Örümcekler yıllık beslenmeleri için 800 milyon ton böcek yiyorlar!
Örümcekler yıllık beslenmeleri için 800 milyon ton böcek yiyorlar!
Dünyanın tüm bölgelerinde bulunan yaklaşık 112 aile, 3879 cins ve toplamda 43 bin 244 türü bulunan eklembacaklı hayvan olan Örümcekler bir yılda yedikleri böcek ağırlığı yaklaşık olarak 800 milyon ton kadar.
Bildiğiniz gibi Ekolojik bir denge var ve bu döngünün devam etmesi için Örümceklerin katkıları büyük. Örümcekler ile ilgili İsveç’teki Lund Üniversitesi ve İsviçre’deki Basel Üniversitesi bilim insanlarının ortak bir çalışması çıkan sonuçlar gayet şaşırtıcı. Araştırma sonucu The Science of Nature bilim dergisinde yayınlandı.
Örümceklerin toplam ağırlığı tahminen 25 milyon ton kadar. Tükettikleri böceklerin ağırlığı ise 30 kat daha fazla.
Örümcekler, dünyanın birçok ekosisteminin bir parçası olarak uyum sağlamaktadır. Himalayalar’dan tutun, en derin çukurlara kadar bir çok yerde bazen görünür bazende kamufle ederler. Karnivor yani et oburdur örümcekler. Bazıları avını aramak için gece yada gündüz gezerken, bazıları ise ağ kurup beklemektedir.
Avlarının yüzde 90’nı böceklerden oluşur. Diğer avları ise, kurbağa, balık, kuş, yılan, yarasa, kertenkele olabiliyor.
İnsanlar ve Balinalardan fazla yemek yiyorlar!
BM Gıda ve Tarım Örgütüne göre, 5 milyarı bulan insan topluluğu yılda toplam 400 milyon et ve balık tüketiyor. En büyük memeli hayvanlardan Balinalar ise yılda 500 milyon ton deniz canlısı yiyor. Örümceklerin ağırlıklarına göre kıyaslandığında tüm canlıları arkasında bırakıyor.
Karınca ve Kuşlarda Örümcekler gibi böcek nüfusunun artmasını engelliyorlar. Basel Üniversitesi’nden Martin Nyffeler, yaptığı araştırmada örümcek sayısında düşme olduğunda, ormandaki ağaçların böcekler tarafından hızlıca zarar verildiğini söylüyor. Bu nedenden İnsanların örümcekleri yok etmemesi gerekiyor.
Örümcekler Hakkında Kısa Bilgiler | Örümceklerin Özellikleri
Örümcekler, yırtıcı hayvanlardır. Aynı ortamda kalamazlar, Birbirlerine saldırır ve yerler.
Böceklerin yanında sürüngen, küçük kuş ve memeli gibi omurgalıları da avlarlar.
Her örümcek ağ kurmaz. Örümceklerin aktif av yakalayanları, avlarını kovalayarak veya üzerlerine sıçrayarak yakalar. Suda böcek, kurbağa ve balık avlayanlar da vardır.
Ağları çelikten bile sağlamdır. İpekten daha kalitelidir. Karın altlarının arka tarafında üç çift ağ organı vardır. Hepsinin çıkışları farklıdır. Bezlerden oluşan yapışkan ve sıvı iplik maddesi, havayla temas edince sertleşir.Ağ oluşması böyle başlar.
Yakalanan avları önce felç ederler, kıskaçlarındaki zehirledikten sonra ısırdığı yerden enzimler içeren zehirle avının iç organlarını eritir. Eriyen organları midesini pompa gibi kullanarak çeker ve boşaltır. Kalan Kabuğuda atar. Sebebi ise yemek borusu çok dar mecburen böyle beslenmek zorunda.
Örümceklerin diğer böceklere göre en belirgin farkı kanatlı olmayışıdır.
Böceklerde 6 bacak olmasına karşılık örümceklerde 8 bacak vardır.
Ağız önündeki pedipalpler anten görevini görürüler. Dışarıdan bacağa benzediği için duyu bacakları da denir.Dış görünüşleri bacağa benzediğinden bunlara duyu bacakları da denir. Bacağın üzerindeki kıllar dokunma, tat alma ve çevreyi koklayıp araştırma yaparlar.
Örümcekler ayrı eşeyli canlılardır. Dişileri erkeklerden daha iridir. Üreme döneminde erkekler duyu bacakları ile, spermalarını dişiye aktarır.
Örümceklerde akreplerdeki gibi karın altında 2 yada 4 tane kitap akciğerleri vardır. Bazı örümceklerde eksik olan akciğerler, ilave solunum boruları ile tamamlandığı görülmektedir.
Merci
Spiders have primarily four pairs of eyes on the top-front area of the cephalothorax, arranged in patterns that vary from one family to another