DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sıcak içecekler kansere mi neden oluyor?

Sıcak içecekler kansere mi neden oluyor?

Çayı kahveyi çok sıcak mı seversiniz aman dikkat! Çok sıcak içecekler yemek borusunu yakarak kanserin gelişmesine
yol açabiliyor. Sıcak içeceklerin verdiği zararı öğrenmek, boğaz yanıkları gırtlak kanseri yada yemek borusu kanseri mi neden olur? Cilt ile yemek borusu nasıl birbirine benziyor? Sıcak kahve kansere nasıl yol açar? Sıcak içecekler kanser nedeni mi? sorularını yazımızda bilimsel olarak cevaplayacağız.


Sıcak içecekler neden kanser yapar?

Güne başlarken yada gün ortasında yada gün sonunda yorgunluğu unutmak için sıcak çay yada kahveyi tüketen bir toplumuz. Çay ve kahve tiryakilerini üzecek bir haberimiz var.

Sıcak içecekler gırtlaktan geçerken kansere neden olabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu konuda yaptırdığı araştırma bu riski ortaya koyuyor.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) geçen hafta çok sıcak içecekleri “olası karsinojen” olarak sınıflandırma kararı aldı.

IARC, Lancet Onkoloji dergisinde yayınlanan bir araştırmasında 65°C’nin üzerindeki içeceklerin yemek borusu kanseri geliştirme açısından riskli olduğunu belirtti.

Peki, sıcak içecekler niçin kansere yol açarlar?

Sıcak içecekler genelde 60-71°C arasında servis edilirler. Uzmanlara göre bu sıcaklık insan için zararlı, içme başlamadan öncesinde soğutularak içilmesi gerektiğini yada doğrudan bu içeceklerin soğuk olarak öncelikli olarak tercih edilmelidir.


Boğaz yanıkları yemek borusu kanserine neden oluyor!

Kahve, çay ve belirli bir değerin üzerinde kalan sıcak içecekler yemek borusunu yakıyorlar. Bu yanıklar alkolün yaptığına benzer biçimde yemek borusundaki hücrelere zarar vererek doğrudan dünyanın 8. en yaygın kanseri olan yemek borusu kanserine neden olabiliyorlar.

Uzmanlar alkolün teknik olarak boğaz ve yemek borusu hücrelerine zarar verdiğinden yemek borusu kanseri için risk olduğunu söylüyorlar. Aynı risk sıcak içecekler için de geçerli.

Aralarında Mariana Stern’in de bulunduğu IARC’a bağlı 23 bilim insanının yazdığı rapor, sıcak içeceklerin kanser bakımından yüksek risk faktörü oluşturduğuna dikkat çekiyor .

Dr. Stern ise, “Şu anda yemek borusunu çevreleyen zar  yüksek sıcaklıkla karşıya karşıya gelirse, kanser oluşumuna etkisi olduğu yoğun olarak konuşuluyor. Ancak sıcaklık mı yoksa karsinojen maddeleri daha da güçlendirdiği için mi sorusuna halen cevap yok” diyor.

Fareler ve sıçanlar üzerinde yapılan önceki araştırmalarda, nitrozamin (sigarada bulunan karsinojen madde) verilen hayvanlara çok sıcak içecek verilmiş ve tümör gelişim oranı, sıcak uygulanmayanlara göre daha yüksek bulunmuştu.

Ancak insanlarda bu yöndeki veriler daha az.

Dünyada en çok görülen 8. kanser türü yemek borusu kanseridir

Dünyada en çok görülen 8. kanser türü yemek borusu kanseridir


Sıcak kahve kansere nasıl yol açar?

Kanser oluşumunda birçok etkenin rol oynadığı biliniyor. Bunlar çevre kirliliği, gıdalardaki karsinojenler, sigara, pasif içicilik, alkol gibi çevresel olabileceği gibi serbest oksijen radikalleri gibi vücudun kendi ürettiği faktörler de olabilir.

Kanser nedenlerinin ortak özellikleri DNA’ya zarar vermeleridir. Bazen bu zarar kendi başına çok gelişemez ve kansere neden olamaz; bazen de çevreden gelen etkiler yeni hasarlara yol açar ve sonuç olarak kanser oluşumu için uygun zemin hazır olur.

Yemek borusundaki hücreler bir hasarla karşılaştıklarında kendilerini tamir ederler ve tümör oluşumunu engellerler, ancak çok sıcak bir içecekle karşılaştıklarında yeni iltihabi süreçler başlar ve yenilenmeye fırsat bulamazlar. Tekrarlayan süreçlerin sonunda ise tümör olarak karşımıza çıkabilirler.

İleri araştırmalarla yemek borusunda meydana gelen değişimler ve sıcak içecekler ile kanser arasındaki bağlantı daha net anlaşılabilecektir.


Yemek borusu yapısı cilde benzer

Washington Üniversitesi yemek borusu cerrahı Dr. Brant Oelschlager ise yemek borusunun aynı cilt gibi skuamoz tipi epitel hücrelerden meydana geldiğini söylüyor.

Ayrıca ciddi yanıklar nasıl ki cildimizde yara izlerine neden oluyorsa, her sabah içilen sıcak kahve de o şekilde boğaz yanıkları nedeni olup, yemek borusu içinde yaralar oluşmasına neden olacağını ekliyor.

Dr. Brant Oelschlager, devamlı yanma olgusu ile karşılaşan yemek borusunun kendini onarmaya başlarken DNA sırasını bozabilir. Bu risk olup, kanser için bir nedendir diyor.

Uzmanlar yemek borumuzu korumak için sıcak içeceklerden uzak durmamızı, mümkünse hazır yaz mevsiminde iken soğuk içeceklerle serinlememizi söylüyorlar.

Ama ne içersek içelim çok sıcak olanlardan uzak duralım.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.