DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Mide ağrılarına süt içmek faydalı mı zararlı mı?

Mide ağrılarına süt içmek faydalı mı zararlı mı?

Mide ağrılarına süt içmek faydalı mı zararlı mı?

Bazen hiç bir şey canınız çekmez yada yediklerinizi öğütemediniz mideniz de şişkinlik varken bir çok kişi süt içmek yararlı olduğunu söyler.

Peki bu ne kadar doğru ne kadar yanlış? Geçmişte denenmiş bilimsel öneri ve araştırmalar eşliğinde size açıklamaya çalışacağız.

1980’lerde bazı doktorlar ülser hastaları için sütü tavsiye etmişler. Sebebi ise içindeki azda olsa asidin, mide asitlerinin yangınını söndürdüğü için, mide ağrılarına da çözüm olduğu düşünülüyordu.Fakat sütteki bu asit geçici bir tampon görevi görüyor ve mide asitlerinin oluşumunu sağladığından tekrar ağrı başlıyordu.

1976’da ise bu görüşü destekleyen başka bir deney yapılmıştı. Deneye katılan kişilerde Boş mideye direk hortumla mideye süt verilerek açlık hissi ortadan kaldırıldı. Mide asitleri ölçülmeye başlandı. 3 saat boyunca mide asitlerinin artış sağladığı alenen belirlendi.

Mide ağrılarına süt içmek faydalı mı zararlı mı? | Mide ağrıları için süt için tavsiyelerini dinlemeyin.


Bu artışın nedeni neydi? İçindeki hangi madde buna sebep oluyor?

Alınan sütün yağ oranlarından olabileceği düşünüldü. Test 3 aşamada devam edildi. Yağsız, Az yağlı ve Tam yağlı süt içilerek ayrı ayrı veriler alınacaktı. Şaşırtıcı sonuç çıktı. Sütteki yağ oranı mide asitlerinin artışlarında bir faktör değildi.

Acaba Kalsiyum olabilir miydi?

Kalsiyumu az olan süt, daha az asit ürettiği görüldü. Fakat bir ayrıcalık vardı. Midenin yan komşusu Oniki parmak bağırsak ülseri olup da, daha bunun farkında olmayan kişilerde daha çok asit üretilmişti.

Peki ya süt proteini Kazein?

Kazein, sütün midedeki asidi yatıştırmasına engel olan bir protein. Çünkü Kazein  hem gastrin hormonunu hemde mide çevresindeki zarları uyardığı ve daha çok asit üretimine teşvik ettiği düşünülüyor.

1980’lerde Doktorların Ülser hastalarına önerdiği süt bu yüzden dolayı artık tavsiye edilmiyor. Bunla ilgili bir kanıt ise 1986 yılında ilk defa gözle görülmüş. Ülser hastaları 2 gruba ayrılmış Birinci gruba günde 2 litre süt, diğerlerine süt olmayan hasta beslenmesi verilmiş. Bir ay sonra endoskopi yapılmış. Süt içmeyen grupta ülser iyileşirken, diğerlerin de ise ilerleme bile gözükmemiş.


Süt kime yararlı?

Ülser hastalığı gibi mide rahatsızlığı olmayan kişiler süt kullanmasında bir problem çıkmıyor. İyi bir kalsiyum ve protein kaynağı olarak kullanılabilir.Ama ne kadar?

Bunu merak eden ise Norveç’li uzmanlar. Günde 1 litreden fazla süt içen, 21 bin yetişkinin 7 yıllık verilerini incelediklerinde, 328’inde ülser hastalığı görülmüş. 750 ml’den fazla içenlerin bu hastalığa yatkın olduğu görülmüş.

Mide ağrılarına süt içmek faydalı mı zararlı mı? | Aşırı süt içmek uzun vadede ülsere neden olabilir!


Sonuç olarak;

Süt iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Mide rahatsızlığı olmayan kişilere Sağlık Bakanlığı günde 1 bardak süt içmeyi destekliyor.

Süt mide ağrıları için yada mide yanmaları için bir çözüm yolu değil. Yarım saat sizi geçici rahatlık verir fakat arkasından mide asitleri tekrar oluşmaya başlar.

Eğer mide ağrılarınız var ise bunun tek çözüm yolu Uzman Doktorlardır. Çünkü bu ağrıların sebebi mide yada oniki parmak bağırsağındaki ciddi bir hastalık olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.