DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Neden doktora sormadan E vitamini takviyesi alınmamalı?

Neden doktora sormadan E vitamini takviyesi alınmamalı?
A+
A-

E vitamini eksikliği her ne kadar sorun olsa da fazlasının da ciddi şekilde zararları var. E vitamini hakkında bilgiler vererek Neden doktora sormadan E vitamini takviyesi alınmamalı?  E vitamini eksikliği, E vitamininin faydaları, E Vitamini kaynakları, E vitamini zararları nelerdir? sorularına cevap verecğiz.


Doktora sormadan E vitamini takviyesi almayın

Peynir ekmek gibi satılan vitamin aslında dengeli beslenme modeli ile kolayca elde edilebilecekken, vücutta biri kiminin yaratacağı olumsuz etkiler göz ardı edildi. Bugün son yapılan araştırmaların ışığı altında bu gerekli vitaminin hangi besin madde- lerinde bulunduğuna bir göz atacağız.

Kısaca E vitaminini eczaneden değil, besin kaynaklarından almaya bakın.


E vitamini kaynakları

E vitamini, yağda çözülebilen bileşikler ailesindendir. E vitamini dört tokoferol (alfa, beta, gama ve delta) ve dört tokotrienol olmak üzere doğal olarak sekiz farklı türde bulunur. Alfa tokoferol ise en yaygın olarak kullanılan ve en etkili E vitamini türü. Başlıca kaynakları:

  • Zeytinyağı, fındık yağı gibi bitkisel yağlar,
  • Fındık, badem, ceviz, ay çekirdeği gibi yağlı tohumlar,
  • Ispanak, tere, maydanoz, marul, kereviz, lahana, brokoli, balka- bağı gibi sebze ve yeşillikler,
  • Kümes hayvanları,
  • Hamsi, somon, uskumru, sardalya ve ton balığı gibi balık türleri,
  • Avokado, muz ve kivi gibi meyveler,
  • Tahıllar,
  • Tereyağı,
  • Kırmızı et,
  • Yumurta gibi besinlerdir.

Ne kadar E vitaminine ihtiyacımız var?

Amerikan Sağlık Enstitüleri’ne (NIH) göre önerilen günlük E vitamini miktarı 14 yaş üstü bireyler için 15 miligram. Emziren kadınların daha fazla E vitamine ihtiyacı olabileceğinden bu oran onlar için 19 miligram olarak belirlenmiş durumda.

1000 miligramın altındaki oranların çoğu yetişkin için zararsız olduğu düşünülüyor. 6 aya kadar olan bebekler için 4 mg olarak belirlenen bu oran, 6 ay ile 1 yıl arasındaki bebekler içinse 5 mg. 1 ile 3 yaş arasındaki çocukların 6 mg, 4 ila 8 yaş arasındaki çocukların 7 mg, 9 ile 13 yaş arasındaki çocukların ise 11 mg E vitamini almaları öneriliyor.


E vitamini eksikliği

NIH’e göre E vitamini eksikliği çok nadir görülen bir durum olsa da bazı insanların bünyeleri bu eksikliğe çok daha yatkın olabiliyor. Bebeklerin, yağ emilim bozukluğu ve abotalipoproteinemi (vücudun bazı diyetsel yağların emilimini tamamen önlemesine yol açan bir durum) görülen kişilerin E vitamini eksikliği yaşaması olasılığı çok daha yüksek.

Anemi, iskelet miyopatisi, kas koordinasyon bozukluğu, periferik nöropati, retinopati, bağışıklık tepkisi bozukluğu ve sinir hasarı, E vitamini eksikliğine işaret edebilir.


E vitamininin faydaları

Yağda çözülebilen bir vitamin olan E vitamini genellikle bir antioksidan olarak işlev görür. Yani hücreleri, serbest radikal denilen dengesiz moleküllerin vereceği hasarlardan korumaya yardımcı olur.

E vitamini bunun yanı sıra kalp hastalıklarından kansere, hatta belki de demans da dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yakalanma riskini azaltmada da yardımcı olabilir. E vitamini hücre zarını yeniler; bağışıklık sistemini destekler. Çok güçlü bir antioksidan olan E vitamini, hücrelerin enfeksiyonla savaşmasına yar- dımcı olur.

E vitamininin bir başka faydası da görme duyusunu koruyor olması. Qingdao Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Epidemiyoloji ve Sağlık İstatistiği Bölümü’nde yapılan 2015 tarihli bir araştırmada E vitamini alımının ve yüksek serum-tokoferol seviyelerinin yaşla bağlantılı kata- rakt oluşumu riskini azaltmakla bağlantılı olduğu gözlemlenmişti.


Fazla E vitamini zararları

Mayo Clinic’e göre bazı insanlar E vitamini takviyelerine karşı daha duyarlıdır. E vitamini takviyelerini gereksiz yere kullanmak ishal, mide bulantısı, karın ağrısı, güçsüzlük, baş ağrısı, kızarıklık ve benzeri başka sorunlara yol açabilir.

Yağda çözünebilen bir vitamin olduğundan E vitamini vücutta depolanır, fazlası da suda çözünebilen vitaminlerde olduğu gibi idrar yoluyla dışarı atılmaz. Bu da E vitamininin zaman içerisinde zehirli sayılabilecek derecede birikim yapabileceği ve doz zehirlenmesine yol açabileceği anlamına geliyor.

Çok fazla takviye E vitamini almak az oranda da olsa kan sulandırıcı özelliğe sahip olduğundan ameliyat öncesi kullanılması önerilmiyor. Dahası, Johns Hopkins Tıp Enstitüleri’nden bir grup araştırmacının 2005 yılında yaptığı bir araştırma sonucunda yüksek dozda E vitamini almanın, araştırma sürecinde kardiyovasküler hastalıklarda ve kanser hastalarında ölüm oranını artırdığı gözlemlendi.

Araştırmacılar, çok yüksek oranda E vitamini almaktan kaçınılması gerektiği sonucuna vardı. Araştırma sonuçları, Annals of Internal Medicine dergisinde yayınlandı. E vitamini takviyesi kullanacağınız zaman, özellikle de kullandığınız başka bir ilaç varsa mutlaka doktorunuza danışın. E vitamininin 250’den fazla ilaçla etkileşime gire- bildiği biliniyor.

Hava, ısı ve ışığa maruz kaldığında gücünü kaybe- der, bu nedenle takviye şeklinde alacaksanız, takviyeleri karanlık ve serin bir yerde saklamanız gerekir.(
https://www.livescience.com/51543-vitamin-e.html, https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-e/art- 20364144)



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.