Sultan Ahmet Camii 2020 yılına kadar bakım ve onarıma alınıyor
Sultan Ahmet Camii 2020 yılına kadar bakım ve onarıma alınıyor
İstanbul’un ilk kurulduğu yer olan tarihi yarımada da bulunan Sultan Ahmet Camii, 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa‘ya yaptırılmıştır. Avrupalılar bu camiye “Mavi Camii (Blue Mosque)” derler. Çünkü içinde kullanılan mavi, yeşil ve beyaz tonları meşhur İznik çinileriyle donatıldığı için aynı zamanda kubbeleri de içten mavi olduğundan denmektedir..
Ayasofya’nın ibadete kapatılması 1935 yılında olmuştur. O günden sonra İstanbul’un Merkez ve simgesi olan bir camidir. 6 minaresi ve görkemi ile herkesi kendine hayran bırakan Osmanlı’dan kalan tarihi bir mirastır. Yurt içi yada dışından birileri geldiğinde kesinlikle görmek istediği Sultan Ahmet Camii’nin ibadethane bölümü 4672 metrekare alana sahip olup, 43 metre yüksekliğindeki merkezi kubbesinin çapı ise 23,5 metredir. 200’den fazla renkli cam ile aydınlatılmış olan bu Camii, Türkiye’nin gözbebeğidir desek yalan olmaz.
Peki biz bu Camii’ye ne kadar önem veriyoruz?
30 yıldır tadilat görmüyor!
Neredeyse 30 yıl önce bir restorasyon yapılmış. Nihayet Vakıflar Genel Müdürlüğü bir çalışma hazırladı ve yıllarca beklenen ilk hamleyi yapacaklarını açıkladılar. Açıklamaya göre Sultan Ahmet Camii’de eksik olan her sorun düzeltilecek.
Yeraltından geçen kaynak sular zemini kötüleştiriyor. Sultan Ahmet Camii’sinin yer altı röntgeni çekildi. Zemin çalışması ile yağmur sularının tahliye kanalları yapılacak.
Minarelerde ciddi tahribatlar var. Vakıflar Genel Müdürlüğü artık bundan sonra tek tek değil tüm tadilata gireceğini açıklayarak minareler sağlamlaştırılacak.
Koruma alanı olmasına rağmen içeriden Çiniler çalınmış. Bu eksik çinilerin aynısı yapılarak eksiklik giderilecek.Tadilat ve onarım olmasına rağmen İbadete ve ziyaretçilere açık olacak.
Sultan Ahmet Camii’nin ana kubbe üstü kurşunu sökülecek, cephesi temizlenecek. Deforme olmuş çiniler düzeltilecek. Sıvalar tarihine uygun tekrar yapılacak. Demir kapılar ve parmaklıklar parlatılacak. Çevredeki düzenlemeler yapılacak. Tuvaletler yenilenecek. Görünen tüm eksiklikler düzeltilecek.
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, projenin 2020 haziran ayına kadar normal biteceği fakat ekip ve hız arttırılırsa 2020 başlamadan tamamen bitmesini düşündüklerini bildirdi.