Özel bakım üniteleri hangileridir?
Özel yoğun bakım ünitelerinden bizler için en önemli olanlarından Seyyar yoğun bakım üniteleri, Yenidoğan yoğun bakım üniteleri ve Bulaşıcı hastalık servisleridir. Biri En zayıf hastaların bazıları aynı zamanda en küçük hastalardır diğeri ölümün eşiğinde kaza geçirmiş biri olabilir, diğeri ise kitleleri öldürebilen bir virüsün tedavisi için uğraşır. Şimdi bu Özel bakım üniteleri hakkında kısa kısa bilgiler verelim.
Özel bakım üniteleri
Özel üniteler, Yolda tedaviden yenidoğanların canlarını kurtarmaya, ihtiyaçlara uyarlanmış bakım üniteleridir.
1. Seyyar yoğun bakım üniteleri
Yolda yoğun bakım sağlayan ilk müdahale ekipleridir.
Ambulans çağrıldığında zaman çok kısıtlıdır. Birisi ciddi bir kaza geçirdiğinde veya ciddi bir sağlık sorunu yaşadığında hastaneye ulaşmak kolay olmayabilir. Böyle vakalarda yoğun bakım ambulansı gönderilir. Bu aslında tekerlekli bir yoğun bakım ünitesidir.
Ambulans istendiğinde durumun ciddiyeti değerlendirilir ve gerekli görülürse yoğun bakım ambulansı gönderilir. Bu araçlardaki personel serum takabilir, ilaç verebilir ve hastayı hastaneye ulaştırana kadar hayatta tutmaya çalışır.
- Tedavi kitleri. Bu YBÜ’nün kendi taşınabilir teknolojileri vardır. Hastanedeki gibi ambulanstaki sistemler de solunum cihazı aracılığıyla oksijen sağlayabilir ve hastaya serum takılabilir. Araçta güvenli bir şekilde saklanan başka tedavi kitleri de bulunur. Bunlar, olay yerine varan ekibin her türlü acil duruma hazırlıklı olmasını sağlar. Araçta genellikle yanık ve yara kitleri; cerrahi aletler; ilaçlar; entübasyon ekipmanı; kan basıncını, vücut sıcaklığını ve diğer vücut fonksiyonlarını izlemeye yarayan ekipmanlar yer alır.
- Sedye desteği. Yüksek hızda yol alırken sedyenin yere ve duvara sabitlenmesi gerekir. Böylece hastanın hareke etme ve hayat kurtaran cihazların yerlerinden çıkma ihtimali azalır.
- Sedye. Bu geçici yatak, hastayı kolayca taşıyabilmek için tekerleklidir. Hareket edemeyen hastalar sedyeye kaldırılıp ambulansa götürülür.
- Monitör. Ambulans personeli, hastaneye varana dek uyguladıkları tedavinin işe yarayıp yaramadığını bu göstergelere bakarak anlar.
- Personel koltukları. Hasta stabilse paramedik burada oturarak sistemlerdeki değişimleri ve gidişatı takip eder.
2. Yenidoğan yoğun bakım üniteleri
Anne baba olmanın ilk günleri hem korkutucu hem de çok heyecanlıdır ama yenidoğan yoğun bakım ünitesinde korkunun dozu çok daha ağırlaşır. Bebekler doğduktan sonra vücutları kendilerini idame ettirmek zorundadır, ancak bazen komplikasyonlar yüzünden bunu yapamayabilirler.
Bebeklere özel yoğun bakım ünitelerinde yenidoğanlar, taburcu edilecek güce ulaşana dek makinelerle desteklenir. Bebeklerin yoğun bakıma alınmasının en yaygın nedenleri, bebeğin henüz tam olarak gelişmediği erken (prematüre) doğumlar, düşük şeker veya oksijen seviyesi, solunum problemleri ve enfeksiyonlardır.
- Solunum cihazı. Borulardan bebeğin solunum yoluna akan hava bebeğin nefes almasına yardımcı olur. Ebeveynler bu cihazın hızlıca “puflamasıyla’ bebeklerinin vücudunun sarsıldığını görüp korkar, ama solunum yollarının açık kalması için bu hızlı pompalamalar gereklidir.
- Kuvöz. Bebekler hastalanır veya erken doğarsa genellikle sıcaklıkları düşer. Sıcak tutulması gereken bebekler bu şeffaf kutulara yerleştirilir. Yandaki delikler, personelin ekipmanı ayarlamasına izin verir ve bazen anne baba bebekleriyle iletişim kurabilir.
- Su tankı. Bu tanktaki su. bebeğin etrafındaki havayı nemlendirmek için kullanılır. Premature bebeklerin derilerinin dış tabakası tam oluşmadığı için bu çok önemlidir. Bu bebekler den üzerinden çok fazla su kaybeder. Nemli ortamda bulunmaları daha fazla su tutmalannı sağlar.
- Yaşam bulguları monitorü. Bu makine, bebeğin kalbindeki elektrik sinyallerim görüntüler. Boylece hastane personeli değişiklikleri kolayca görebilir. Bebeğin göğsünden bu monitöre giden teller kalp atışı ve solunum hızını elektrik sinyalleriyle iletir.
- Sıcaklık ve nem kontrolleri. Sıcaklık ve nem seviyelerinin yönetimini kolaylaştırmak için bazı küvözlerin üstü kapalı olur. Küvözün içindeki koşullar bu tuş takımından kontrol edilip ayarlanır. Ayrıca bebeğin cildine yerleştirilen bir sonda, vücut ısısı dalgalandıkça ayarları otomatik değiştirebilir.
- Röntgen cihazı. Modern küvözlerde röntgen reseptörü bebeğin altındaki tabana yerleştirilmiştir. Röntgen buradan çekilir. Gömülü tüplerin yerlerini kontrol etmek, akciğer ve bağırsak sorunlarına bakmak için röntgen kullanılabilir.
BİLİYOR MUYDUNUZ? Dört haftalıktan daha küçük bebeklere “yenidoğan” denir.
3. Bulaşıcı hastalık servisleri
Görünmez ve bulaşıcı hastalıklar ile savaşırken hangi kişisel koruyucu ekipmana ihtiyaç var?
Bulaşıcı hastalığı olan bir hasta yoğun bakıma kabul edilirse o vakanın yayılmasını engelleyecek önlemler alınması şarttır. Hastaları tedavi etmek için sağlık çalışanlarının çoğu zaman hastanın yakınında bulunması ve ona temas etmesi gerekir. Peki o zaman kendilerini nasıl koruyorlar?
Bulaşıcı olduğu bilinen hastalar genellikle karantinaya alınır. Böyle odalarda ana servisteki tüm ekipman bulunurama duvarlar enfeksiyonun dışarı çıkmasını önler. Kapıdaki işaretler personeli hastanın durumu hakkında bilgilendirir. İçeri girerken kendi hayatlarını tehlikeye atmamak için koruyucu ekipman giymeleri gerekir. COVID-19 gibi pandemi vakalarında tüm servis veya hastane karantinaya alınabilir.
- Bone. Bu ekipman, saça yabancı madde bulaşmasını önler ve saçı toplu tutar. Açık saçlar yüzünüze dokunma ihtimalinizi artırır
- Cerrahi maske. Sıvıya dayanıklı malzemeden üretilen maske kulaklara geçirilir, burnu ve ağzı kapatır. Sıvı damlacıklardaki bakteri ve virüsleri yakalayabilirler ama havadaki mikroorganizmalar çok daha küçük olduğu için onlara karşı çok etkili olamazlar.
- Tam yüz siperliği. Yüzü burun ve ağız maskelerinden daha iyi kapatan bu plastik kaplamalar, ayarlanabilir bir kayışla başın etrafına tutturulur. Havadan bulaşa hastalıklara karşı yüzü korur.
- Uzun kollu önlük. Tek kullanımlık cerrahi önlükler fışkırma ve dökülmeleri yakalar. Servisten çıkınca bu önlükler atılır. Altındaki elbiseler temiz kalmış olur.
- Eldiven. Hastalığın taşınıp yayılmasından genellikle eller sorumludur. Enfekte hastaları incelerken eldivenler çok önemlidir. Sıklıkla çöpe atılıp değiştirilirler.