Robot otomasyonu için karıncanın doğal navigasyonu çözülmeye çalışılıyor
Robot otomasyonu için karıncanın doğal navigasyonu çözülmeye çalışılıyor
Alman biyologları uzun yıllardır karıncaları inceliyorlardı. Çünkü karıncaların doğal bir navigasyon sistemleri var. Karıncalar yuvalarından çok çok uzak kalsalar da eve dönüşleri kolay oluyor. Çöl de bile yuvasını bulmakta zorluk çekmeyen karıncaların akıl almaz doğal yön bulucu sistemi nasıl çalışıyor?
Almanya’nın Freiburg Üniversitesi’nde biyologlardan oluşan araştırma ekibinin lideri Dr. Matthias Wittlinger, bunun için bir küre hazırladı ve üzerine karıncayı koyup, yaptığı hareketleri sanal olarak bilgisayara aktarıp, navigasyon sistemleri hakkında bilgi topladıklarını söyledi.
Journal of Experimental Biology 2017 Şubat sayısısında ilk alınan sonuçlar açıklandı. Testleri çöldeki karıncalar üzerinden yapan ekip, Karıncaların güneşi yön tayininde kullanıp gittikleri yerin mesafesini ölçtüklerini söyledi. Özel küre şeklinde karıncanın yürümesine göre ayarlanmış yürüyüş tabanı optik okuyucuları ana bilgisayara veriyi gönderip kaydediyor. Sanal olarak ta karıncanın neler yaptığı anlaşılmaya çalışılıyor.
Alman Dr. Matthias Wittlinger eğer hayvanların yön bulma beceri mantığını çözersek, bunu Robot otomasyonun da kullanılacağını belirtti.
Karıncaların navigasyonu çözmeye çalışan cihaz nasıl çalışıyor? | İzle
Robot otomasyonu için karıncanın doğal… paylaşan: gelgez.net
Karıncalar Hakkında Kısa Bilgiler
Karıncalar ekosistemlerin çoğunda yaşayabilir ve kara hayvanları biyokütlesinin yaklaşık %15 ile %25’ini oluştururlar.
Karıncaların 12.000’den fazla türü sınıflandırılmış ve yaklaşık 14 bin civarında türü olduğu tahmin edilmekte.
Dirsekli anteni ve ince bellerini oluşturan düğümsü yapılarıyla tüm insanlarca bilinir.