DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sanallaştırma nedir? Sanallaştırmanın Faydaları ve Çeşitleri Nelerdir?

Sanallaştırma nedir? Sanallaştırmanın Faydaları ve Çeşitleri Nelerdir?

Sanallaştırma nedir? Sanallaştırmanın Faydaları ve Çeşitleri Nelerdir?

Sanallaştırma Nedir?

Sanallaştırma teknolojisi, fiziksel bir bilgisayar üzerindeki işlemci, bellek ve hafıza gibi kaynakların, birbirinden yalıtılmış olarak birden çok işletim sistemi ile aynı anda kullanım sağlayan bir paylaşım sistemidir. Gerek maliyet, gerekse yönetimsel rahatlığından dolayı birçok şirketin IT departmanları çeşitli ürünler kullanarak kendi sistemlerini sanallaştırma yoluna gidiyor.

Sanallaştırma, elimizde bulunan fiziksel donanımın sanal makineler (virtual machines) yardımıyla, daha rahat performans ve verim almak için, bir çok yazılım lisansına bağlı kalmadan, daha çok donanım maliyeti çıkarmadan, yeni ürün ve servis geliştirme maliyetlerinde büyük tasarruflar sağlayan bir yazılım çözümüdür. Bu çözümde kullanılan sanal makinenin ilk teknolojik ismini Popek ve Goldberg yaptı. Onlara göre sanal makinenin tarifi gerçek makine kadar etkili, ama soyutlaşmış bir kopyasıydı.

Sanallaştırma işlemi ilk olarak 1960′lı yıllarda mainframe diye tabir ettiğimiz pahalı ve büyük bilgisayarların farklı alan adları çalıştırması için ayrılmasıyla ve birden fazla fonksiyonun tek bir bilgisayarda çalışması amacı ile ortaya çıkmıştır. Günümüze kadar sanallaştırmayı ele alan iki ve birbirleri arasında kıyasıya yarış olan AMD ve Intel işlemci yani CPU üreten firmalar üretim yapmıyorlardı. Fakat sanallaştırma yönünde yeni bir teknolojik verimliliği sağlandığını, yaptıkları testlerde gördüklerinde bu fikirlerinden vazgeçtiler.

Sanallaştırma nedir? Sanallaştırmanın Faydaları ve Çeşitleri Nelerdir? | Kısaca Sanallaştırma

Sanallaştırma nedir? Sanallaştırmanın Faydaları ve Çeşitleri Nelerdir? | Kısaca Sanallaştırma

Sanallaştırma (virtualizationile paylaşılan yalnızca donanımsal kaynaklar değildir. Harcanan elektrik ortaya çıkan ısınının kaybedilmesi ve doğaya salınan karbondioksit değerleri de paylaşılır. Bu da sanallaştırmayı yeşil enerjide önemli bir etken kılar.

Sanallaştırma, Fiziksel kaynağımızı, ihtiyacımız doğrultusunda istediğimiz kadar mantıksal parçalara bölerek, toplam sunucu verimliliğini optimize etmeye sanallaştırma deniyor. Özellikle Server ve Network ekipleri, Sanallaştırma sayesinde hem iş kaybından hemde şirketlerine ek maliyetleri düşürme sağladığını dile getiriyorlar. Ayrıca Back up yani sistemin yedeklemesi de kolay alındığından, her hangi bir cihaz donanımında arıza oluşması gibi felaket senaryolarında geri yükleme çok rahat ve kısa oluyor. Çoğu IT elemanları artık Sanal sistemlerde daha huzurlu çalıştıklarını artık söyleyebiliyorlar.

Sanallaştırma Nedir, kısaca fiziksel bir yapıyı alıp mantıksal hale getirmektir.

Sanallaştırma teknolojisi  Sunucu tarafında, Network araçlarında, Ağ Depolama cihazlarında ve Firewall gibi Güvenlik sağlayan bir çok teknolojik ürün gamında kullanımı başlandı.

Sanallaştırma nedir? Sanallaştırmanın Faydaları ve Çeşitleri Nelerdir? | Server ve Network Sanallaştırma

Sanallaştırma nedir? Sanallaştırmanın Faydaları ve Çeşitleri Nelerdir? | Server ve Network Sanallaştırma


Sanallaştırmanın Faydaları | Yararları Nelerdir?

5 farklı uygulama için 5 ayrı fiziksel sunucu yerine, 1 adet sanallaştırmaya elverişli sunucuyu, 5 farklı sanal makineye bölerek; sunucuların maliyeti, elektrik sarfiyatları ve barınma masrafları asgari seviyeye indirilmiş olur.Bir sunucu bekleme durumunda veya normal iş yükünde kaynaklarının ortalama yüzde 25’ini harcamaktadır. Geriye kalan yüzde 75’lik kaynak kullanımı, sanallaştırma ile diğer misafir işletim sistemleri için kullanılabilir.

Sunucular için yedekleme ve yedekten geri dönme işlemleri eskisi gibi hantal ve stabil olmuyor. Sanallaştırma’da Anlık görüntü (snapshot) ile o andaki çalışan sistemin ayna görüntüsünü alıp, istenildiğinde hızla ve kolayca alınıp, alınan zamana dönülebiliyor. 5 sunucunun donanımsal bakımı yerine, sadece 1 sanallaştırma sunucusunun bakımı ve donanım güncelleme ve yükseltme gibi işlemler, destekleniyorsa, anlık olarak yapılabilir.

Sanallaştırılmış bir makinede temelde sadece bir sabit disk dosyasıdır. Bu sabit disk dosyasını alıp kopyalayıp başka bir cihaza atılabilir. Aslında bir nevi yedekleme (backup) dosyası da diyebiliriz. Alınan bu dosyayı (işletim sistemi ve içindeki uygulamalarıyla beraber) istediğiniz yere alıp taşıyarak yada sonradan sanal makineye tekrar kopyalayarak da çalıştırılabilir.

Bir makine üzerinde birden fazla işletim sistemi sanallaştırma ile aynı anda kullanılıp birbirlerine entegre olabilir. Örneğin Virtualbox üzerinde Seamless modu.

Sanallaştırmanın yararları, her türlü büyüklükteki şirketler için vardır. En önemli faydalarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Sunucu kapasitesini yüksek verimle kullanma olanağı sağlar.
  • İhtiyaç duyulduğunda çok hızlı bir şekilde yeni sunucu oluşturulabilir.
  • Firmanın yaptığı işlerin büyüklüklerine göre donanıma yapılan yatırımlar yarı yarıya düşüş sağlar.
  • İhtiyaç olduğu anda test veya yazılım geliştirme için yeni sunucular oluşturma olanağı sağlanmış olur.
  • Kurulum ve bakım maliyetlerinde %80’e varan ciddi düşmeler görülür.
  • Herhangi bir problem anında, sanal sunucuları çok hızlı bir şekilde yeniden çalışır duruma getirebilme imkânı vardır.
  • Merkezden yönetim ile hazırda çalışan tüm sunucuları kontrol edebilme ve raporlama olanağı sağlamaktadır.
  • Sanal işletim sistemine kurulmuş olan herhangi bir uygulamayı kaybetmeden alınan yedekleme ile yeni bir pc üzerine rahatlıkla aktarılabilir. Kaldığı yerden devam ederek, zaman ve bilgi kaybını önler.
  • Windows altında eski sürüm Windows, Linux, Mac veya Linux altında Windows, Mac ( vs.) çalıştırılabilmiş olur.
Sanallaştırma nedir? Sanallaştırmanın Faydaları ve Çeşitleri Nelerdir? | Server Sanallaştırma

Sanallaştırma nedir? Sanallaştırmanın Faydaları ve Çeşitleri Nelerdir? | Server Sanallaştırma


Sanallaştırmanın iş yerleri için faydaları nelerdir?

Orta ve Büyük Şirketler , yeni teknolojileri yakından takip ederler.Takip etmesinde asıl hedef para kaynaklarını iyi kullanıp ,yapılan işlevleri kolay ve hızlı yapmak.Böylece daha ucuz maliyetle ,daha az elemanla  büyük işler yaparlar.Finansal kaynaklarında problem olmadığı için  her zaman teknolojiyi takip eder.Amaç Kar yapmak.

Şu anda Kurumsal şirketlerde  daha iyi iş sonuçlarına ulaştıran yazılımlardır.Bu yazılımların hızlı çalışması,yedekleri alınmalı ve korunmalı.İşte burada Sanal iş makineleri devreye giriyor.

Yeni bir sunucu lazım sonra tekrar bir yeni derken maliyet şişmesi ve iş gücü yükselmesi.Şirketler kendi makinelerinden mümkün olduğunca yararlanmak uğruna büyük zamanlar harcarlar  ve donanım masraflarınıda indirmesi lazım.artık bunun bir çözümü var: Sanallaştırma.

Mesela İnternet Hosting satan bir firma var.Bu firma müşteri arrtıkça hosting yaptığı serverlerin sayısı artar artar artar  ve kabinlerle dolu kocaman bir server odası kurar.Bu sıkıntılıdır elektrik ve bakım sorunu ile nasıl uğraşır?İşte burada sanallaştırma teknolojisi ile rahata kavuşmaktadır.10 server alacağına 1 server alıp sanallaştırıp üzerine 10 tane sanal server kurar.

Sanallaştırma nedir? Sanallaştırmanın Faydaları ve Çeşitleri Nelerdir? | Server Sanallaştırma

Sanallaştırma nedir? Sanallaştırmanın Faydaları ve Çeşitleri Nelerdir? | Server Sanallaştırma


Sanallaştırmanın Bilgi İşlem elemanına faydası nedir?

Herhangi bir Bilgi İşlem Merkezi Birden fazla sunucu ihtiyacı olabilir.Peki ya farklı işletim sistemi kurmaya kalkması gerektiğinde elinde cihaz yoksa ? gidip bir tane daha mı cihaz alacak? yada test yapması gerekir  ek cihaz alabilecekmi? İşte burada Sanallaştırma Teknolojisi faydaları kendini gösterir.

Sanallaştırmanın yararları Bilgi işlem departmanları için nedir? Gelin sıralayalım:

  • Ek donanım takviyesine ihtiyaç duyulmaz.
  • Çalıştırılan işletim sistemi hataları azaltmaya yönelik olarak standartlaşma yoluna girer.
  • Sanal cihazlarda işletim Sistemi yani OS’lar hızlı kurulur. Zamanı daha iyi kullanıp, daha farklı işlere yoğunlaşılabilir. Böylece yönetici ciddi mutluluk duyar ve bilgi işleme yüklenen sorumluluklar da azalır.
  • Sanallaştırmanın getirdiği taşınabilirlik beraberinde süreklilik, geri dönüşüm ve esneklik sunar.
  • Maliyet ve yükün azalması ile hem iş patronu hemde bilgi işlem rahatlar.
Sanallaştırma nedir? Sanallaştırmanın Faydaları ve Çeşitleri Nelerdir? | Sanallaştırma

Sanallaştırma nedir? Sanallaştırmanın Faydaları ve Çeşitleri Nelerdir? | Sanallaştırma


Sanallaştırma Çeşitleri Nelerdir?

Sanallaştırma Çeşitleri, artık tüm IT birimlerinde hem maliyet hemde iş yükünden biraz olsun nefes almak için kullanılmaktadır. Düşünün 10 farklı fiziksel server yerine tek ve daha hızlı bir sanal server daha mantıklı gelmez mi?

Hem maliyet, hem güvenlik,hem bilgi yedekliliği bunlar IT sorumluların her zaman korkulu rüyası olmaktadır.

Sanal sunucu teknolojisi, tek fiziksel sunucuda, birden çok sunucuya çevrilebilir ve uygulamaları çalıştırabilmesini sağlar.Fiziksel donanımın birden çok sanal makine (virtual machines) kullanımı ile daha çok performans alınabilir. Artık Sanallaştırma ile çeşitli yazılım tercihini düşünebilir ve donanım bağımlılıklarının kuralını bozarak, yeni ürün ve servis geliştirme aşamalarında işin maliyet boyutlarını aşağı çekerek ciddi tasarruf sağlayan yazılım çözümüne de kavuşulabilir.

Sanallaştırma Çeşitleri  5 farklı şekildedir.

  1. Donanım Sanallaştırma
  2. Yazılım Sanallaştırma
  3. Bellek Sanallaştırma
  4. Depolama Sanallaştırma
  5. Ağ / Network Sanallaştırma

Şimdi dilerseniz tek tek Sanallaştırma çeşitlerinin anlamlarını inceleyelim.

Sanallaştırma nedir? Sanallaştırmanın Faydaları ve Çeşitleri Nelerdir? | Para Sanallaştırma

Sanallaştırma nedir? Sanallaştırmanın Faydaları ve Çeşitleri Nelerdir? | Para Sanallaştırma

1. Donanım Sanallaştırma

Hali hazırda bulunan Fiziksel sistem üzerindeki donanımlar,  sanal olarak birden fazla üretilip misafir işletim sistemleri arasında tam bir yalıtım sağlanır. Durum böyle iken, gerçek donanım üzerinde çalışan GNU/Linux dağıtımı işletim sisteminin üzerine, misafir (sanal) işletim sistemlerini ekleyip, kurup çalıştırabilirsiniz. Hipervizör katmanı sanal donanımları üretecek ve birbirleri arasındaki iletişimlerini sağlayacaktır. Donanım Sanallaştırmada 3 farklı tip önümüze çıkacaktır.

  • Tam Sanallaştırma : Tüm donanımlar Hypervizor (ya da Virtual Machine Monitör – Sanal Makine İzleyicisi) tarafından oluşturulacaktır. Bu sayede tüm misafir ortamlar arasında tam yalıtım sağlanır.
  • Kısmi Sanallaştırma: Donanımın bir kısmı misafir yazılımlar için sanallaştırılır.
  • Para-sanallaştırma (Para-virtualization) : Misafir işletim sistemi üzerinde yapılan modifikasyon ile sunucu üzerinde çalışan arayüz (DOM) haberleşmesi sonucunda hız kazanımı sağlayan teknoloji ve sanallaştırma çeşididir.

Eğer performans açısından daha iyi sonuçlar almak için, işlemci seviyelerini çok iyi takip etmelidir. Intel-VT ve AMD-V Sanalaştırma teknolojileri kullanılmakta ve özellikle bazı sanallaştırma yazılımları bu işlemcilerden birini isteyecektir.

Sanallaştırma nedir? Sanallaştırmanın Faydaları ve Çeşitleri Nelerdir? | Sanallaştırma katmanları

Sanallaştırma nedir? Sanallaştırmanın Faydaları ve Çeşitleri Nelerdir? | Sanallaştırma katmanları

2. Yazılım Sanallaştırma

  • İşletim Sistemine bağlı sanallaştırma: Tek bir işletim sistem üzerinde, misafir ortamların konteynırlar ile birbirlerinden yalıtıldığı sistemdir. Bir nevi GNU/Linux’taki chroot işlemidir. İnternet’teki VPS’ler bu sistem üzerinde çalışır.
  • Uygulama Sanallaştırma: Bir yazılımın, istemci üzerinde kuruluma gerek olmadan, sunucu üzerinden gereksinimlerinin karşılanıp çalıştırılmasıdır. Bulut yazılımların temelini oluşturmaktadır.

3. Bellek Sanallaştırma

Sanallaştırılan bellek havuzu, kurulan tüm sanal cihazlar için ortak bir havuz oluşturmakta. Gerekli olan durumda bu bellekler birbirleri ile paylaşıma gidebilmektedir. Bellek yani RAM ister Sanal veya fiziksel ortamlarda kullanılabilir.

4. Depolama Sanallaştırma

Fiziksel depolamanın, mantıksal depolamalar ile bölümlenmesi ve birbirleri arasında soyutlanmasıdır.

5. Ağ Sanallaştırma

Fiziksel bilgisayarları ve diğer sanal ortamların arasında köprü oluşturup, aralarında iletişimi sağlamak için kurulan sanal network yani ağdır.

Kaynaklar ve Dış Bağlantılar

YORUMLAR
  1. Edo dedi ki:

    Hocam sanallaştırma nedir soruma cevap buldum. Teşekkür ederim