Sürekli göz ovalamak neden zararlı?
Eğer göz kaşıntısı ve sürekli gözünüzü ovuşturuyorsanız sakın bunu yapmaya devam etmeyin. Sürekli göz ovalamak neden zararlı? Keratokonus göz hastalığı nedir? Keratokonus’un tedavisi nasıl yapılır? sorusuna göz sağlığı konusunda uzmanından cevabını alabileceksiniz.
Sürekli göz ovalamak neden zararlı?
Sürekli göz ovalamanın zararları nelerdir? sorusuna cevabı Türk Oftalmoloji Derneği Kornea ve Oküler Yüzey Birimi Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Koray Gümüş kısa ve net şekilde açıkladı.
Gözleri sürekli ovalamak veya kaşımak, gözümüzün ön kısmında yer alan saydam tabakanın yani korneanın incelmesine ve öne doğru bombeleşmesine yol açabilir.
Keratokonus olarak tanımlanan bu hastalık, alerji nedeniyle sürekli gözlerini ovalayan çocuklarda ve gençlerde daha sık görülür. Bu hastalık göz numaralarında artışa ve görme azlığına neden olabilir.
Keratokonus, öne doğru sivrilen kornea ve dikleşen kornea nedeni ile görmede sorun çıkartan göz hastalıklarından biridir.
Keratokonus göz hastalığının en önemli belirtilerinin içinde düzensiz astigmatizmaya bağlı devamlı değişebilen bulanıklaşan bir görmedir.
Özellikle ileri evrelerinde görme düzey ve kalitesi oldukça düşer. Çocukluk zamanından başlayan alerjiler ve bununla beraber devamlı göz ovuşturma varsa, bununla beraber görmede de bulanıklık şikayeti var ise hemen göz doktorunu ziyaret etmelisiniz.
Göz muayenesi devamlı yapıp ve gözlük numarası giderek de artıyorsa keratokonus göz hastalığı olma riski var demektir ve ileri incelemeler yapılmalıdır. Bunu özellikle sadece göz hastaneleri hizmeti veren yerlere gitmek daha iyi olacaktır. Örnek olarak göz hastalıklarında ileri seviyelerde, İstanbul’da İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi yada daha çok bilinen adı ile Kuledibi Göz Hastanesi diyebiliriz.
Eğer neden Keratokonus oldum sorusuna cevap arıyorsanız, hastaık tanısı net olarak söylenememekte. Fakat araştırmalarda en çok şşüphe duyulan birincisi genetik olduğu, ikincisi ise çocukluk dönemi içinde göz kaşınmalarının ve ovalanmalarının olduğu alerjik göz hastalıklarına sahip olmuş olmaktır.
Nasıl tedavi olunur?
Keratokonus tedavisinde iki durum çok önemlidir. Yani aslında tam anlamıyla tedavisi yoktur diyebiliriz. Birinci durum hastalığın ileri gitmesini önlemek, ikincisi ise Keratokonus’un verdiği görme bozukluğunu en verimli bir şekilde kurtarmak.
Keratokonus hastalığı durdurma konusunda en güvenilir ve en etkili yöntem korneal çapraz bağlama (cross-linking) tedavisi en çok tavsiye edilendir. Zayıflamış kornea, korneal çapraz bağlama (cross-linking) tedavisi ile güçlenir ve Keratokonus hastalığı durur.
Keratokonus hastalığının gözün görme kalitesini bozduğunu ve bunu ilk haline değilde, en iyi nasıl görme olacaksa o yollar seçilir. Keratokonus hastalığı durudurulduktan sonra, gözlük, yumuşak kontak lens, sert gaz geçirgen kontak lens, yumuşak keratokonus kontak lensler, hibrid lensler, skleral lensler denenebilmektedir.
Bunların yanında ek olarak, kornea içerisine yerleştirilebilen halka tedavisi veya iris önüne koyulabilen özel tasarım lensler de kullanılabilir.