Paralı Vatandaşlık neden yapılır? Hangi ülkeler Paralı Vatandaşlık veriyor?
Son yıllarda bazı kişiler daha iyi olanakları kazanmak için başka ülkelere gitmek ve oraya sığınmak için resmi olmayan bir şekilde girmektense, resmi yollarla Paralı Vatandaşlık yada Yatırım Vatandaşlığı almanın yollarını arıyor. Birçok ülke artık göçmen karşıtı kararlar alıp, sınır güvenlikleri arttığı bir dönemde yeni bir kazanç kapısı olarak bu yolu sunmaya başladı. Paralı Vatandaşlık yada yatırım Vatandaşlığı zenginlerde tercih ediyor. Artık uçaklarda reklamı yapılan Paralı Vatandaşlık yada yatırım Vatandaşlığı Nedir? Paralı Vatandaşlık neden yapılır? Hangi ülkeler Paralı Vatandaşlık veriyor? sorularına cevap bulacağınız bir yazı hazırladık.
Paralı Vatandaşlık neden yapılır? Hangi ülkeler Paralı Vatandaşlık veriyor?
Paralı Vatandaşlık nedir? Yatırım Vatandaşlığı nedir?
Vatandaşlık Nedir? Yaşadığı ülkenin politik bir parçası olma durumuna denir. Anayasası olan ülkelerde, devlet tarafından garantiye alınan haklardan faydalanması için birey ve devlet arasındaki bağdır.Vatandaş olarak anılan bu bireyin ülke politikalarında da hakkı bulunmaktadır.
Anayasal düzen içinde Vatandaşlık şartları belirlenmiştir. Mesela Fransız vatandaşı olmak için ülke topraklarında doğmak gerekir, ABD’de aynı şartlar olmakla beraber Amerikan Kültürüne uyum sağlamak ve gelenekleri benimsendiğinin kanıtı aranmaktadır.
Fakat son yıllarda bu şartlar esnemeye başladı. Artık parası olan bir çok ülkede vatandaşlık alabiliyor. Uçaklarda bile bunun reklamları yapılmaya da başlandı. Daha iyi ülke şartları arıyan, zengin olup yatırım yapmak isteyenler yüklü paralar karşılığında ikinci vatandaşlığı almak kolay.
Paralı Vatandaş olmak isteyenler, ülkelerin belirlediği şartlarda bağış yada emlak alımı gibi yapacağı ülkenin şartlarına göre bu haktan yararlanıp hem pasaport hemde süresiz vize hakkına sahip olabiliyor.
1990 yıllarının başında ABD ve İngiltere başladı. Fakat 1980’li yıllarda Kanada, Karayip adalarıSt Kitts ve Nevis, Paralı Vatandaşlık uygulamasına başladı.
Bu işin öncülerinden Karayipler’de 100 bin dolarlık yatırım karşılığında ikamet zorunluluğu şartı aranmadan yabancılara vatandaşlık hakkı verilebiliyor. İngiltere’nin sömürgesi olmaktan kurtulan Karayip adaları St Kitts ve Nevis gelen kişilere, tropik sahil hayalini ve düşük vergi politikası ile cazibeliğini arttırıyor. Böylece dışarıdan gelen sıcak para ile ülkede kamu hizmetleri yapılıp ekonomiye katkı sağlanıyor.
İlk zamanlar Dünyada yabancı karşılanan bu uygulamaya yüzlerce kişi başvuru yapmıştı. 2009 yılında Paralı Vatandaşlık şartları içine 26 Schengen ülkesine vizesiz seyahat hakkını eklenince birden talep artmaya başladı. Başarılı kampanya ile yatırım vatandaşlığı adeta tavan yapmaya başladı.
ABD 2014 yılında göçmenler için yatırımcılara ayırdığı vize uygulaması yıl bitmeden tükenmişti. Sayı 10 bin olacaktı ve 500 bin dolarlık yatırım yapma şartı da aranıyordu.
Türkiye’den ABD’ye Mart ayında Vatandaşlık Başvurusu sayısı yüzde 400 artış gösterdi!
Uzmanlar yatırım vatandaşlığı daha önce ikinci vatandaşlığa ilgi göstermeyen, insanların başvurularındaki artışların yükseldiği görüşünde. Türkiye içinse durum da aynen böyle çünkü Mart ayında yüzde 400 oranında bir ön başvuru sağlayan CS Global Partners danışmanlık şirketinin genel müdürü Micha Emmet tarafından da doğrulandı.
2016 ABD başkanlık seçimleri ve İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı bu başvuruları tetikliyor.
Micha Emmet, İngiltere’de AB’den ayrılma seçimi sonrası, değişik seçenekler düşünmeye başladığını söylüyor. Brexit kararı sonrası özellikle şirketin telefonlarının kilitlendiği ve bilgi alma telaşı içine girdiklerini söylüyor. Uluslararası Para Fonu (IMF)’ye göre gelişmekte olan ülkelerin zengin vatandaşları ciddi bir şekilde Paralı Vatandaşlığa yöneldiklerini açıkladı.
Yatırımcıların ise en çok talep ettikleri ülkelerin başında ise Karayipler geliyor. Az miktarda paralarla ve vatandaşlık prosedürleri hızlı ve esnek olması bu tercihin en önemli nedenlerinden.
ABD’deki EB-5 Vize Uygulaması Yeşil Kart veriyor!
ABD’de emlak yatırımı yaparak alınan EB-5 Vize Uygulamasında bir de yeşil kart veriliyor. Bu Vizeye danışmanlık yapan Invest In USA adlı şirketin genel müdürü Peter Joseph, gelen başvuruların yüzde 80’ini Çinliler oluşturuyor, fakat Vietnam, Hindistan ve Brezilya gibi ülkelerden de başvurular son yıllarda artmaya başladığını ekliyor.
ABD’nin EB-5 Vize Uygulaması, ülkeye getirdiği ek katkı ise yılda 4 milyar dolardan fazla. 2008 krizi sonrası yüzde 1200’lerin üstünde talep almaya başladı. Başvuru sayısını 10 binde bırakan ABD ise fazladan gelen 13 bin başvuruya cevap verecek mi zamanla göreceğiz.
Vatandaşlık programlarına ABD’de itirazlar da başladı. Bunun başında ise ABD’nin Federal Soruşturma Bürosu kısaca FBI, Çinli yatırımcıların vize yolsuzluğu yapmasını yakalaması ile Nisan 2017’de 50 milyon dolarlık bir yolsuzluğu ortaya çıkardı. Bunun bir çeşit para aklama yapıldığı görüşünde olan itirazcıların başında iki senatör, milyonlarca kişinin vize için uğraşırken, zenginlerin kayırıldığını ve ABD’nin özgürlükçü yapısını bozduğunu belirtiyor.
Donald Trump, ülkedeki kaçak yaşayanları bir an önce sınırdışı edip, ülkeye para akışını bu yoldan da hızlandırabileceği düşünülebilir. Diğer taraftan Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner’in emlak firması New Jersey’de emlak porjelerini Çinlilere satmak için büyük reklamlar yapıyor. Böylece ABD vatandaşlığı da kolayca alınabiliyor. ABD’deki sınır kapatılma olayları, paralı vatandaşlığın önünü çok kolay açacağı düşünülüyor.
Amerikan Nomad Capitalist adlı danışmanlık şirketi sahibi Andrew Henderson gibi, yeni imkanlar doğurmak adına çok sayıda ülkenin pasaportunu almak isteyenlerde artış olduğunu da ekliyor. Özellikle Henderson’un kendisinin Komor adaları, Karayip adalarından Saint Lucia dahil dört pasaportu var. Bunların sayısını arttırmanın sebebi ise vizesiz seyahat, düşük vergi ve yeni yaşam alanlarını keşfetmek olduğunu söylüyor. Paralı Vatandaşlık alanların neredeyse hepsinin amacı bu diyor. Önümüzdeki zamanlarda çok fazla artışın olacağını da ekliyor.
AB ülkelerine yatırım vatandaşlığı yada paralı vatandaşlık sayısında artış var mı?
Avrupa Birliği ülkelerinde Paralı Vatandaşlık alma yada yatırım vatandaşlığına açık ülkelerin sayısı yarıya yakın. Örneğin Fransa’da Paralı Vatandaşlığın karşılığı 10 milyon dolar iken, Letonya’da ise 35 bin dolar civarında.
Avrupa Ülkelerinden alınan paralı vatandaşlık ile dünyanın bir çok ülkesine vizesiz seyahatin kapısı da aralanıyor. Paralı Vatandaşlık ile hem oturum, hem çalışmak hemde para işlemlerini yapabiliyor. Hem de bir çok ülkeye vizesiz dolaşım hakkı da bulunuyor.
Paralı Vatandaşlık için hizmet satan La Vida Golden Visas adlı şirket, AB için 50 ülkeden müşterileri olduğunu söylüyor. Hatta ilk defa İngiltere’den bile müşterilerin aradığını ve son zamanlarda arttığını da ekliyor.
İngiltere AB’den ayrıldı ve şu anda 500 bin dolara Paralı Vatandaşlık hizmeti alınabiliyor.
Ayrıca devlet tahvillerinden alarak bir yatırım aracı olarak da düşünülebilir.
Bulgaristan’dan 512 bin euro devlet tahvili alarak 153 ülkeye Vizesiz seyahat, Santa Lucia’dan devlet tahvillerinden 500 bin dolar alarak 123 ülkeye vizesiz, 1,85 milyon dolarlık yatırımla Malta pasaportu alıp 160 ülkeye vizesiz, 2,5 milyon euro yatırım ile Kıbrıs, 2 milyon ile 4 milyon arası yatırım ile Avusturya Pasaportu ile 171 ülkeye vizesiz, 165 bin dolar yatırım ile Rusya Pasaportu alabilirsiniz.
En hızlı Paralı Vatandaşlığı Karayipler veriyor
Ekonomisi büyük olan ülkelerden vatandaşlık satın almak çok zor. Onun yerine daha cazip yerler var.
Yeni Zeland gibi bir ada ülkesinde Vatandaşlık almak için 1 milyon doları gözden çıkartmak gerekirken, St Kitts ve Nevis’te 50 bin, Dominica’dan ise 100 bin dolarlık yatırım ile paralı vatandaşlık alınabiliyor. Tropik iklime sahip olan adalar, Dünyanın her yerinden ilgi odağı oldu. Elde edilen paralar ile ülkeler hem borcunu ödüyor hemde inşaat sektöründe gelişmeye çalışıyor. Adalar ülkesi paralı vatandaşlık için çokta uğraştırmıyor, oturum hakkını hemen verip, pasaport işini bile çok kısa sürelerde hallediyor.
Peki Dünyada neden Vatandaşlık artık para ile alınabiliyor? Neden insanlar paralı vatandaşlığa yöneliyor derseniz, ülkelerde yaşanan karmaşalar ve sorunlar, vatandaşın kendi ülkesinde özgür olamaması, siyasi belirsizlikler, dikta edilen yaşamlar, ağır vergi yükleri ve yeni bir hayat ile yeni bir başlangıç olarak düşünülebilir.
Paralı Vatandaşlık kimilerine göre ise hayat sigortası. Çünkü istediğinde kaçabileceği kimsenin onu hiç bilmediği yeni yaşam alanlarına giriş gibi düşünülebilir.
Ayrıca Turist olarak karşılacağınız ve hiç çıkmak istemeyeğiniz ülkeler ile ilgili yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.
İlgili Link: Hiç çıkmak istemeyeceğiniz ve Turistleri en çok seven 5 ülke
ücretsiz vatandaşlık veren ülkeler yok mu yaw 🙂
O kadar parayı nereden bulacaz