Neden Avokado yemeliyiz? Süper besin Avokadonun faydaları nelerdir?
Armuda benzeyen haliyle, pütürlü yeşil kabuğundan dolayı Avokadoya timsah armudu denildiğini biliyor muydunuz? Kalp ve damar hastalıklarında, yaşlanmayı geciktiren, cilt dostu, çok kuvvetli bir antioksidan barındıran Avokadonun her gün yarım porsiyon yenilmesi ile vitamin takviyesi almaya gerek olmadığını biliyor muydunuz? Hayat kurtaran besinlerin içinde giren, süper besin Avokado hakkında bu yazımızda çok geniş bilgiler sizlere sunacağız. Avokadonun hikayesi ve tarihçesi nedir? Avokado nerede yetişir?Avokadonun besin analizi ve içinde neler var? Avokadonun yararları nelerdir? Neden Avokado yemeliyiz? Avokado tüketerek hangi hastalıklara karşı koruma alırız? Avokadoyu nasıl yemeli, nasıl saklamalıyız? Avokado üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar ve sonuçları nelerdir? sorularının cevaplarını yazımızda bulabileceksiniz.
Neden Avokado yemeliyiz? Süper besin Avokadonun faydaları nelerdir?
Yazımıza başlamadan önce Avokadonun hikayesi ve tarihine bir bakalım.
Avokado (Persea Americana) ismi Azteklerin dilindeki Abuacuatl kelimesinden gelmektedir. Anlamı ise “testis ağacı” olup, afrodizyak etkisi olduğunu inanıldığı için böyle tanımlamışlardır. 500’den fazla türü olan Avokadonun, dünyada en çok ticareti yapılan 7 türü vardır. Bacon, Fuerte, Gwen, Pinkerton, Reed, Zutano ve Hass türleri ABD’nin Kaliforniya şehrinde üretilip, ülke geneline dağılmaktadır. Meksika, Şili ve ABD en büyük avokado üreticileridir. Dünya Avokado üretiminin yüzde 33’ünü Meksika sağlamaktadır.
Avokadonun hikayesi ve tarihçesi nedir?
Milattan önce 7 bin ile 5 bin yılları arasında, Meksika’nın güney bölgelerinde Avokado üretildiği Arkeologlar tarafından bulunmuştur. Diğer taraftan başka kazılarda Milattan önce 750’li yıllarda Peru’daki İnka mezarlarının içinde Avokado tohumları bulundu. İnanışa göre ölümden sonraki hayatta afrodizyak özelliklerine ihtiyaç duyulabileceği için mezarlara konuluyordu. 1833 yıllarında ise ABD’de Florida eyaletinde yetiştiği görülmüştür. 1871 yılında ise Kaliforniya, Avokadonun merkezi haline geldi. Rudolf Hass adındaki bir bilim adamı, hibrit bir Avokado türü yaparak kendi soyadını vermiştir. Hass türündeki Avokadolar şu an en çok yetiştirilen türlerdir.
Avokado yıllar yılı doğal ilaç olarak kullanıldığı görülmektedir. Karayipler, Meksika ve Güney Amerika’da, Avokadonun değişik yöntemleri ile kullanımları görülmüştür. Avokado tohumlarının öğütülerek elde edilen tozun, kepeklenmeyi engellediğini, bu tohumların aynı zamanda, diş ağrıları olduğunda çiğnenmesi, dizanteri ve bağırsak parazitlerine karşı da bir antibiyotik gibi kullanıldığı görülmüştür.
Türkiye’de Akdeniz bölgesinde Avokado üretimi artık yapılmaktadır.
Avokadonun meyvesinin etli kısmı, kuru saçları nemlendirmede ve tıraş kremi olarak halen kullanılmaktadır.
Avakoda hakkında daha önce yazdığımız geniş yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
İlgili Link : Avokado nedir? Avokadonun Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
Avokado içinde neler var? Avokadonun Besin analizi
Avokadonun içinde kalp sağlığı açısından tekli doymamış yağ açısından (oleik asit) zengindir. Protein, potasyum, magnezyum, folik asit, A Vitamini, B Vitaminlerinden özellikle B6 Vitamini, C Vitamini, E Vitamini, K Vitamini, Fitokimyasal Lutein ve beta-sitosterol, çok güçlü bir antioksidan olan Glutatyon ve Karoten, Avokadonun içindeki zengin besin maddeleridir.
Şimdi sizlere Avokadonun neden harika bir sağlık meyvesi olduğunu açıklayacağız.
Neden Avokado yemeliyiz?
Avokadonun içindeki tekli doymamış yağların içinde en önemlisi olan oleik asit, damar tıkanıklığının nedeni olan, damar çevresindeki yağların oksitlenmesini engelleyerek, damar tıkanıklığını önler. Bununla beraber Kalp ve Damar hastalıklarına karşı vücudu korur.
Vitaminler dışarıdan alınması gereken önemli vücudun dinamikleridir. Aldığımız yiyeceklerdeki vitaminler, vücutta tepkimelere girerek metabolizmayı korumaya yardım eder. Avokadonun içindeki A, B, C, E ve K Vitamini açısından bolca bulunur. E Vitamini ve C Vitamini bildiğiniz gibi vücutta oluşan oksitlenme sonucu oluşan, serseri mayın gibi dolaşan Serbest Radikallerin oluşturduğu oksitlemeyi yani kısaca vücudun paslanmasını engeller.
Bakmadan Geçme : Antioksidan nedir? Antioksidanların yararları nelerdir?
Fakat Avokadonun içinde daha da güçlü bir Antioksidan vardır. Glutatyon adındaki bu madde, her türlü hastalık virüsüne karşı ciddi bir koruyucudur. Serbest Radikalleri gözü kapalı nötralize eder. Yapılan bilimsel çalışmalarda Parkinson ve Demans (Bunama) hastalıkları ile mücadelede etkili olduğu gözlemlenmiştir. Bununla beraber yaşlanmayı da geciktirir.
Okumadan Geçme : Bunama (Demans) nedir? Alzheimer nedir? Belirtileri ve Korunma yolları
Avokadonun içindeki karotenler, kansere karşı koruyucu olduğu bilimsel yollarla kanıtlanmıştır. Karotenler aynı zamanda yağda çözünebilen besinlerin emilimini yardım ederek, Kansere ve Göz hastalıklarında etkili olup, Kalp için değerlidir.
Avokadonun içindeki fitokimyasal beta-sitosterol, prostat kanseri ile savaşmada ve prostat bezinin büyüme sorunlarında, prostat boyutunun küçülmesinde ve kolestrol düşürücü özelliği olduğu bilimsel açıdan anlaşılmıştır.
Ananas ve Avokadonun içindeki fitokimyasal lutein, gözdeki sarı nokta hastalığı ile savaşmada ve prostat kanserinin ilerlemesini önlediği bilimsel açıdan da görülmüştür.
Bilimsel Araştırmalarda Avokado
İnsan diş eti dokusuyla yapılan bir deney tüplü çalışmada, Avokadonun diş eti iltihabı ve diğer periodontal (diş çevresi) hastalıkların meydana gelişini azalttığı keşfedilmiştir.
Journal of Dermatology dergisinde yayımlanan bir çalışmada, cilt hastalığı olan sedef hastalığının oluşumunu engellemek için, D Vitaminli kreme karşı, B12 vitamini ve avokado yağının içerdiği bir kremin daha etkili olduğu görülmüştür.
Yüksek Kolesterol ile ilgili bir araştırmada, kolesterolü yüksek hastalarda, bir hafta boyunca bol Avokado tüketimi beslenmelerine eklendi. Sonuçlar şaşırtıcıydı. Toplam kolesterol, kötü kolesterol ve trigliserit oranlarında belirgin azalmalar görüldü.
Daha çok Avokadonun içindeki Tekli doymamış yağlar ile yapılan sıradan bir çalışmada, Diyabetli hastaların beslenme menülerine fazlasıyla eklendi. Düşük yağlı ve karbonhidratlı diyet uygulayan deneklere oranla kan şekeri ve trigliserit değerleri çok daha iyi kontrol altında tutulduğu gözlemlendi.
Soya fasulyesi ve avokado yağı yağı karışımı ile yapılan bir beslenme takviyesi, ostoeartrit yani kireçlenme semptomlarında düşüş olacağı gözlemlendi. Yapılan 4 çalışma, bunun etkisini kanıtlamıştır.
İnsan Beslenme Merkezi UCLA‘ya göre, Avokado özü, Prostatlı kanser hücrelerini karışarak, kanserli hücre gelişimlerini yüzde 60’a kadar engellediğini açıkladı. Yani Kanser hücrelerinin intihar etmesi yani Apopitosis olayını gerçekleştirerek, kanseri durdurabileceği bildirilmektedir.
Dilerseniz Avokadonun yararlarını listeleyelim.
Avokadonun faydaları nelerdir? yararları nelerdir?
- Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Damar tıkanıklığına çözüm olabilir.
- Prostat büyümesi ve Prostat Kanserine karşı hem durdurucu hem de engelleyicidir.
- Diyabet hastalarının düşmanı olan kan şekeri ve trigliserit değerlerini düşürücü etkisi vardır.
- Cilt sağlığı için çok yararlıdır. Antioksidan etkisi ile, Zararlı UV ışınlarına karşı koruyucu, cilt hastalıklarında koruyucudur.
- İçinde çok güçlü Antioksidanlar barındıran Avokado, Bağışıklık Sistemine destek çıkmaktadır.
- Anti-aging etkisi ile yaşlanmayı geciktirir, Bunama gibi hastalıklara karşı önleyicidir.
- Günde yarım Avokado yiyerek, vitamin takviyesi hapları almaya gerek yoktur.
Avokadoyla İlgili İpuçları | Nasıl alınmalı? Nasıl saklanmalı? Nasıl Tüketilmeli?
Avokado nasıl seçilmeli? Avokado nasıl saklanmalı?
Hass tipi Avokado, olgunlaştıkça siyaha döner. Diğer türlerin olgunlaştıklarını anlamak için biraz sıkmak gerekir. Az yumuşaklık varsa yenebilir. Avokado alırken çok yumuşak olanları almayınız.
Şayet Avokado aldınız ama halen olgun değil. O zaman olgunlaşması için, bir kese kağıdına sararak, oda sıcaklığında 2 güne kadar bekletebilirsiniz.
Olgun Avokado kesinlikle buzdolabında saklanmalı.
Avokado nasıl tüketilir?
Avokado olgun ise, dikine keserek derin bir çizik atın ve sonrasında elinizle ikiye ayırın. Çelirdeğini bıçak yardımıyla çıkartın. Meyvenin eti için bir kaşık yardımıyla oyabilirsiniz.
Avokadoyu hemen tüketirseniz sorun yok ama eğer sonra yenilecekse, kararmasını engellemek için, üzerine limon suyu sıkabilirsiniz.
Doğranmış Avokado, salatalara, sandviçlere, tostlara, dondurmaya ekleyerek tüketebilirsiniz.
Peynir, Avokado ve tereyağını karıştırarak ekmeğe sürebilirsiniz.
Filipinliler, şeker, süt ve Avokado püresiyle içecek yaparlar.
Kaynaklar ve Dış Bağlantılar
- İngilizce hazırlanan bir tezde Avokadonun yararları (pdf),
- National Center for Biotechnology Information (NCBI) | Hass Avocado Composition and Potential Health Effects.