DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Nükleer atıklar neden uzaya bırakılamaz?

Nükleer atıklar neden uzaya bırakılamaz?

Nükleer atıklar giderek artıyor ve bunlardan kurtulmak için uzaya gönderilmesi düşünülüyor. Ama bu iyi bir seçenek değil. Uzay çöplüğü neden zararlı? Nükleer atıklar neden dünyayı tehdit ediyor? Nükleer atıklardan nasıl kurtulabiliriz? sorularının cevapları yazımızda.


Nükleer atıklar neden uzaya bırakılamaz?

Günümüze kadar nükleer reaktörlerin yarattığı atık miktarı on binlerce ton ağırlığa ulaşmış durumda. Tek çözüm ise bu atıkları depolayıp doğadan uzak tutmak.

Fakat bu tehlikeli bir durum: 1957‘de Rusya’da bulunan Mayak Nükleer Tesisi’nde yaşanan patlama, Çernobil ve Fukuşima felaketlerinden sonra günümüze kadar yaşanmış en büyük üçüncü nükleer kaza olma ünvanını koruyor.

Bu tür felaketleri engellemek amacıyla, bu atıkları Güneş Sistemi’nden dışarıya veya Güneş’e doğru gönderme fikri üzerinde duruluyor. Fakat bu atığı roketlerle taşıyacak olmamız ve olası bir patlama neticesinde tüm atığın atmosfere yayılması tehdidi, bu fikri şimdilik uygulanamaz yapıyor.

Bazı araştırmalar güçlü lazerlerle atık taşıyan kapsülleri uzaya gönderme fikrini incelese de, bu fikrin de ekonomik ve güvenlik açısından problemleri bulunuyor.

Yazımız ekleniyor…



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.