Sessiz kalp krizi neden anlaşılamıyor?
Yeni bir araştırmaya göre kalp krizlerinin yaklaşık yarısı hiçbir belirti göstermiyor. Ancak bu onları diğer kalp krizlerinden daha az ölümcül yapmıyor. Sessiz kalp krizi olarak adlandırılan gizli kalp krizi artık yaşlılığa bağlı olmadığı da çok açık. Bu yazımızda gizlice gelen sinsi ölümlerin başında gelen kalp krizlerini inceleyeceğiz.
Sessiz kalp krizi
Yaygın inanışa göre iflas eden iş adamları, sevgilisi tarafından terk edilen gençler, yakınlarını kaybeden insanlar, aniden göğsünü tutup terlemeyle başlar, gömlek gevşetilir.
Peki, gerçekte bütün kalp krizleri bu şekilde mi olur?
Yemekten sonra kanepeye uzanıp karın ağrısından şikâyet eden birisi kalp krizi geçiriyor olamaz mı?
Araştırmacılar sessiz kalp krizi geçiren kişilerin, kalp krizi geçirmeyenlere göre ölüm riskinin 3 katına çıktığını söylüyorlar.
Çalışmanın sahibi Dr. Elyased Soliman “Sessiz kalp krizleri en az diğerleri kadar tehlikelidir. Çünkü bu hastalar olayın farkında olmadıklarından başka bir krizi önlemek için ilaç veya tedavi alma gereksinimi duymazlar” diyor.
Kalp krizleri, kalbin kas dokusunu besleyen damarların tıkanmasıyla ortaya çıkar. Beslenemeyen kalp hücreleri ölmeye
başlar.
Kalp krizi dendiğinde insanların aklına göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi gibi yaygın belirtiler gelir.
Ancak sessiz kalp krizlerinde hücreler zarar görüp ölseler bile bu tip belirtiler görülmeyebilir.
Ya da o kadar hafif olurlar ki insanlar bunu kalp krizi olarak yorumlamazlar.
Kalp krizleri rastlantıyla ortaya çıkıyor
Aslında çoğu zaman kişiler sessiz kalp krizi geçirdiklerini çok sonradan tesadüf eseri yapılan bir testle öğrenirler.
Doktorlar, kalbin elektriksel aktivitesini ölçen EKG (elektrokardiyogram) kullanarak geçmişteki sessiz kalp krizinin bıraktığı izleri görebilirler.
Yapılan bir çalışmaya göre yıllar sonra bile bu elektriksel aktivite değişimi fark edilebilir.Tabii ki EKG’de bu tip değişimlerin oluşması sağlıklı her insana EKG yapılmasını mantıklı göstermiyor.
Ancak eğer bir değişim görüldüyse ciddiye alınmalı ve ileri testlerle sessiz kalp krizi doğrulanarak uygun tedaviye başlanmalıdır.
Ayrıca kalp hastalıkları açısından yüksek risk grubundaki kişiler düzenli EKG kontrolünden geçebilirler.
Araştırmacılar sessiz kalp krizlerinin erkeklerde daha sık görüldüğünü ancak kadınlarda daha ölümcül seyrettiğini bildiriyorlar. Çalışma kadın-erkek arasındaki bu farkı incelemek üzere tasarlanmasa da araştırmacılar kadın ve erkeklerde gerçekleşen kalp krizlerine farklı yaklaşılması gerektiğini vurguluyorlar.
Sessiz kalp krizleriyle ilgili benzer sonuçlara ulaşan daha birçok araştırma bulunmakta. Ancak bu çalışma en geniş
kapsamlı olanı desek yalan olmaz.
Bu çalışmada 1987 yılında başlayan ve yaklaşık 9.500 orta yaşlı yetişkinin katıldığı “Toplumdaki Ateroskleroz (Damar Sertliği) Riski” araştırmasının verileri kullanıldı.
Bu araştırmaya göre 9 yıllık izlemin ardından 317 kişide sessiz kalp krizi görülürken, 386 kişide belirtileriyle birlikte kalp krizi tablosu görüldü. Araştırmacılar önümüzdeki 20 yıl verileri genişleterek ölüm oranları hakkında bilgi edinecek.
Sonuçlarını beklemek heyecan verici, ancak siz yine de kalbinizi sevin, ihmal etmeyin.
Kilonuzu kontrol altında tutun, hiçbir yemeğin sağlıktan daha lezzetli olmadığını baştan kabul edin, spor yapın, arabanızdan uzaklaşıp bisikletinize yaklaşın, iş yerinde asansör yerine merdiven kullanın, toplantı beş dakika bekleyebilir.
En önemlisi mutlu olun. Kendinizi sevindirin