Neden Armut yemeliyim? Armudun sağlık açısından bilimsel faydaları
Akıllı insanlar armudun iyisini ayılara bırakmadan yiyenlerdir. Yazımızı okuduğunuzda sizde bizim gibi düşüneceksiniz. Sizler için hayat kurtaran meyveler serisinde, Türkiye’de manav reyonlarında fazlaca bulabildiğimiz Armut hakkında geniş bir bilgi kaynağı hazırladık. Armudun hikayesi ve tarihçesi nedir? Armut nerelerde yetişir? Neden Armut yemeliyim? Armudun içinde hangi besin maddeleri var? Armudun yararları nelerdir? Armudun sağlık açısından bilimsel faydaları nelerdir?Armut kabızlığı önler mi? Armut zayıflatır mı? Armut balgam söktürücü müdür? sorularının cevabını yazımızın içinde bulabileceksiniz.
Neden Armut yemeliyim? Armudun sağlık açısından bilimsel faydaları nelerdir?
Armutların takma adının, dışının pürüzsüz oluşu ve meyve içinin ağızda kolay erimesinden dolayı “Tereyağı Meyvesi” olduğunu duymuş muydunuz?
Armudun hikayesi ve tarihçesi nedir?
Armutlar gül ailesinin bir parçasıdır. Bu ailenin yaklaşık olarak 3 bin çeşidi vardır. Fakat içinde 3 tür ağaç, bizim yiyeceğimiz Armut meyvesini verir. ABD’de Anjou, Bartlet, Bosc, Comice, Seckel ve Forelle armut türleri en çok tercih edilen armutlardır.
Armut (İngilizce: Pear) besin kaynağı olarak Taş devrinde kullanıldığı görülüyor. Armudun tarihsel hikayesinde kökenleri Asya ve Avrupa’nın güney doğu kesimleridir. Çin kaynaklarına göre 5 bin yıl önce ekildiği görülüyor. Avrupa’da ise ünlü oluşu 17. yüzyılda görülmekte. 18. yüzyılda “Noel’in 12 günü” şarkıda Armut ağacı, kekliğin yanında ölümsüzleştirilmiştir. Amerika kıtasında ise Oregon ve Washington’da iyi sonuçlar vermiş ve 1650’lerden sonra buralarda çoğalmıştır.
Armut konusunda ise şu anda lider ülke konumunda Çin, ABD, İtalya, İspanya, Almanya, Belçika, Almanya, Belçika ve Fransa gelmektedir. ABD’de yetişen Armutların yüzde 95’i en iyi verim alan Washington, Oregon ve Kuzey Kaliforniya’da yetişmektedir.
Türkiye’de en meşhur armudu Ayva ile aşılanmış olarak üretilen Deveci armudu, 2017 yılından itibaren fiyat düşerek iç piyasalarda da gözükmektedir.
Armutlar, tarih boyunca doğal tıbbi besin olarak kullanılmıştır. sindirim bozuklukları, spazmlar ve ateş düşürücü olarak bir çok kaynakta görülmüştür.
Neden Armut yemeliyim? Armudun içindeki besin ögeleri nelerdir?
Orta boy bir armut C vitamini ve Potasyum bakımından, yarım bardak Portakal suyuna eş değerdedir. Orta boy Armudun içinde çoğu çözülebilen pektinler ve lignanlardan oluşan 4 gram lif içermektedir. Harika değerler taşıyan Armut, güçlü bir fitokimyasal Antioksidan içermektedir.
Günümüzde armudun en çok konuşulan yararlarından biri Kan durdurucu olarak kullanılmaktadır.
Armudun içeriğinde potasyum minerali çokça bulunmakta olup, Tansiyonu dengelemede yardımcıdır diyebiliriz. Yüksek tansiyon sorunu olan hastaların beslenme diyetlerinde Armut kesinlikle olmalı.
Armudun içinde Kalsiyum, Magnezyum değerleri de iyi düzeydedir. Meyve asidi olarak en düşük değerlere sahip olan meyvelerden biridir. Alkali yapısından dolayı, asidik yapıdaki besinlerin vücuda verdiği zararlardan da korumaktadır.
Armudun içinde, ender olarak meyvelerde bulunmayan iyot görülmektedir. İyot, Tiroit bezinin çalışmasına yardımcı olur.
Güçlü antioksidan olması onu Bağışıklık Siteminin desteklemesini sağlar.
Armudun yararları nelerdir? Armudun sağlık açısından bilimsel faydaları nelerdir?
Hayat kurtaran meyveler listesinde olan Armudun tüketilmesi, Signapur’da yürütülen bir çalışmada diyetsel lif değerlerini arttırdığı gözlemlenmiştir. Buna göre Akciğer kanseri risklerinin de oluşumunu engeller. Balgamlı öksürüklerde, Armudun içinde bulunan Kuersetin ve Kateşin bakımından zengin olan yüksek flavonoitler azalmayı sağlar.
ABD’de yapılan bir başka çalışmada ise 30 ile 50 yaşındaki kadınların armut tükettiklerinde kilo kaybına uğradıkları gözlemlendi. 3 ay süren deneylerde Armutla beraber Elmada verilerek, kadınların ortalama 1,3 kilo verdikleri gözlemlendi. Bu deney aslında 2 süper meyve kullanıldığında, Kadınların kan şekeri ve kolestrol değerlerinin de ciddi düzeylerde düşmeler gözlemlendi.
Armudun içindeki yüksek liflerden biri olan Pektinler, bağırsaklardaki Probiyotikler için çok iyi bir düzenleyicidir. Kabızlık şikayetlerinde test edilen Armut, Kabızlık şikayeti olanlar için bir numara yardımcıdır. Görülen o ki Bağırsak kanserleri içinde önleyici olduğu söylenebilir. Bunu söylemek için Dengeli ve Sağlıklı Beslenmeli, Gdo’lu besinler ve Hazır gıdalardan kaçınılması gerektiğini unutmamalıdır.
Genel olarak Armut tüketerek elde edilebilecek faydaları listeleyelim.
Armudun faydaları nelerdir?
- Kabızlığı önler, bağırsakları çalıştırır. Kabızlık ve Hemoroit hastalarının günlük beslenmelerinde bir orta boy armut tüketmesi faydalı olacaktır.
- Tansiyon dengeleyicidir. Yüksek tansiyon hastaları, beslenme diyetlerinde Armut meyvesini kesinlikle bulundurmalı.
- Balgam sökücü etkisi vardır.
- Zayıflamak isteyenler, günlük besin diyetlerine Armut ve elmayı beraber kullanarak tüketmelidir.
- Asidik besinleri nötralize ederek, vücudun alkali kalmasına destek olur.
- İçindeki Lignanlar ile ilgili yararları için aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.
Okumadan Geçme: Lignan nedir? Lignanların Sağlığa Faydaları Nelerdir? Nelerde bulunur?
Armut şifalı meyvelerdendir. Ama Armut nasıl alınmalı, nasıl tüketilmeli ve nasıl saklanmalı konusunda da bilgi sahip olmamızda yarar vardır.
Armutla ilgili ipuçları | Armut nasıl alınmalı? Nasıl seçilmeli? Nasıl saklanmalıdır?
Armut ağaç dışında en iyi şekilde olgunlaşabilen tek meyvedir. Sert ve lekesi olmayan armutlar seçilmelidir.
Armutları daha hızlı olgunlaştırmak istiyorsanız, kese kağıdının içinde, oda sıcaklığında korunabilir.
Eğer yeşile benzer armut aldıysanız ve içi çok sertse, olgunlaştırıp, sarıya dönmesini bekleyin. Peki Armudun nasıl olgunlaştığını anlarım derseniz, Armudun sapının olduğu kesimi içeri doğru bastırın, eğer yumuşak ise yemeye hazırdır anlamına gelir.
Armutları olgunlaştırmak için oda sıcaklığında bekletebilirsiniz. Olgunlaşan armutlar en fazla 5 gün buzdolabında saklanabilir.
Armut nasıl yenir? Armut nasıl hazırlanıp, servis edilebilir?
Öncelikle armudu iyice yıkamalı. Kabuğu lif bakımından zengin olduğu için beraber yenir. Ama tarım ilaçlarından dolayı, armudu 5 dakika kadar sirkeli suda bekletip arındırılır ve sonrasında kurulanır,
Eğer armudun içindeki lif ve potasyum değerini çıkartmak isterseniz, kurutabilirsiniz. Fakat içindeki C vitamini değerlerinde de düşme gerçekleşir.
Olgunlaşmış armudu dilimleyip, yulaf ezmesi ile karıştırabilirsiniz. Yada Probiyotik Ev yoğurdunuza karıştırarak, meyveli yoğurtta yapabilirsiniz. Müsli yada Granola için armut parçaları ile güzelleştirebilirsiniz.
Çocuklara yada kendinize hazır katkı maddeleri içeren cipsler yerine, Fırında kızartarak, üzerine tarçın da atarak harika bir doğal abur cubur yapabilirsiniz.