Günlük yaşamda vazgeçilemeyen sağlıksız gıdalardan kurtulma yolları
Sağlıksız, dengesiz ve yetersiz beslenme toplumun büyük çoğunluğunda görülen ciddi sorunlardan biridir. Uzun ömürlü insanların beslenme modellerine bakıldıklarında doğal gıdalardan vazgeçmedikleri görülmektedir. Bu yazımızda yaşamın kalitesini bozan aklımızdan çıkmayan bazı sağlıksız gıdaların yerine koyabileceğiniz evde yapılabilecek doğal gıdaları anlatacağız. Günlük yaşamda vazgeçilemeyen sağlıksız gıdalardan kurtulma yolları başlangıcı olan bu yazımızın devamını okumak isterseniz sosyal medya üzerinden takip etmeyi unutmayınız. Ayrıca yazımızın alt kısmında Bol meyve yemek ve Bol sebze yemek yararlı mı? zararlı mı? sorusunun cevabını bilimsel araştırma ile vermeye de çalışacağız.
Günlük yaşamda vazgeçilemeyen sağlıksız gıdalardan kurtulma yolları
Sağlıksız atıştırmalıkları hayatınızdan çıkartarak daha uzun ve sağlıklı yaşanılır demek için müneccim olmaya gerek yok. Sağlıklı atıştırmalık satılmadığı için evde yapmak bir çok kişiye zor gelir.
Hazır gıdalar, katkı maddelerinin çokluğundan şikayet edilen market ürünleri genelde raf ömrü uzun tutularak içeriği kimyasallarla korunmaktadır. Fakat bu kimyasallar alışkanlık haline geldiğinde metabolizma sorunları ve vücudun koruma sistemi bağışıklık sisteminin varlığını düşürerek, her türlü hastalığa merhaba denmektedir.
Bunama, erken yaşlanma, kalp damar sorunları, inme, kalp krizi, kolesterol, diyabet, karaciğer sorunları, obezite gibi daha nice sayacağımız hastalıkların temelinde sağlıksız, dengesiz ve yetersiz beslenme vardır.
Eğer sağlıksız beslenme modelinden ilerliyorsanız, zararın neresinden dönülse kardır diyerek katkı maddeleri hazır fabrikasyon ürünlerinden, junk yani boş fast food gıdalardan kaçarak bir başlangıç yapılabilir. Yazımızın altındaki linklerden sağlıklı beslenme ile ilgili bir çok link bulabilirsiniz.
Bu yazımızı, kötü beslenme alışkanlıkları yerine nasıl sağlıklı gıdalarla değiştirme yollarına örnek olarak okuyabilirsiniz.
Beslenme uzmanları günlük yaşamda vazgeçemediğimiz beslenme alışkanlıklarına küçük dokunuşlar yaparak sağlıklı gıdalarla değiştirilebileceğini 12 örnekle anlattılar.
1. Patlıcandan pastırma yapın
Patlıcanı kolaylıkla pastırmaya dönüştürebilirsiniz. Yapmanız gereken yalnızca patlıcanı ince dilimlere ayırmak, dilimlerin üzerini zeytinyağı ile yağlamak, üzerlerine hindistan cevizi şekeri, tütsülenmiş biber, pul biber, sarımsak tozu ve deniz tuzu serperek fırına atmak ve iyice kızarıncaya dek 135 derecede yaklaşık bir saat kırk beş dakika kadar pişirmek.
2. Kremalı domates sosunu kremasız hazırlayın
Domates sosuna humus katarsanız kremamsı bir doku elde edebilirsiniz. İnanın ki, bu kremasız, çok daha düşük kalorili ve doymuş yağ oranı çok daha düşük sosun tadı da kremalısını hiç aratmayacak denli leziz olacak.
3. Sizlere çok daha yararlı olabilecek kekler hazırlayın
Yulaflı ve çikolatalı keklerinizi muz püresi, ıspanak ya da pancar püresi ile hazırlayabilirsiniz. Muz keklerin kurumasını önler. Ispanak ya da pancarın verdiği renk de sağlıklı beslendiğiniz inancını pekiştirir.
4. Daha doyurucu bir salsa sosu yapın
Cipslerinizi batırıp yediğiniz soslara süzme peynir katın. Sosunuz bu kolay yöntemle hem daha leziz olacak, hem de içerdiği protein nedeniyle sizi çok daha uzun bir süre tok tutacaktır.
5. Fındık yağı ya da tohum yağları kullanın
Fırında pişirilen daha yoğunluklu yiyeceklerde, tereyağının ya da sıvı yağın yerine, fındık yağı ya da tohum yağından yararlanın. Böylelikle, hemen hemen eşit miktarda kalori ile, sağlıklı yağlar, lifler, protein ve antioksidanlar içeren bir yiyecek elde edebilir ve çok daha sağlıklı beslenmenin tadını çıkartabilirsiniz.
Kimi unlu yiyeceklerin çok kuru olmamaları için, onlara biraz su katmanız gerekebilir.
6. Yalnızca sirke ekleyin
Meyvelerin üzerine biraz balzamik sirke serpiştirebilirsiniz. Balzamik sirke tatlı ile keskin tatları harmanlayan müthiş bir karışımdır ve özellikle de olgun meyvelerle birlikte tadına doyum olmaz. Üstelik sizleri tok da tutabilir.
Çilek, karpuz ve kavun ile birlikte denemeye değer.
7. Krem şanti yerine hindistan cevizi kreması
Taze meyvelerin üzerine krem şanti koymak yerine, hindistan cevizi kreması hazırlayarak sütsüz bir krema eklemeyi deneyebilirsiniz.
Mikser ya da bir yumurta çırpıcısı ile soğutulmuş hindistan cevizi kremasını iyice çırpın. Kremayı daha lezzetli kılmak için buna kakao ya da vanilya ekleyebilirsiniz.
8. Protein yüklü pesto sosu
Pesto sosu hazırlarken çam fıstığı yerine antep fıstığından yararlanabilirsiniz. Antep fıstığı çok daha bol miktarda protein ve lif içerir. Dahası, fıstığın yeşil rengi pesto sosuna çok daha çarpıcı bir renk katar.
9. Karpuz çekirdeklerini çitlemenin tadını çıkartın
Çoğu kişi karpuz çekirdeklerinin yenilebilir olduğunu bilmez, oysa bunları keyifle yiyebilirsiniz. Karpuz çekirdeklerinin hoş ve yumuşak bir tadı olduğundan, hemen hemen tüm başka yiyeceklerle de iyi gider. Çekirdekleri lahana salatasının üzerine serpiştirebilirsiniz. 300 gram karpuz çekirdeğinde yaklaşık 10 gram protein vardır.
10. Suçluluk duygusuna kapılmadan yudumlayabileceğiniz bir margarita
Margarita hazırlarken şekerli malzemelerin yerine, tekilaya demlenmiş yeşil çay, taze sıkılmış misket limonu suyu, mandalina suyu, dilimlenmiş zencefil ya da reyhan yaprağı gibi taze otlar ekleyebilirsiniz. Böylelikle, serinletici, leziz ve çok da şekerli olmayan bir içecek elde edersiniz.
11. Çin yemeğini daha sağlıklı bir öğüne dönüştürün
Canınız Çin yemeği çektiğinde, buharda pişirilmiş sebze ve karides ısmarlayın. Bunların üzerine esmer pirinç sirkesi, susam yağı, taze sıkılmış portakal suyu, rendelenmiş taze zencefil, doğranmış sarımsak ve kırmızı biber ezmesi karışımından elde ettiğiniz ev yapımı sosunuzu dökün. Bu öğün lokantada hazırlanan şeker ve sodyum yüklü sostan uzak durmanıza olanak tanıyacağı gibi, yemesi de büyük bir keyif verecektir.
12. Sıvı meyve pürelerinize fasulye ekleyin
Meyve pürelerini fasulye ile karıştırmak suretiyle onlara lif, bitkisel protein, vitamin ve antioksidanlar katıp, çok daha besleyici olmalarını sağlayabiliriz. İnanmayacaksınız ama, hazırladığınız bu püreyi midenize indirirken fasulyenin varlığından bile haberiniz olmayacak. Dahası, bu ekleme püreye daha yoğun bir doku kazandırıp sizi çok daha uzun bir süre tok tutacaktır.
Ayrıca Bakınız
- Sağlıklı beslenme nedir? Sağlıklı beslenmenin 12 altın kuralı
- Sağlıklı bir Karaciğer için tüketilmesi gereken en iyi 21 gıda
- Bitkisel tabanlı beslenme Veganlık ne kadar yararlı? Et yemek zararlı mı?
- Beslenme ile ilgili bir bilgi tam 17 sene sonra uzmanlarca tavsiye ediliyor!
- Besin Grupları Nelerdir? Besinlere göre nasıl dengeli beslenmeliyiz?
- Dengeli Beslenmede bilinmesi gereken besin öğeleri nelerdir?
Sağlıklı beslenerek yaşamı uzatmanın yolları: Günde 10 porsiyon sebze ve meyve tüketin!
Bol sebze yemek ve bolca meyve yemenin sağlığa yararlı olduğu çoktandır bilinen bir gerçek.
Ancak yeni bir araştırma, bu besinleri daha da çok tüketmenin her yıl dünya çapında milyonlarca ölümün önüne geçebileceğine işaret ediyor.
International Journal of Epidemiology dergisinde yayımlanan bir raporda, araştırmacılarının insanların meyve ve sebze tüketimleriyle ilgili daha önce yapılmış 95 bilimsel çalışmayı yeniden gözden geçirdikleri bir meta çözümlemeye yer veriliyor.
Araştırmacılar, insanların günde 10 porsiyon meyve ve sebze tüketmeleri durumunda, küresel bağlamda her yıl ortalama 7.8 milyon erken ölümün önüne geçilebileceğine inanıyorlar.
Araştırmacılar günde 10 porsiyon sebze ve meyvenin 800 grama denk düştüğüne, bu bağlamda, orta boy bir elmanın yaklaşık 182 gram olduğuna dikkat çekiyorlar.
Sebze ve meyve yemenin insanların kalp hastalıklarından ve kanserden erken yaşta yaşamlarını yitirme olasılıklarını azalttığı zaten biliniyor. Ne var ki, araştırmacılar günde yaklaşık 10 porsiyon sebze ve meyve yiyen insanlarda, bu besinleri hiç tüketmeyenlere kıyasla, kalp hastalıklarına yakalanma olasılığının ortalama % 24, felç geçirme olasılığının % 33, kalp ve damar hastalıkları olasılığının da % 31 oranında daha düşük olacağını belirtiyorlar.
Kalp ile ilgili sorunlar yaşama olasılığını azaltan meyve ve sebzeler arasında oldum olası etkili oldukları bilinen elma, turunçgiller ve ıspanak gibi yapraklı sebzeler yer alıyor. Brokoli, Brüksel lahanası gibi turpgillerin yanı sıra, biber türleri ve
taze fasulye gibi besinlerin de kansere yakalanma olasılığında bir düşüş yaratabileceklerine inanılıyor.
Araştırmacılar daha çok sayıda öğünde meyve ve sebze tüketmenin ölümleri neden azalttığına ilişkin bir açıklama getirmeseler de, kimi temel besinlerin sağlığa yararlı birtakım etkiler yaratabileceklerine dikkat çekiyorlar.
Araştırmanın yazarı Londra Imperial College Kamu Sağlığı Bölümü uzmanlarından Dagfinn Aune, “Bu durum sebze ve meyvelerin içerdikleri karmaşık besin ağından kaynaklanıyor olabilir. Örneğin, bu yiyecekler DNA hasarını azaltabilen ve kansere yakalanma olasılığında düşüşe yol açabilecek çeşitli antioksidanlar içeriyor olabilirler” diyor.
Gelgelelim, insanların günde yaklaşık 10 porsiyon sebze ve meyve tüketmeleri ne denli gerçekçi bir öneri olabilir?
ABD’de nüfusun yüzde 18’inden azının halihazırda önerilen miktarda meyve, yüzde 14’ünden azının da önerilen miktarda sebze tükettikleri göz önünde tutulursa, günlük 10 porsiyon sebze ve meyve tüketiminin yaşama geçirilmesi de son derece güç olsa gerek.
Super bi yazı olmuş elinize sağlık çok yararlı oldu, herkes düşünmeden okumalı .
Faydalı bir yazı ancak günümüz beyaz yakalı insanının bunları yapabilmesi için epey vakit harcaması gerekecek.