DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Remzi Oğuz Arık kimdir? Remzi Oğuz Arık’ın Hayatı ve Biyografisi

Remzi Oğuz Arık kimdir? Remzi Oğuz Arık’ın Hayatı ve Biyografisi

Remzi Oğuz Arık kimdir? Remzi Oğuz Arık’ın Hayatı ve Biyografisi

Remzi Oğuz Arık | Adanalı Siyasetçi ve Arkeolog

Remzi Oğuz Arık, Adanalı siyasetçilerden olup aynı zamanda, arkeolog ve yazardır. Adana’nın Kozan ilçesinin Kabaktepe köyünde doğdu. İstanbul Mercan İdadisi, İzmit Sultanisi ve İstanbul Muallim Mektebi’nde okudu. Gönüllü olarak I. Dünya Savaşına katıldı. Ardından Edebiyat Fakültesi’nde felsefe öğrenimi gördü. Galatasaray Lisesi’nde öğretmenlik yaptı. Sorbonne Üniversitesi’nde sanat tarihi, Louvre Arkeoloji Enstitüsü’nde arkeoloji öğrenimi gördükten sonra Maarif Vekaleti Arkeoloji Müdürü oldu. Göllüdağ, Alacahöyük, Çankırıkapı, Karaoğlan, Hacılar, Alaettintepe ve Bitik kazılarına katıldı. 1939 yılında profesör oldu.

1950’de DP Seyhan milletvekili seçildi. 1952’de Türkiye Köylü Partisi’ni kurdu. Milliyetçilik onun için vazgeçilmezdi, arkasından ise köylülük yazılarını tamamladığı  Oluş, Çığır, Millet, Hareket dergilerinde yayınladı. Adana’dan Ankara’ya gitmek için bindiği uçağın havada infilak etmesiyle öldü.

Adana’nın Sarıçam, Ceyhan, Kozan ilçelerinde ve İzmir’ de adına ilköğretim okulları bulunmaktadır. Ayrıca adı, Ankara’nın Kavaklıdere semtinde, mahalle olarak kullanılmaktadır.

Remzi Oğuz Arık kimdir? Remzi Oğuz Arık'ın Hayatı ve Biyografisi | Adana Ceyhan'da bir okula adı verildi

Remzi Oğuz Arık kimdir? Remzi Oğuz Arık’ın Hayatı ve Biyografisi | Adana Ceyhan’da bir okula adı verildi


Remzi Oğuz Arık Kimdir? | Hayatı | Biyografisi

15 Temmuz 1899 tarihinde Adana ilinin Kozan ilçesine bağlı Kabaktepe köyünde dünyaya gelen Remzi Oğuz Arık , Türk soylarından gelen Oğuzlar’ın Varsak boyundandır. Bebeklik ve Çocukluk dönemi köyünde geçmiştir. İlkokul eğitimi burada başlamıştır.

Ablası ve ağabeyi görev nedeni ile Balkanlara gitmesi gerektiği için, göç etmek zorunda kalan Remzi Oğuz Arık, çocukluk yıllarının bir bölümünü burada geçirmiştir. Annesi ile tüm balkanları bu yaşlarda gezdiğini de söylemektedir. Osmanlı Devletinin son zamanları olan bu yıllar, halkın da fakirleşmesi başlamıştır. Bu yıllarda çok yokluk çeken Remzi Oğuz Arık önce İşkodra İdadisinde, oranın işgali üzerine de İstanbul’a gelerek Mercan İdadisinde, İzmit Lisesinde ve İstanbul Muallim Mektebinde eğitim görmüştür.

Remzi Oğuz, I. Dünya Savaşı’nın son yılında askere katılmaya karar vermiş ve Talimgah’a katılmıştır. Burada yaşadığı ağır kaza Askerlik yapmasını engellemiştir. Ciddi ve uzun süre tedavi görmüş, bu arada da hayatta kalabilmek için ailesinin geçimi için çok çalışmıştır. İstanbul’un işgal acıları yaşadığı günlerde “Turan” özlemiyle Asya’ya gitme girişimi başarısızlıkla sonuçlanmıştır.

Yüksek öğrenimine İstanbul Darülfünunu’nun İçtimaiyat şubesinde başlayan Arık, 1926’da açılan bir sınavı kazanarak Paris’e gönderilmiştir. Renkli ve anlamlı bir öğrenim dönemi geçirerek, oradaki arkadaşları üzerinde etkili olan Remzi Oğuz Arık, eğlenceye düşkün olan arkadaşlarını “Bugün Anadolu için ne yaptın?” uyarıları ile doğru yola çevirmiştir.

Sorbonne Üniversitesi’nde Sanat tarihi bölümünü okumuş arkasından ise, Louvre Arkeoloji Enstitüsünde de ikinci bölüm olarak arkeoloji öğrenimini tamamlamıştır.

1931 tarihinde yurda dönen Arık, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde görevlendirimiştir.

1933 tarihinde dönemin Millî Eğitim Bakanlığı tarafından arkeoloji uzmanı olarak görevlendirilmiştir. Bir eğitici olarak görevlendirilerek Gazi Eğitim Enstitüsü’nde tarih dersleri vermeye başlamıştır.

O zamanda Göllüdağ, Alacahöyük, Çankırıkapı, Karaoğlan, Hacılar, Alaettintepe gibi başlanmış kazıları da bir taraftan yönetmiştir. Derin bilgileri onu sonraki yıllarda Ankara Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü görevini getirmiştir.

1939 yılında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde öğretim üyeliğine getirilen Arık, orada “Arkeoloji Profesörü” ve “Enstitü Müdürü” olmuş ve aynı zamanda sanat tarihi dersleri de vermiştir.

1942 ile 1944 tarihleri arasında Hüseyin Avni Göktürk ile beraber Tarihi bir dergi olan Millet’i çıkarmıştır. Dergide Anadolu’da oluşan din, dil, soy ve kültür birliğine dayanarak, Türk ulusunun ön plana çıkma gayretinde olmuştur.

1942 yılı sonunda fakültedeki görevinden Hasan Ali Yücel ve Şevket Aziz Kansu ile olan mücadele sonucunda ayrılmak zorunda kalan Arık, 1943 ile 1945 yılları arasında yeniden müze yöneticiliği görevlerinde bulunmuştur.

1949 yılında hizmete açılan Ankara İlahiyat Fakültesi’nde, İslam Sanatları Tarihi Profesörü olarak müze müdürülüğü işlerini bırakmıştır.

1950 yılında yapılan seçimlerde DP’den aday olmuştur. DP (Demokrat Parti) Seyhan milletvekili olduktan sonra, akademisyenlik görevinden de ayrılmıştır.

Aradan geçen 2 sene de milletvekili olduğu partinin felsefesi hoşuna gitmemiş ve 1952 tarihinde “Türkiye Köylü Partisi’ni” kurarak, “Genel Başkanlık” görevini üstlenmiştir.

3 Nisan 1954 tarihinde Adana’dan Ankara’ya uçan THY uçağının düşmesi sonucu üzücü bir şekilde hayatını kaybetmiştir.

Remzi Oğuz Arık kimdir? Remzi Oğuz Arık'ın Hayatı ve Biyografisi | Adana'daki mezarı

Remzi Oğuz Arık kimdir? Remzi Oğuz Arık’ın Hayatı ve Biyografisi | Adana’daki mezarı


Remzi Oğuz Arık’ın Eserleri

  • Adana Ticaret Rehberi, 1924,
  • Küçük Borçlu, Jeanne Meret’den çeviri, 1926,
  • Alacahöyük Hafriyatı, 1937,
  • Karaoğlan Kazıları, 1938,
  • Köy kadını – Memleket parçaları, 1944,
  • İdeal ve İdeoloji, 1947,
  • Truva Klavuzu, 1953,
  • Coğrafyadan Vatana, 1956,
  • Veraset ve Cemiyet, 1957,
  • Türk İnkılabı ve Milliyetçiliğimiz, 1958,
  • Türk Gençliğine, 1968,
  • Gurbet-İnmeyen Bayrak, 1968,
  • Meseleler, 1974,
  • Türk Sanatı, 1976.


Ayrıca Bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.