Sosyal Medya ile iş bulmak mümkün mü?
Sosyal Medya ile iş bulmak mümkün mü?
“ne alakası var!” yada “hadi ordan!” dediklerinizi duyar gibiyiz. Gerçekten de sosyal medyayı kendi lehimize çevirebilir ve ondan yararlanıp iyi bir iş sahibi olabilir miyiz?
Bu soruya cevabımız Evet. Çünkü elimizde çok iyi bir örnek var. Bu kişi ABD’de New York’ta yaşayan Sree Sreenivasan. Sree Sreenivasan , Metropolitan Sanat Müzesinin sosyal medyadaki şikayet, talep, öneri gibi paylaşılan haberleri takip eden ve bundan sorumlu olan bir personeldi. Fakat müzedeki işini mali problemlerden dolayı kaybetti. İşini kaybettikten sonra Facebook hesabından tüm arkadaşlarına bu haberi yaydı. Kısa sürede bu paylaşımı 1300’e yakın kişi tarafından beğenildi. 1400’e yakın kişide bu haberi kendi sayfalarında paylaştı.Durum böyle olunca sosyal hesaplar arasında bu paylaşım ilgi topladı ve hatta iş teklifleride gelmeye başladı.
Sree Sreenivasan ilgiden memnun kalarak Central Park‘ta tüm arkadaşlarını kahve içmeye çağırıp, iş konusunda onlardan fikir alış-verişi yapmış.
Sree Sreenivasan‘a ilginç teklif 2 ay sonra New York belediyesinden geldi. İş konusuda Sosyal Medya sorumluluğu.Tabi Sree Sreenivasan bir sosyal medya uzmanı ve yaklaşık 4991 arkadaşı var ayrıca 222.606 Takipçi sayısı bulunmakta.Biz acaba onun kadar şanslı olabilir miyiz?
Sosyal Medya ile iş bulmak mümkün mü? Ne yapmalıyız?
Bu örnekten ders çıkarmalıyız. Belki tüm tanıdıklarınız ile değil, işinizle alakalı olan kişiler yada kurumlara kabiliyetinizi, neler yapabildiğinizi yada neler yapabileceğinizi, daha önce neler yaptığınızı ve nasıl bir iş istediğinizi belirten bir tanımlama yazısı hazırlayabilirsiniz. İsterseniz bir bakın yakın arkadaşlarınız bile sizin hangi yeteneklere ve becerilere yada uzmanlık alanlarınızı bilmez. Deneyin ve görün.
Başka önemli konu ise ihtiyacınız varken böyle bir paylaşım yapmanız. Bu paylaşımı ihtiyaç duymadan yapmalıyız. Çevredeki insanlarla zorda kaldığınızda iletişime geçmemelisiniz.
Paylaşımlarınızı yaparken şu 2 soruyu kendinize sorun.”Bana ne kazandırır? , Ne kaybettirir?”. İş uzmanlarına göre, paylaşımlar genelde yapılır ve silinmez. Sizi araştıran bir kurum yada kişi eski paylaşımlarınızıda görmesi mümkün.Bu yüzden dikkat etmeli.Paylaşımlarda duygusal tepkiler, kişisel atışmalar, kişi yada kurumların özel gizli bilgilerini açıklamak, radikal düşünceler ile sert kararlar ve tepkilerden kaçınmalı, olumlu bir hava yaratan bir sayfanız olmalı.
Paylaşım yaparken her sosyal medyanın yeri farklıdır.Mesela bazı facebook paylaşımını linkedinden yapmanız abes kaçar.Linkedin gibi hesaplar işinizle ilgili şirketinizin yaptığı proje ve yatırımlar ile ilgili olmalı.Bu projelerde yaptığınız değerleri paylaşmalısınız.İler ki zamanlarda bu referansınız olacaktır.
İş ararken sosyal medyada yada fiziksel kesinlikle eski işinizi yada patronunuzu kötülemeyin.Bu bir kuraldır.
Kaynaklar ve Dış Bağlantılar