DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sivrisinekten korunma yolları nelerdir?

Sivrisinekten korunma yolları nelerdir?

Sivrisinekler sağlık açısından bazen ciddi hastalıklara neden olabilir. Yaz ayları geldiğinde de sivrisinekten korunma yolları aranmaya başlanır. Bilimsel olarak sivrisinekle baş etme yolları ve sivirisinek ısırması sonrası neler yapmalıyız? Sivrisineklere engel olmanın yolları nelerdir? Sinekler insanların vücut kokusuna mı gelir? Vücut kokusu nasıl değişir? sivrisineklerin üremesini yada çoğalması nasıl engellenir? Kampta sivrisineklerden nasıl kurtuluruz? hakkında bilgi için yazımızı okumaya devam edin.


Sivrisinekten korunma yolları nelerdir? Sivrisinek ısırığı sonrası ne yapmalı?

Doğal sivrisinek kovucular ile sivrisineklerle baş edebiliriz.

  • Okaliptüs yağı çok etkili olabilir ve güvenlidir. Zaten sinek kovucuların da etken maddesidir. Ancak küçük çocuklar üzerinde kullanılmamalıdır.
  • Cildin üzerine sürülen sarımsak yağının bazı çalışmalarda etkili olduğu kanıtlanmıştır. Sarımsak suyu ve tabletleri de kimi zaman sinek kovmak için kullanılıyor.
  • Pek çok insan, cilde elma sirkesi sürülmesinin böcekleri uzaklaştırmaya yardımcı olduğunu iddia ediyor. Elma sirkesini yeterince alırsanız, kara sinekler de dahil olmak üzere böcekleri itecek bir vücut kokusu salgılarsınız. (Yazı sonundaki linklerde elma sirkesinin faydaları hakkında geniş bilgiler bulabilirsiniz.)

Doğal sivrisinek kovucular işe yaramadığında Sentetik Kovucuları deneyebiliriz. Fakat hassas cilt sahipleri dikkat etmeli.

  • Sinek kovucuların etken kimyasal maddesi olan DEET, düşükrisklerle güvenlidir. Ancak çoğu kişi, kimyasal etkisi sebebiyle endişelenmektedir. DEET’nin en büyük avantajı kalıcı olmasıdır. Ancak daha yüksek DEET konsantrasyonları daha fazla koruma anlamına gelmez. Yüksek konsantrasyonlarda kullanmak kana karışabilmesine ve çeşitli sağlık risklerine neden olabilir. Aile hekiminize veya cildiyeye danışın.
  • Karabiber içerikli bir kimyasal olan piperidin türevi picaridin, 1990’ların sonlarından beri Avrupa’da kullanılmaktadır.

Sivrisineklere engel olmanın yolları nelerdir?

  • Sivrisinekleri minimumda tutmak için evinizdeki üreme alanlarını kaldırın. Sivrisineklerin üremesi için suya ihtiyaçları vardır, bu yüzden üremeye neden olabilecek su birikintilerini kurutun, eski kovaları ve bitki kaplarını boşaltın. Ancak bir göletiniz/havuzunuz varsa endişelenmeyin, çünkü yusufçuklar bu havuzları severler ve onlar büyük birer sivrisinek avcısıdır.
  • Kadifeçiçeği, kasımpatı, yıldız çiçeği(aster) ve pireotunun yanı sıra fesleğen, anason ve kişniş gibi bitkilerin de böcekleri uzaklaştırdığı düşünülmektedir.
  • Sivrisinekleri kovmak için kömürlerin üzerinden küçük bir adaçayı veya biberiyeyi yakın.
  • Evinize bir yarasa evi ekleyin! Küçük bir kahverengi yarasanın bir saatte 600 sivrisinek yiyebileceğini biliyor muydunuz?
  • Dışarıda kamp yapıyorsanız, yatak etrafında cibinlik kullanın.
  • Filelere böcek kovucu püskürtmek de iyi bir fikirdir.

Sivrisinek ısırığı sonrası ne yapmalı?

  • Derinin yüzeyine yakın kılcal damarları daraltmak ve şişliği azaltmak için ısırık bölgesine buz sürebilirsiniz.
  • Topikal (deriye sürülecek) bir krem kullanacaksanız sivrisinek ısırıkları için yüksek etkili losyonlarından uzak durun; düşük etkili krem/solüsyonlar daha iyidir.
  • Unutmayın: Isırığı çizmeyin. Bu sadece daha kötü hale getirecektir.
  • Kaşıntılı ısırıklara et tokmağı/kaşık veya limon suyu sürmeyi deneyin.
  • Ezilmiş sarımsak ve tuz da, böcek ısırıkları nedeniyle olan kaşıntıyı durdurmasına yardımcı olabilir.
  • Kabartma tozu ve su da böcek ısırıklarında ihtiyaç duyulan rahatlamayı sağlayabilir.
  • Yulaf ezmesi, böcek ısırıkları nedeniyle olan kaşıntıyı rahatlamasını sağlamaya yardımcı olabilir.
    (Burada yer alanlar genel bilgi amaçlıdır. Kullanım öncesi aile hekiminize danışın.)


Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.