DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Neden her şeyi renkli görüyoruz?

Neden her şeyi renkli görüyoruz?

Işık ve renk insan üzerinde etkisi inanılmaz. Meraklı sorularda, Gözümüz renkleri nasıl algılar? Neden her şeyi renkli görüyoruz? Neden her şeyi siyah beyaz görmüyoruz? Beyaz kağıdı neden beyaz görürüz? Işık ve renk olayını gözümüz nasıl algılar? Renk körlüğü nedir? Elektromanyetik tayf ve ışığın dalga boyları nelerdir? cevapları için okumaya devam edin.


Neden her şeyi renkli görüyoruz?

Güneş ışığı, elektromanyetik tayfın tamamını içerir. Ancak gözlerimiz yalnızca “görünür ışığa”, yani yaklaşık 390 ila 700 nanometre (nm) dalga boyuna duyarlıdır. En çok merak ettiğimiz renkli görmek nasıl gerçekleşir.

Bir nesnenin (örn. yeşil bir elma) üzerine güneş ışığı vurduğu zaman nesne, gelen ışığın bir kısmını (yüzeye çarpan doğrudan ışığı) soğurur. Bununla birlikte nesne, ışığın belirli bir dalga boyunu da yansıtır. Yeşil elma örneğinde, yeşil renge karşılık gelen dalga boyu yansıyarak gözlerimizdeki çubuk ve koni denilen sensörlere ulaşır. Bu hücreler, beynimize nesnenin yeşil renkli olduğunu söyler.

Beyaz kâğıt, tüm görünür ışığı yansıttığı için beyaz görünür. Nesne, görünür ışığın tamamını emerse onu siyah olarak görürüz. Nesnenin içindeki belirli pigmentler ışığı soğurur ve hangi dalga boylarının yayılacağını belirler. Ana renkler denilen kırmızı, mavi ve yeşil birleşerek, gördüğümüz birçok farklı rengi oluşturur.


Elektromanyetik tayf yada ışık tayfı ve Işığın dalga boyları

Görünür ışık, tayfın küçük bir kısmını oluşturur. Diğer elektromanyetik dalgaların kullanıldığı yerleri aşağıda listeledik.

  • Radyo dalgaları. En büyük olan radyo dalgaları boyu 10 cm ile 100+km arasında. Radyo ve televizyon yayıncılığı gibi çeşitli uygulamalar için çok kullanışlı dalgalardır.
  • Mikrodalga. Mikrodalga boyutu 1 mm ile 10 cm arasında. Mikrodalgalar yemek pişirmek ve uydu iletişimi için kullanılır.
  • Kızılötesi. Kızılötesi dalga boyu 700 nanometre (nm) ile 1 mm arasında. Gece görüşü kameralan, neredeyse her şeyden yayılan kızılötesi dalgalara bakar.
  • Görünür ışık. Görünür ışığın dalga boyu 390 nanometre (nm) ile 700 nm arasında. Bu yazıyı görmenizin tek yolu, gözünüzün görünür ışık almasıdır.
  • Ultraviyole. Ultraviyole dalga boyutu 10 nanometre (nm) ile 390 nm arasında. Güneş’ten gelen bu ışınlar sizi bronzlaştınr ama cildinize zarar verebilir.
  • X ışını. X ışını dalga boyu 0,01 nanometre (nm) ile 10 nm arasında. Giysilerden ve deriden geçip kemikten geçemeyen bu dalga, tıpta kullanılır.
  • Gama ışını. Gama ışınının dalga boyu 0,01 nm’den küçüktür. Uzaydaki nükleer patlamalar ve gama ışını patlamalan bu görünmez dalgalan yayar.
Elektromanyetik tayf yada ışık tayfı

Elektromanyetik tayf yada ışık tayfı


Işığın rengi var mı?

Aslında en çok merak ettiğinizde ışığın rengi var mı? Işığın rengi nedir? sorusuna en basit cevap, ışığın dalga boyları aslında ışığın rengini belirler.

  • Mavi rengi, ışığın dalga boyları, 450 nanometre (nm) ile 500 nm arası.
  • Yeşil rengi, ışığın dalga boyları, 500 nanometre (nm) ile 570 nm arası.
  • Sarı rengi, ışığın dalga boyları, 570 nanometre (nm) ile 590 nm arası.
  • Turuncu rengi, ışığın dalga boyları, 590 nanometre (nm) ile 620 nm arası.
  • Kırmızı rengi, ışığın dalga boyları, 620 nanometre (nm) ile 750 nm arası.

Renk körlüğü nedir?

Gözlerinizdeki çubuk ve koniler benzersizdir. Bu yüzden hepimiz renkleri biraz farklı algılarız, ancak bazı insanlar bazı renkleri ayırt edemez. Gördüğümüz renkleri üç koni türü (kırmızı, yeşil ve mavi) yaratır. Çubuklarsa parlaklığı kaydeder.

Renk körlüğü olan kişilerde bir koni türü daha az, diğer bir koni türü daha çok bulunur. Bu yüzden belirli renkleri diğer renklerden fazla görürler ve bazı renkleri ayırt edemezler. En yaygın renk körlüğü türü, kırmızıyla yeşili ayırt edememektir.

Renk körlüğü olanlar aşağıdaki sayıyı görmekte güçlük çeker.

Renk körlüğü testi

Renk körlüğü testi



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.