DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Neden kahve içtikten sonra uykumuz kaçar?

Neden kahve içtikten sonra uykumuz kaçar?
A+
A-

Neden kahve içtikten sonra uykumuz kaçar?

Uyku geciktirme, daha çok ayakta kalabilmek için tüketilen kahve uykuyu kaçırır. Bu doğru bir bilgi fakat kahve uykumuzu kaçırırken, bizde nasıl bir etki bırakır?, uykumuzu kaçırmayı başarır ama nasıl?

Bize bu soruların karşılığını bazı bilim adamları araştırmış ve Science Translation Medicine dergisinde yayınlandı. Araştırma neticesinde ise eğer uyuma saatinizden önceki 3 saat içinde eğer 1 fincan koyu kahve içerseniz uyku saati 1 saate yakın uzuyor. Bu da yatağa girdiğinizde uykunuzun bozulduğu anlamına gelir.

Neden kahve içtikten sonra uykumuz kaçar? | Uyku Bozukluğu

Bu konuda uzman İngiliz Cambridge’deki Moleküler Biyoloji Laboratuvarı’nda görevli araştırmacı Doktor John O’Neill, kahvenin geceyi uzun tutmada yararı olduğunu onaylıyor ama vücut uyku saatini ileri çekiyor. Bunun anlamı düzensiz uyku demek. Uykunun yeterli bir zaman alınamadığında neler olabileceğini başka bir yazımızda anlatmıştık.

İlgili yazı:Uykunun Önemi ve Günlük Ne kadar uyumalıyız?

Science Translation Medicine dergisinde ABD’nin Colorado eyaletindeki Boulder şehrindeki, Colorado Boulder Üniversitesi’nde beş kişi üzerine yapılan bir çalışma var. Bu kişiler 50 gün boyunca bir uyku testi için üniversitede kaldılar. Araştırmada vücut saatleri bedenin aldığı ışıkla kontrol edildi. Bunun için loş ışık kullanıldı. Her akşam belli miktarlarda kafein verildi. 50 günün sonunda ise Vücut saatlerinde kayma gözüktü ve 40 dakikanın üzerindeydi

Kahveyi sevenler için kötü bir haber olsada eğer çok seviyorsanız en iyisi uyku saatinizden önceki 5 saatte kafein içerikli kahvelerden uzak durmanız.

Uykusu kaçanlardan olmamak için kahve alımını 17:00’den sonra kesin

Eğer uyku bozukluğunuz var ise İngiliz Surrey Üniversitesi’nden Profesör Derk-Jan Dijk, öğleden sonra ve akşam kesinlikle kahve içmenizi önermiyor.Vücut saatine göre yaşamamızı ve akşam maruz kalınan yapay ışıktan etkilenmemek için, ayakta kalmaya çalışmamamızı öneriyor.

Bazı Uykusu gelen insanların, neden erken uyuduklarına kızıp bilerek, uyku saatlerini ileri çekmek için yaptıkları, kahve ile ayakta kalma düşüncelerinden yıllar sonra uykusuzluk hastalığının ön ayaklarını meydana getirdiklerinden habersizdirler.

Jet lag (Eş zaman bozukluğu) süresini uzatabilir!

Özellikle uzun seyahat edenlerin seyahatleri boyunca kahve almasının, jet lag sürelerini daha da uzatıp, kısa süreli sinirsel bozukluk ve uyuma problemleri doğurabilir.

Jet Lag Nedir? :Kısa zamanda uzun mesafeler kateden insanlarda farklı zaman dilimlerine ulaşılmasına bağlı olarak biyolojik ritmin bozulması. İnsan vücudunun yaklaşık 24 saatlik biyolojik etkinlik çevriminin ani değişmeler nedeniyle uğradığı geçici değişiklik ve düzensizliklerdir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.