Tarihte ilk defa 99 milyon yıllık bir dinazorun kuyruğu bulundu!
Tarihte ilk defa 99 milyon yıllık bir dinazorun kuyruğu bulundu!
İlk defa korunmuş ve günümüze kadar gelebilmiş 99 milyon yıllık kehribar kalıntısı içinde, bir karış kadar büyüklükte dinazor kuyruğu bulundu. Kuyruğun bulunduğu yer ise Mynmar‘da bir pazar yeri!
Güneydoğu Asya’da Andaman Denizi ve Bengal Körfezi kıyısında, Bangladeş, Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan, Laos ve Tayland arasında kalan Myanmar, bilinen adlarıyla Burma ya da Birmanya olarak bilinir.
Çin Yerbilimleri Üniversitesi’nden Lida Xing şans eseri gittiği köy pazarında, kehribar taşı satan bir satıcının yanına uğradı. Gözden kaçanı yakalayan Lida Xing, yaptığı incelemede kemikleriyle beraber, derisi ve tüyleri bile bozulmamış dinazorun kuyruğunu keşfetti.
Yapılan incelemede ise bilim dünyası adeta şok oldu. Kuyruk neredeyse 99 milyon yıllık bir tarihe sahip.Bu dinazor türü ise uçan türden olduğu tespit edildi.
Araştırmayı yapan Kanadalı bilim adamı Ryan McKellar, dinazorun canlı iken ağaç reçinesine yapışan kuyruğunun yapıştığını ve kopardığını hatta kan örneği bile bulunduğunu bildirdi.
Daha önceleri de kehribar taşına yapışık tüyler bulundu ama ilk defa iskeletli ve dokusu bozulmayan bu örnek bu keşfin tarihi yönden çok büyük önem taşıdığını bilim adamlarının ortak görüşü.
Mynmar’ın kuzeydoğu bölgesi adeta kehribar kaynağı. 2 bin yıldır geçim kaynağı olarak ta ekmeğini yer altından çıkan kehribara borçlular. Kehribarı bilim adamları özellikle araştırıyor. Çünkü kehribar bildiğiniz ağaç reçinesinin fosilleşmiş halidir. Yapışkan olduğu için yüz binlerce hatta milyonlarca yıl önce yapıştığı herşeyle beraber fosil olarak bulunabiliyor. Kehribar ile en eski fosil bir gün bulunacak gibi.
İlgili Link: Kehribar nedir? Nasıl Oluşur? Nerelerde bulunur? Faydaları Nelerdir?
Tüm bilim adamları şu an Mynmar’da adeta çadır kurmuş ve daha neler bulabileceğini araştırmaya başladı.
99 milyon yaşında olan bu kuyruk eğer doğru ise, Dünyanın geçmişi sizce kaç yıl?