Sıkıcı insanlarda ortak bulunan 15 özellik nelerdir? Sıkıcı biri misiniz?
Sıkıcı insanlarda ortak bulunan 15 özellik nelerdir?
Bir süredir sadece internet üzerinden yayın yapan İngiliz Independent gazetesi, Sıkıcı insanlarda ortak bulunan 15 özellik, sıkıcı görülen insanların 15 özelliğini inceledi.
Çevresinde sıkıcı bulunan insanların çoğu, günlük hayatta etrafındakiler tarafından fark edilen davranışları sıkça tekrarlıyor. Yazımızda sıkıcı olmamanın yollarını da kendiniz bulabileceksiniz. Sıkıcı biri olmak istemiyorum yada sıkıcı görünmek istemiyorum diyorsanız aşağıdaki 15 özelliğin aksini yaparsanız sıkıcı insan grubuna girmezsiniz.
Özellikle iş yerinde ve okulda sıkça görülen sıkıcı insanları bakalım sizde bulabilecek misiniz? Acaba siz sıkıcı bir insan mısınız?
1.Dengeli sohbetler gerçekleştiremezler
Sıkıcı olarak görülen insanlar sohbetlerinde genellikle dinlemeyle konuşma arasında bir denge tutturamazlar. Ya çok konuşup karşı tarafı az dinlerler, ya da az konuşup veya hiç konuşmayıp sadece karşı tarafı dinlerler.
2.Karşısındaki kişinin beden dilini önemsemezler
Sıkıcı insanlar sohbet sırasında karşısında bulunan kişinin beden diline önem vermezler. Sıkıcı insanlar konuşmaları sırasında, karşısında bulunan kişinin nezaketen kafa salladığını ve onu dinlendiğini anlamazlar.
3.Diğer insanları güldürmezler
Mizahın bilişsel esneklik gösterdiğini belirten uzmanlar, bunun bir olayı farklı bakış açılarıyla değerlendirme yeteneği olduğunu açıklıyor. Sıkıcı insanların bu özellikten yoksun olduğu iddia ediliyor.
4.Sohbet sırasında söyleyecek bir şey bulamazlar
Sıkıcı insanların ortak özelliklerinden biri aşırı tedbirli olmalarıdır. Sohbet sırasında fazla konuşmayan sıkıcı insanlar, kendilerine gelen sorulara da, “Bilmiyorum, sanırım öyledir” gibi cümlelerle cevap verir.
5.Her zaman aynı şeyleri yaparlar
İş çıkışlarında ve haftasonlarında aynı rutini tutturan insanlar, “sıkıcı insan” kategorisine giriyor. Yeniliğin insanları daha mutlu etme ihtimali nedeniyle, insanlar sürekli aynı şeyleri yapmaktansa farklı aktivitelere yönelerek daha mutlu olabiliyor.
6.Kendi fikirleri yoktur
Etrafındaki dünyayı eleştirel düşünmeyen insanların sohbetlerde fazla konuşmadığı ortaya çıkıyor. Uzmanlar bu tarz insanların genel olarak sınırlı bir bakış açısıyla olaylarla yaklaştığını açıklıyor.
7.İyi hikaye anlatamazlar
İlgi çeken insanların, eğlenceli hikayeler anlatabildiği ortaya çıkıyor. 2016’da yapılan bir araştırmada, kadınların iyi hikaye anlatabilen erkekleri daha cazip bulduğu belirtiliyor.
8.Yeni bir şeyler sunamazlar
İnsan beyni üzerine yapılan araştırmalara göre beyin daima yenilik arar. Eğer sohbetlerde karşıdaki tarafa yeni bir şeyler sunularak harekete geçirilmezse, karşıdaki kişi bir süre sonra sıkılacaktır. Sıkıcı insanların genel olarak bunu başaramadığı ve sohbetlerinde yenilik katamadığı görülmektedir.
9.Olaylara karşı tarafın bakış açısıyla bakamazlar
Duygusal zekaları düşük olan sıkıcı insanlar, sohbetin karşı taraftaki kişi için nasıl geçtiğini anlayamazlar. Kendilerini başkalarının yerine koyamadıkları için de sohbet edilmek istenmezler.
10.Sohbete başkalarını dahil etmezler
Sıkıcı insanlar konuşmalarında sadece kendi problemlerinden bahsederek, aşırı detay vererek, sohbete başkalarının girmesine de engel olurlar.
11.Doğaçlama sohbet yapamazlar
Sıkıcı insanlar genel olarak, konuşmaları için hazırlanmış belli bir metine sadık kalırlar ve bundan ayrılamazlar. Uzmanlar iyi sohbet edebilen kişilerin konuşmalar tıkandığından sözü karşı tarafa atarak sohbeti kurtardığını belirtiyor.
12.Ses tonları monotondur
Monoton ses tonuyla konuşan bir kişi “sıkıcı” kategorisine giriyor. Monoton bir ses tonuyla konuşan insanların ne zaman sinirlendiği ya da heyecanlandığı anlaşılamaz.
13.Sürekli olumsuz düşünürler
Uzmanlar, olaylara sürekli olumsuz tarafından yaklaşan kişilerin sıkıcı olduğunu ve bu kişilerin mağdur zihniyetiyle yaşadığını belirtiyor.
14.Kendilerini tekrar ederler
Aynı hikayeyi defalarca tekrarlayan kişilerin sıkıcı olduğu belirtiliyor. Bu kişilerin ayrıca konuşurken de aynı kelimeleri tekrarlaması da onları son derece sıkıcı kılıyor.
15.Daima sıkılırlar
Sıkıntının iki yönlü olduğu belirtiliyor. Sıkıldığını belirten insanları dinleyen kişilerin de sıkıldığı belirtiliyor. Bu nedenle de sıkıcı insanların, diğer insanların heyecanını düşürdüğü ortaya çıkıyor.