca bulunduğunuz şehir ve ülkeyi açıkça belirtmeniz, sizin için fayda sağlayacaktır.
3- Profilinizin Yüzde 100’ünü Tamamlamaya Özen Gösterin
Linkedin uygulaması, size profilinizin eksik olduğunu söylediğinde, tamamlamaya gayret ediniz. Hangi tarihlerde nerelerde çalıştığınızı açık şekilde belirtmelisiniz. Özellikle de eğitim durumunuz ve diğer bilgilerinizi doğru şekilde girmelisiniz.
4- Bağlantılarınız Çok Önemli
Linkedin üzerinde yalnızca birkaç bağlantısı olan profiller, sahte olarak benimsenmektedir. Bu sebeple sürekli çevrenizi genişletin. Tüm tanıdıklarınız ile bağlantı kurmanız, fırsatınızı arttırmanıza neden olacaktır. Çünkü kaç kişi tanıdığınızı ve kaç kişi ile bağlantılı olduğunuzla ilgilenmektedir. Bilimumda 300 ve üzeri bağlantıya sahip olmanız gerekmektedir. Ortak tanıdıklarınız, ummadığınız anda iş teklifi ile gelebilirler.
5- Profilinizde Tutarsız Davranmayın
Eğer CV’niz ile Linkedin profiliniz örtüşmüyorsa, bu tutarsız davrandığınıza işarettir. CV’nizde yazan ile Linkedin uygulamanızdaki profilin birbirini tutmasına özen göstermelisiniz.
6- Profilinizin Çok Uzun Olmamasına Dikkat Edin
Linkedin profiliniz üzerinde, CV’nizi abartılı bir şekilde ve uzatarak yazmanız sizin zararınıza olacaktır. Çünkü kimse mobil uygulama üzerinden bu kadar uzun yazıları kimse okumaz. Önemli olan işin özüdür.
7- Çok Bilinmeyen Terimlerden Sakının
Günümüzde oldukça fazla teknolojik terim bulunuyor. Ancak anlamını sizden başka birinin bilmediği kelimeleri kullanmanız size zarar verecektir. Profilinizde yalın ve net olun. Kesinlikle abartılı ünvanlar yazmamaya özen gösterin.
8- Paylaştıklarınız Önemlidir
Linkedin üzerinde paylaştığınız veya beğendiğiniz içerikler ile herkes ilgilenmektedir. Böylece sizin profesyonel ilgi alanlarınız da ortaya çıkacaktır.
9- Tavsiye Mektuplarına Güvenmeyin
Linkedin profilinizde bağlantılarınızdan aldığınız tavsiye mektupları ve onaylamaları almak oldukça kolaydır. Ancak iş verenlerin gözünde öyle değildir. Eğer tavsiye eden kişi sizinle ilgili ne kadar güzel şey dese de, bu sizleri ayırt edici bir özellik olarak daha ön plana çıkarmayacaktır.
10- İş Veren Sizin İş Aradığınızı Bilecek
Evet geldik son ve aslında en önemli kısıma. Aslında Linkedin bunun için Open Candidates adından bir uygulama geliştirmişti. Bu duyarlı aracı kullanarak, sadece iş verenlere görünebilmeniz de mümkün olacaktır.