Sarışın çocukların saç renkleri ergenlik çağına gelmeden neden koyulaşır?
Bazılarımızın çocukluk fotoğrafları sarışın iken ileri yaşlara siyahlaştığını görmüşüzdür. Büyüklerimiz ilk zamanlarda saçlar açık sonra koyulaşır der ama bu cevap bizi pek tatmin ettiğini sanmıyoruz. Meraklı sorular listesinde takipçilerimizden gelen Sarışın çocukların saç renkleri yaşı ilerledikçe neden koyulaşır? sorusunun cevabı için okumaya devam ediniz. Saçtaki renk değişimi nasıl olur? Saç rengi değişimi neden olur? Saç rengi nasıl oluşur? bilim ne diyor?
Sarışın çocukların saçları neden koyulaşır?
Kimi çocukların saçları doğduklarında neredeyse beyaza çalan açık sarı renkte olur, Ancak bu “sarı kafalı” çocukların saç rengi ergenlik çağına gelmeden koyulaşır. Saçtaki renk değişimi nedeni ne diye merak edecek olursanız, öncelikle saç rengini belirleyen, saç içinde bulunan melanin adı verilen doğal pigmentin miktarı tarafından belirlendiğini belirtmek gerekir.
İki farklı melanin türü vardır: ömelanin ve feomelanin. Saça rengini veren saçtaki bu iki pigmentin oranıdır. Ömelanin de kendi içinde siyah ve kahverengi olmak üzere iki farklı tona ayrılır. Temelde, saçtaki ömelanin miktarı ne denli çok olursa saçın rengi de o denli koyu olur.
Feomelanin, tıpkı saçın koyuluğunu belirleyen ömelanin gibi, saçın kızıllığını belirler. Saçtaki feomelanin miktarı arttıkça, kızıllığı da artar. Gelgelelim, saçta ömelanin miktarının da yüksek olması durumunda bu kızıllık pek göze çarpmayabilir.
Saçtaki kesin ömelanin ve feomelanin yoğunlukları hangi genlerin devrede olup, hangilerinin devre dışı olduğuna göre değişir. Önemli bir nokta da, saç renginden sorumlu olan gen ifadelerinin kişinin yaşamı boyunca aynı kalmayıp, değişime uğramasıdır. Gen ifadelerindeki bu değişimler kimi çocuklarda saç rengi deği- şikliklerine neden olurlar.
Genelde, koyu renk saçlı çocukların saçları yetişkinliğe dek koyu rengini korur. Gelgelelim, sarı kafalıların, kızıl-sarı, kirli sarı ve kızıl saçlıların da aralarında olduğu, kimi açık renk saçlı çocukların saçları 10 yaşına gelmeden koyulaşabiliyor.
Kimi araştırmalara göre, bu değişimin nedeni saçtaki ömelanin miktarının yaş ilerledikçe artmasından kaynaklanıyor. Ancak ömelanin üretiminin yaşla birlikte neden artış gösterdiği (ya da, söz konusu gen ifadelerinin neden değiştiği) tam olarak bilinmiyor.