Selülit nedir? Selülitten kurtulmak mümkün mü?
Çoğunlukla pelvik bölgesi, bacak ve karında deri altındaki yağların çıkıntı meydana gelmesiyle, deride görülen yumru ve çukurlar adeta bir portakal kabuğuna benzer görüntü alınması özellikle kadınlar için felaket durumudur diyebiliriz. Bu duruma Selülit deniyor. Bu yazımızda Selülit nedir? Selülit neden oluşur? Selülit kimlerde görülür? Selülitten kurtulmak mümkün mü? sorularına kısa ve öz olarak bilimsel cevapları bulabilirsiniz.
Selülit nedir?
Selülit yüzde 98 olarak en çok kadınlarda görülür. Kadınlarda ergenlik sonrası görülmeye başlar.
Kimileri onu beyaz peynire, çoğu kişi de portakal kabuğuna benzetiyor. Ancak, neye benzetiyor olursanız olun, sizin de bedeninizde bir miktar selülit bulunması çok büyük bir olasılık.
Peki, deriye bu inişli çıkışlı ve buruş buruş görünümü veren gerçekte nedir?
New York Lenox Hill Hastanesi deri hastalıkları uzmanlarından Dr. Michele Green, selülitin temelde deri yüzeyinin hemen altında bulunan ve bağ dokusu ağıyla dışarıya doğru itilen aşırı yağ birinkitisi olduğuna dikkat çekiyor.
Söz konusu bağ dokusu, genç yaşlarda büyük ölçüde kolajen adı verilen ve yağı içeride tutan bir proteinden oluşur. Ancak yaş ilerledikçe bu yağ giderek dokudan dışarıya itilmeye başlar ve bu da deriye inişli çıkışlı ve pütürlü bir görünüm kazandırır.
Bu süreçte tam olarak neler olup bittiğini daha iyi kavrayabilmek için yağı tutan bir filenin olduğunu düşünün. Filenin lifleri çok gevşek, ya da çok sıkı olduğunda yağ deliklerden dışarıya sızabilir.
Ne var ki, Dr. Michele Green insanlarda selülitin sonuçta yaşlanmayla birlikte ortaya çıkmasına yol açan unsurun ne olduğu konusunda kesin bir bilgiye sahip olmadığımızı da belirtiyor.
Selülit nasıl başlar?
Uzmanlar selülitin tam olarak ne zaman ortaya çıktığı ve ne denli görünür olduğu gibi unsurların hormonlar ve genler tarafından belirlendiğine inanıyorlar.
Dr. Michele Green, özünde yağ olmasına karşın, selülitin ortaya çıkmasının kilolarla hiç bir ilintisi olmadığına da dikkat çekiyor.
Selülitin oluşmasına yol açan bir başka etmen de yaş.
Selülit ergenlik döneminden sonra ortaya çıkmaya başlıyor ve genelde giderek daha da kötüleşiyor. Ne yazık ki, selülitin önüne geçebilmemizi sağlayacak herhangi bir çözüm bulunmuyor.
Green, selülitten kaçınmanın söz konusu olmadığını ve insanların selüliti varsa bunu yaşamları boyunca taşımak zorunda olduklarını da dile getiriyor.
Bedendeki dirençli yağ dokularının alınması anlamına gelen “liposuction” türü işlemler bile selüliti yok edemiyor. Üstüne üstlük, ABD Ulusal Tıp Kitaplığı verilerine göre bu tür işlemler gerçekte selülite daha da kötü bir görünüm kazandırabiliyor.
Green, selülitin kötü görünümünü belli ölçüde azaltan birtakım yöntemler olduğuna, ancak bunların soruna yalnızca geçici çözümler getirebildiklerine dikkat çekiyor ve bu sürecin tıpkı derideki kırışıklıkların giderilmesiyle ilgili süreci andırdığını belirtiyor.
Ayrıca Bakınız
- Elma sirkesi cilt temizliğinde kullanılabilir mi? Elma Sirkesinin Faydaları
- Sağlıklı ve Kusursuz bir cilt için yenilmesi gereken en iyi 24 gıda nedir?
Dış Bağlantılar
- U.S. National Library of Medicine | Medical Encyclopedia – Cellulite