Lüfer yakalamada nasıl bir olta takımı seçmeliyiz?
Lüfer yakalamada nasıl bir olta takımı seçmeliyiz? Lüfer yakalama yolları
Lüfer(bluefish), İlkbahar ve Sonbahar aylarında boğazlardan geçerek Karadeniz’e ya da Ege Denizine ulaşmaya çalışır. Bu süreçte ise birçok lüfer avcıların hedefi olur.
Lüfer yakalamanın kısa ve kolay yollarını sizlerle paylaşacağız.Lüfer avı tekniği olarak yemli olta, kaşık ya da rapala kullanılır. Yemli oltalarla mantarlı dip takımı en çok tercih edilen avlanma tekniğidir.Yem olarak ise istavrit, izmarit ve zargana tercih edilir. Burada dikkat edilmesi gereken Lüfer avında yem mutlaka taze olmalıdır. Avcı bir balık olan lüfer, genellikle temiz denizlerde ve kayalık burunlarda bulunur. Elinizde canlı istavrit varsa şansınız çok fazladır. İstavriti canlı iken parçalamadan kılçığını çıkartarak oltaya taktığınızda balığın dikkati daha fazla çeker. Kullandığınız mantarlı oltayı kendiniz yapıyorsanız mantara yakın yere 3 numara diğer 2 iğneyi 2 numara kullanarak 0.25 misinayı çift kat yaparak bağlarsanız balık yakalandığında iki kat misinayı birden kesemeyeceği için balığı kaçırmadan yakalama şansınız artacaktır.
Rapala ve kaşıkla at çek yaparken boğazda akıntılı suda 150 gr ve 200 gr kurşun kullanarak oltayı dibe indirdikten sonra yavaş aksiyon vererek çekerseniz balığın dikkatini çekmiş olursunuz.
Sığ sularda yada kayalık bölgelerde at çek yapıyorsanız yine kurşunsuz hafif aksiyon vererek balığın dikkatini çekerek yakalayabilirsiniz. At çekte önemli olan oltaya verdiğiniz aksiyondur.
Lüfer yakalamada nasıl bir olta takımı ve uç seçmeliyiz?
- Mantarlı yemli takım
- Kaşık
- Rapala
- Çapari