Manisa’daki 26 bin yıllık ayak izlerinden sadece 15 tane kaldı!
Manisa’daki 26 bin yıllık ayak izlerinden sadece 15 tane kaldı!
Tarih 1969, Maden Tetkik Arama Enstitüsü prospektörlerinden Mustafa Çelik, Manisa‘nın Salihli ilçesinin 30 km batısında bulunan, Sindel Mahallesinin Divlittepe çevresindeki alanda insan ve hayvan ayak izlerine rastladı. Kula yanardağından çıkan tüflerde oluşan bu izler çok yeni değildi. Araştırma yapıldı ve inanılmaz bir tarihi kalıntı bulundu. Bu izler neredeyse 26 bin yıllıktı.
1981 yılında bölge sit alanı olarak ilan edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı ‘Açık Hava Tabiat Müzesi’ olarak burayı tanımladı. O yıllardan beri herhangi bir koruma yapılmadı.
Tarih 2013’ü gösterirken Manisa Valisi Orhan Işın ile AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş bölgede araştırma yaptı. “Çok değerli bir miras” denilmesine rağmen, korunma altına alınmadıklarından, şu ana kadar sadece 15 adet kaldı.
Sindel Mahallesi Muhtarı Bekir Üçtaş, ise herşeye rağmen burayı kendi tedbirleriyle korumaya çalışsa da artık çok yorulduğunu söylüyor. Bölgedeki fosil ayak izlerinin üstlerini bitkilerle kapattığını ve görmek isteyenlere sadece 1 tanesini gösteriyor.
Avrupa‘da sadece Fransa, İtalya ve Macaristan‘da sadece insan ayak izleri bulunmakta. Fakat bizdekiler sadece insan değil, Salihli Sindel’deki buluntularda bir erkek, kadın ve çocuk ile tavşan ya da köpek gibi bir hayvana ait olanları da var. Yani kısacası diğer ülkelerdeki izler, Sindel’deki kadar zengin değil. Burasının kapalı bir açık hava müzesi haline getirilip, tüm dünyadan turist çekebilecek bir potansiyel var iken neden hiç bir koruma yapılamadı?
İzler önce kilde kalmış ve daha sonra, volkanik küllerin onu çevreleyip, bozulmasını engellemiş ve binlerce yıl böylece korunmuş. Ayak izleri arasındaki 75 cm mesafe olması çok dikkat çekici. İnsanlar burada yürümüşler anlamına geliyor.
Fosil Ayak izleri çalınıyor mu?
Sindel Mahallesi Muhtarı Bekir Üçtaş, izler 100’den fazla idi. Fakat bu sayı şu anda 15’e düştüğünü söylüyor. Muhtar, kasten bu ayak izleri kazınıp çalındığını söylüyor. Bu kadar değerli kalıntıları artık kendi çapında sakladığını üzerlerini otlarla kapattığını söylüyor. Soran yada bakmak isteyenlere sadece bir tanesini gösteriyor.
Muhtar, buraya maddi bir destek sağlanması gerektiğin, etrafının çitlerle kaplanıp, 24 saat izlenmesi ve bekçilerle korunması gerektiğini yıllardır her türlü makama anlatmış. Burayı turistik alan olarak belirlenip, turizmcilerin dikkatini çekme gibi faaliyetlerde yapılmış. Fakat herhangi bir eylem ve koruma ile ilgili halen bir çalışma yok.