DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Savaşta yasaklı madde olan Biber Gazı neden göstericilerde kullanılıyor?

Savaşta yasaklı madde olan Biber Gazı neden göstericilerde kullanılıyor?

Biber Gazı savaşlarda bile kullanılması yasak iken, son yıllarda güvenlik güçleri tarafından göstericileri dağıtmak için kullanılan en dağıtıcı gazlı silahlardan biri. Polislerin, gardiyanların isyan ve kargaşa hallerinde kullanılan biber gazının Savaşta yasaklanma sebebi neydi? ilk biber gazını kullanan kimdir ve ne zaman kullanıldı? Neden halen kullanılıyor? Savaşta yasaklı madde olan Biber Gazı neden göstericilerde kullanılıyor? Edindiğimiz bilgilerle sizlere açıklamaya çalışacağız.

Biber gazının son yıllarda özellikle ülkemizde kullanıldığını çoğu kişi bilir. İlk defa biber gazının etkisini 2013 yılında yaşanan Gezi olayları ile halk tarafından duyulmaya başlandı. Peki nedir bu Biber Gazı? dilerseniz ilk önce bu sorudan başlayarak yazımıza başlayalım.

Savaşta yasaklı madde olan Biber Gazı neden göstericilerde kullanılıyor?

Biber Gazı nedir? Neden kullanılır? Etkisi nedir?

Biber Gazı, Oleoresin Capsicum Spreyi yada biber spreyi adında bir çok adı bulunmaktadır. İçindeki etken madde adı üstünde Biberin içindeki kapsaisin maddesidir. Biberde acılık verende bu maddedir. Bu maddenin en çok olduğu biberler ise, Kırmızı Şili Biberi ve Arnavut Biberidir. Bu biberlerin içindeki kapsaisin’den dolayı biber gazının hammaddeside genelde bunlardır.

Türkiye’de biber gazı maalesef üretilmiyor. Genelde Güney Amerika’nın ülkelerinden alınmaktadır. Gazın kilosu Brezilya’da 60 ile 70 dolar arasında satılmaktadır.

Biber Gazı özellikle göstericileri dağıtmak ve kargaşa halinde kolluk güçlerinin en çok kullandığı ateşsiz silahlardan biridir. Silah gibi keskin acısı, gözlerde geçici körlük, gözlere temas ettiğinde bıraktığı ağrıdan dolayı gözlerin tahrişine neden oluyor. Bazı özel güvenlik güçleri tarafından, hatta bazı kadınların çantalarında olmazsa olmazlarından biri olan Biber Gazı son 10 sene içinde en çok satılan koruma ve güvenlik silahı olarak seçilmektedir.

Biber gazı öldürür mü? sorusuna ise genelde öldürmez ama riski bulunmaktadır. Çünkü bazı gösterilerde sıkıldıktan sonra ölüm vakaları görülmüştür.

Savaşta yasaklı madde olan Biber Gazı neden göstericilerde kullanılıyor? Biber gazı polisler tarafından kullanılıyor

Biber Gazının etkisi nasıl geçer?

Biber gazının içindeki etken madde kapsaisin, gözle temasa geçtiğinde suyla temizlenmeye çalışılsa bile etkisi görülmez. Çünkü kapsaisin suda erimez. Bu maddenin gözden atılmasını sağlayan, direkt gözyaşıdır. Gözyaşının gelmesi için sürekli gözün kırpılması gerekmektedir. Eğer günün birinde başınıza gelebileceği düşüncesiyle bu konuya da girmek istedik.

Eğer biber gazına maruz kalındığında, ilk etki boğazda, gözde, solunum yollarında, burunda ve ciltte yanma başlar. Maruz kalınan kapsaisin eğer fazla ise etkisi 1 saate kadar devam eder. Ama eğer az ise 15 dakika değerlerini bulabilir. Bu halde iken kişide, görme bozukluğu ve gözün şişmesi, sümük salgısının artması, ciltte kızarıklık görülebilir. Biber gazının acısını azaltmak için beklemekten başka şansınız yoktur. Kesinlikle bu yanma süresinde elle müdahale yapılmadan beklenmelidir.

Gazın içindeki kapsaisin maddesini, vücuttan uzaklaştırmak için göz yakmayan bebek şampuanı ve kontakt lens solüsyonlarının işe yaradıkları söylenmektedir. ( Uzmanlara göre Maalox, %2 lidocaine jel, süt kullanılabilir.)

Biber gazı hakkında genel bilgileri verdikten sonra asıl konumuza geçelim. Savaşta yasaklı madde olan Biber Gazı neden göstericilerde kullanılıyor?

Savaşta yasaklı madde olan Biber Gazı neden göstericilerde kullanılıyor? | 2013 yılı Gezi olayları ve Taksim Meydanı

Biber Gazını ilk defa kimler kullanmıştır?

Biber Gazı ilk defa Fransızlar tarafından Almanlara karşı kullanılmıştır. Avrupalı tarihçiler, 1914 yılında Birinci Dünya Savaşında kullanılmış. Biber gazını Alman siperlere fırlatıp, dışarı çıkan Alman askerlerini diğer ağır silahlarla vurmaya çalışıyorlardı.

Fransızların 1914 yılından önce Biber Gazı bombası ile ilgili yaptığı çalışmaların kayıtları var. Fakat Almanlara karşı bu gazı kullandıklarına karşı resmi belge yok.

ABD’deki Missouri eyaletindeki Birinci Dünya Savaşı Müzesi müdürü Doran Cart, bir belge olmamasına karşın, eldeki bilgilere göre, 1914 yılının Ağustos ayında Fransızların Almanlara karşı biber gazı bombası attığı görülmekte olduğunu söylüyor. Hatta Fransızlar ilk defa Kimyasal silah başlangıcını da bundan sonra başlatıyor.

Birleşmiş Milletler’in resmi açıklamasına göre, Biber Gazının yanında, hardal gazı, klor gazı ve fosfor gibi kimyasallarında kullanıldığını, 100 binden fazla kişinin ağır acıyla öldüğünü açıkladı.

Bir başka savaş tarihçilerinden Michael Neiberg, biber gazının fikri diğer gazların başlangıcı, etrafa korku yaymak isteyen güçler tarafından doğduğunu söylüyor.

Savaşta yasaklı madde olan Biber Gazı neden göstericilerde kullanılıyor? | Los Angeles | Eylem yapanlara Biber gazı sıkılıyor

Biber Gazı Savaşlarda Kullanılması yasaklanıyor!

Savaş bittikten sonra, taraflar ilk defa 1925 yılında Cenevre’de buluştular. Savaşlarda kesinlikle biber gazı ve türleri gibi Kimyasal Silahlar yasaklandı ve Cenevre Protokolü imzalandı.

Fakat diğer taraftan yenilikçi biber gazının formülleri üzerinde çalışmalar başlandı. Ölümcül olmayan modeli üzerinde çalışmalar yapılarak, Savaş harici nasıl kullanılabilir düşüncesi meydana çıktı.

Yeni versiyonlarında Öldürücü olmadığı için yapılan testlerde çoğu ülkenin hoşuna gitti. Hiç bir ülkeden de tepki gelmedi.

ABD’deki, Bournemouth Üniversitesi araştırmacısı Feigenbaum’a göre, biber gazı özellikle ABD tarafından benimsendiği, Birinci Dünya savaşı bittikten sonra hapishanelerde kargaşa ve isyanlarda kullanıldığını, toplu gösteri yapan halkın üzerinde kullanıldığını raporladı.

Hatta Vietnam Savaşında da Kimyasal bombalar kullandı, fakat içeride ise Vietnam için yapılan gösterilerde biber gazını halkı dağıtmak için kullandı.

Bir çok ülkeden eleştiri almaya başlayan ABD Devlet yönetimi kendini koruyarak, tarihe Biber Gazının değişik bir ismini yazdırdı.

Savaşta yasaklı madde olan Biber Gazı neden göstericilerde kullanılıyor? | Kontrolsüz kullanımı ile ölümcül riski bulunmakta

Artık o biber gazı değildi onun ismi “isyanları kontrol altına alma ajanı” idi.

2013 yılında Yale Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada, biber gazının adı artık neredeyse unutulmuş, çoğu kimse artık ABD hükümetinin kapladığı yeni ismi yani “isyanları kontrol altına alma ajanı” olarak biliyordu.

Birleşmiş Milletlerde 1997 yılında yürürlüğe giren Kimyasal Silahlar Sözleşmesi kapsamında Biber Gazı savaşlarda yasaklandı. Fakat siviller üzerinde kullanılması ile ilgili bir sözleşme yok.

Artık dünyanın her yerinde Biber Gazı kullanılmakta. En çok tercih edilen nedenlerinden birininde etkisinin en fazla bir saat sürmesinden kaynaklandığını, bu yüzden güvenlik güçlerinin işini kolaylaştırdığı da gözlemlenmektedir.

Bournemouth Üniversitesi araştırmacısı Feigenbaum’a göre, insanların herhangi bir haksızlık karşısında gösteri yapma hakkının da elinden alınmasının en basit ve en kolay dağıtmanın biber gazı olduğunu söylüyor. Bu konuda hükümetleri tebrik etmek gerekir fakat devamlı kullanılması toplumda Kin ve Nefret duygularının daha çok artacağınında unutulmaması gerektiğini belirtiyor.

Biber gazından dolayı 2006 ve 2014 yılları içinde kontrolsüz kullanımı sonucu, sadece Çocuk yaşta ölenlerin sayısı 8’dir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.