Miyop nedir? Miyopluk nasıl oluşur? Miyopluk nasıl anlaşılır? Tedavisi
Miyop nedir? Miyopluk nasıl oluşur? Miyopluk nasıl anlaşılır? Tedavisi
Uzağı net göremiyor musunuz? Bulanık görmeler başladıysa en yaygın görülen göz bozukluklarından biri olan miyopluk başlamış olabilir.
Miyopluk gözün arka tarafından ışığın kırma gücünün zayıflaması dolayı, gelen ışınların retinanın önünde bir noktada odaklanması sonucu oluşur. Bu durum gözün ön yada arka kısmında da olabilir. Yakındaki görülen bir maddeden gelen ışınların, uzaktaki bir maddeye göre daha çok mercekleme zorluğu yaşamaktadır. Miyop bir insan yakını net görmekte, uzağı ise seçememektedir. 6 metre kadar bir uzaklıktan göze gelen ışığın retinada odaklanamadığı için uzak görülmez. Aslında gözümüzü bir ayarlamalı dürbün gibi düşünün. Dürbünden uzağı görmek için görüntüyü netleştirmek için merceklerle oynarız. İşte gözde bu mercekleme yapamaz duruma gelir. Çözüm olarak göz doktorları kalın mercekli gözlükler vererek düzeltilebilir.
Miyopi göz hastaları için, Gözlük, harici lenslerle yada lazer yöntemleri artık gelişmiş tıpta kullanılmaktadır.
Miyopluk, tıp gözünde kalıtsal bir hastalık olup, akrabalar içinde birbirlerine geçer. Şimdiye kadar kitap okumanında miyopluğunun sebeplerinden biri olarak görülebilmekte.
Fakat yeni yapılan araştırmalarda bu etkenlerin Miyopluk nedenlerinden olmadığı da görüldü.Yazımızın devamında yapılan bilimsel çalışmaları okuyacaksınız.
Miyopluk nasıl anlaşılır? Bulgusu nedir?
Okul çağına gelen çocuklarda başlayan miyopi, yetişkinlik döneminde de durmadan büyüyen bir sorundur.Çocuklar okula gittiklerinde yazı tahtasını göremediklerinden şikayet ederler, ortalama 6 metreden yazı okuyamazlar. Eğer anlaşılmazsa ergenlik döneminde de anlaşılamayabilir. Yaş ilerledikçe bu sorun etkisini göstermeye başlar.
Doğumdan başlayıp, çocukluğa kadar olan dönem içinde miyopluk gelişir. okul çağında uzağa bakınca gözlerde yorulma başlar, bozukluk pek ilerlemez ama 20’li yaşlarda kendini tekrar göstermeye başlar. Yetişkinlerde ise erken dönemde 40 yaşına kadar başlamazsa 40 sonrası etkisini arttırır.
Miyopluk tedavisi nasıl yapılır?
Genelde çocuklarda kalın kenarlı ve içbükey(konkav) tür mercekli gözlükler kullanılır. Bu mercekler göze gelen ışınların yayılmasını sağlayarak, nesneden gelen görüntünün retinada net bir şekilde meydana gelmesini sağlarlar.
Yetişkinlerde ve ergenlikte kontakt lensler de kullanılabilir. Aynı optik özelliklere sahip kontakt lensler de kırma sorununun üstesinden gelebilir.
Yetişkin dönemde yeni tedavi şekli ise, gözlük olmadan ve lens kullanmadan, gözü lazerle çizdirmektir. Hatta lensi retinaya yerleştirme teknikleri de geliştirilmiştir.
Kornea üzerine yapılan fotorefraktif keratektomi (photorefractive keratectomy, PRK) ve lazer eşlikli in situ keratomileusis (Laser Assisted In Situ Keratomileusis, LASIK) son günlerde tercih yönü artmış bazı tedavi yöntemleridir.
Miyopların derecelerine göre sınıflandırırsak;
- -4,00 ve az ise düşük miyoptur.
- -4,25 ile -5,75 arasında ise orta miyoptur. Renkleri ayırmada sorun yaşayabilirler. Glokom sıkıntısı oluşabilir.
- -6,00 ve üzeri ise artık uzaktaki nesneleri bütün görmeye başlarlar. Miyopların üçte biri bu seviyededir.
Miyopluk için başka bir tedavi modeli ise göz damlasıdır. Atropine adı verilen göz damlası, miyopluğun sebebi olan göz yuvarı büyümesini yavaşlatıyor. Fakat bir çok yan etkisi görüldüğünden şu an için verilmiyor. Ancak damlanın etkisi çok iyi olduğundan en düşük seviyelerde kullanım için yeniden çalışmalara başlandı.
Miyopluk için, yapılacak en iyi çözümler gözlük ya da lens kullanmalı ve kapalı ortamların dışında kalan çocukların daha fazla zaman harcamalarını sağlamalı.
Miyopluk genetik bir hastalık mı?
Şimdiye kadar sizlerle ortak tıp dilinde miyopluğu anlattık. Miyoplukla ilgili ciddi gelişmeler kaydedildi.
Miyopluk genelde çok okuma ve genetik olduğu yazmakta. Fakat bunlara bir de yenisi eklendi. Çevresel faktörler de göz bozukluğuna sebep olabilir.
Basit önlemlerle özellikle Çocukları bu hastalıktan kurtarma şansımız olabilir.
Asya ülkelerinde Miyopluk yüzde 90’a çıkan olmasına rağmen, Türkiye, Avrupa ve ABD için yüzde 35’lere yakın bulmakta.
Eskimolarda bundan 50 sene öncesine kadar Miyop bulunmazken, şimdilerde çocuklarda yüzde 25’e varan bir miyopluk söz konusu. Eğer genetikse neden daha önce yoktu? Bunun sebebine bakıldığında eski yaşam tarzlarını bırakıp, modern tarza geçmeye çalışan yeni nesil eskimolarda göz bozuklukları yavaş yavaş başlamış.
Bilim adamları kısmı olarak genetik olabilir ama miyopluğun asıl nedeni gelişen sanayiden kaynaklanması olduğunu savunuyor. Eskimolardaki değişiklil bunun için delil olarak görülüyor.
Okumakla miyopluk arasındaki bağlantı ise önce güçlü bir olasılık olarak düşünülse de, konu üzerinde araştırmalar yoğunlaştıkça böyle bir bağlantının olmadığı görülmüştür.
Başka bir araştırmada ise dışarıda yani güneşte yaşamını fazla sürdüren kişilerin, kapalıya göre daha az miyop olma riski var. Araştırma Avusturalya’da öğrenciler üzerinde, fiziki olarak güneşin etkisine bakılmış. Miyoplukla ilgili bağlantı bulunamamış ama uzun zaman da belirleyici olduğu görüşüne varıldı. Gün ışığı ne kadar çok görülürse, göz bozukluğu riski de düşüyor.
D Vitamini Göze nasıl etki eder mi?
D Vitamini için güneş gerekli olduğunu herkes bilir. Kemiklerin güçlenmesi, bağışıklık sisteminin ayakta kalması, beyin işlevlerinin düzenli olması için D Vitaminine yani Güneşe ihtiyaç var.
Gözlerin Güneş gördüğünde Dopamin salgıladığı belirlendi. Dopamin salgılandığı zaman, miyop büyümesine engel olur.
Kapalı Ortamlar ve Yapay Işık Miyoplara etki eder mi?
Avustralya’da bir üniversitede, 2 farklı yapay ışık altında tavuk büyüterek yapılmış. 1. kümeste kırmızı renk içeren yapay ışıkta, 2. kümeste mavi ve yeşil rengin ağırlıklı olduğu yapay ışıklandırmada tavuklar büyütülüyor. 1. kümeste büyüyenler, 2. kümese göre miyop konusunda daha riskli olduğu görüldü. Sonrasında 1. kümese mavi ışıkla tedavi yapıldığında, miyopluk riski ortadan kalkmış.
Bu deneyden sonra miyop çocuklarda mavi ışık yayan lamba çözümleri yapılmaya çalışılıyor.
Yapay ışıkta ev içinde eşya kalabalığı varsa kırılmalar daha çok oluyor ve göz uyumluluk sorunu yaşıyor. Görüş mesafeleri daha geniş olan dış mekanlar bu nedenden içeriye göre daha güvenli.