DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Teknolojinin tehdit ettiği 7 meslek hangileridir?

Teknolojinin tehdit ettiği 7 meslek hangileridir?

Devamlı tekrarlayan ve sıkıcı bir iş mi yapıyorsunuz? eğer cevabınız evetse önümüzdeki yıllarda işinizi büyük bir ihtimalle yapay zekaya kaptıracaksınız gibi gözüküyor. Bu konuda araştırma hazırlayan mali danışman ve yazar John Pugliano‘ya göre gelişmiş sanayi ülkelerinde, matematiğin kullanılabileceği alanlarda bazı mesleklerin önemini yitireceğini kendi kitabında açıkladı. Yazara göre gelecek dönemlerde Teknolojinin tehdit ettiği 7 meslek hangileridir? bir bakalım sizce de haklı mı? Geleceğin meslekleri, gelecekte olmayacak meslekler, gelecekte kaybolmayacak meslekler, teknoloji ile kaybolacak meslekler nelerdir? kısaca bunlardan da bahsedeceğiz.


Yapay zeka’nın tehdit ettiği meslekler

Yapay zeka gittikçe adından daha çok söz etmeye başladı. Özellikle matematiksel gücü olan bu yazılımla herhangi bir fiziksel cihazlara eklenerek önümüze robotlar olarak çıkıyor.

Yapay zeka bir tehdit mi yoksa insanlar için bir kurtarıcı mı? Dünya nüfusu artıyor ama yaşlanıyor. Yaşlandıkça da bazı işleri yapmak için robotlar devreye girebilir.

Tüm dünyada genç nüfus giderek azaldığı için, ülkeler de bu yönde teknoloji ile beraber hareket etmesi kaçınılmaz.

Gelecekte bazı mesleklerin, şimdiki mesleklerin havası gibi olmayacak denebilir.

Bunla ilgili mali danışman ve yazar John Pugliano tartışmalı bir kitap yayımladı.

John Pugliano, “Robotlar Geliyor: İnsanlara Otomasyon Çağından Faydalanma ve Ayakta Kalma Rehberi” kitabında bazı mesleklerin yapay zekaya boyun eğebileceğinden bahsediyor.

Şimdiye kadar teknolojik gelişmelerin pek etkilemeyeceği, nitelikli insanların mesleklerinden olan tıp ve hukuk mesleklerinin kalıcı olmayacağını düşünüyor. Tamamen kalkmaz ama çalıştıkları alanların daralacağını söylüyor.

Şimdi bu meslekleri ayrı ayrı ele alalım. Sizce de yazar haklı mı?


1. Doktorluk

Dediğimiz gibi dünya nüfusu gittikçe yaşlanıyor. İnsanlar yaşlandıkça daha çok doktorlara ihtiyaç duyulmaz mı? diyebilirsiniz. Fakat artık otomatik tanı koyan ve bunu bir raporlama haline getiren programlar şimdiden gelişmeye başladı.

Yani ileride aile doktoru yerine yada MHRS’den randevu almadan önce yapay zeka kullanılarak yapılan bir programla şikayetinizi alıp ona göre size yönlendirmeler yapabilecek. Yani burada pratisyen doktorlar için mesleğin sonu olabilir.

Fakat bu tamamen doktorluğun bitişi değil. İhtisas alanları ve özellikle cerrahi alanlarda doktorlara gene ihtiyaç duyulacak


2. Avukatlar-Hukukçular

Daha önce yayımladığımız bir yapay zeka haberinde robot yargıçtan bahsetmiştik hatırlarsanız.

Binlerce dava sonucu işlenerek, dava kararlarına gerçeğine oranla yakın sonuçlar vermesi herkesi şaşırtmıştı.

Avukatlık da genelde öyle. Davalar ve dava süreçleri, savunma gibi süreçlerde emsal davalara göre bakıldığında, yada danışmanlık sürecinde bilgi almak için, tüm her şeyin yüklü olduğu bir yazılım işimizi görmez miydi?

Pugliano yakın bir gelecekte, hukuki bilgi sormak için bir avukat yerine bir yazılımın bu işi yapacağını buda avukatlık mesleğindeki düşüşün nedeni olacağını söylüyor.


3. Mimarlık

Bina çizimleri ve modelleme bir yazılıma yüklendikten sonra, ölçüler girildiğinde buna uygun bir tasarım çıkması normal değil mi?

Hatta yapay zeka mevcut tasarımları birleştirerek daha farklı tasarımlar da çıkarabiliyor.

Tabi hiçbir zaman insan hayaline ulaşamayacağı için, özel yeteneklere sahip, özel mimarlar gene de bu iş alanına sahip çıkacak ve uzmanlık bir alan gibi devam edecek ama bu kişilerin sayısı çok az olacak.


4. Muhasebecilik

Muhasebecilik, teknoloji ile kaybolacak meslekler grubuna belki de ilk sıradadır.

Karmaşık hesaplar, vergi ödemeleri, gelir vergisi hesaplama, her ay tekrarlanan hesaplama ve rutin işler. Tamda yapay zekanın seveceği ve hızlıca yapabildiği matematiksel işler.

Maalesef gelecek de böyle bir meslek olamayacak.


5. Pilotluk

Pilotluk ister savaş  uçağı pilotluğu ister sivil uçak pilotluğu olsun, gelecekte insanların yapacağı işlerden biri değil.

Artık ulaşım araçları insansız olarak programlanıyor. Yeni projelerde öncelik böyle.

İnsansız hava aracı olarak bilinen İHA yada Drone, giderek pilotluğun yerini alacak.

Sivil yada askeri alanlarda sıfır hatanın olduğu uzak kontroller ile bu meslekler son bulacak.


6. Güvenlik elemanları ve Polislik

İzleme ve gözleme artık yapay zeka ile kontrol altına alınması hesaplanıyor. Özellikle yapay zekaya sahip CCTV sistemi ile birbirine bağlı olan sistemlerde yüz tanıma ile kişiler uzaktan çok rahat takip edilebilecek.

Sorun çıkartan, güvenlik ihlali yapan kişiler sisteme yüklendiğinde, onu her yerden bulabilecek. Böylelikle yakalama işlerinde de bir çok çalışana da gerek kalmayacak. Tamamen bitecek demiyoruz tabi.

3d yazılarla yapay kas yapıldıktan sonra robotların hareket kabiliyetini arttıracağını düşünürseniz ne kadar haklı olduğumuzu düşünebilirsiniz.


7. Emlakçılık

Günümüzde en güzel ve en rahat gelir getiren meslek gruplarından biri olan emlakçılık, son zamanlarda giderek zor bir süreç geçirmeye başladı.

İnternet siteleri ve yeni gelişen telefon yazılımları ile bir çok kişi aradığı emlağı direk sahibinden ulaşabiliyor.

Gelecekte satılık yada kiralık bir evi, 3d olarak sanal olarak izleten ve anlatan yazılımlar olacak.

Gelecekte her zaman bir sıvacı ihtiyacı olabilecek

Gelecekte her zaman bir sıvacı ihtiyacı olabilecek


Kimlere ihtiyaç olacak? Teknoloji insanlara yeni iş alanları yaratacak mı?

Bu konuda Pugliano, her şeyin bilgisayarlar üzerinden ilerleyeceği bir düzlemde bu işlerle ilgilenen meslek gruplarının geride kalmayacağını söylüyor. Örneğin; yapay zeka alanında çalışanların, yazılım ve veri tabanı uzmanlarının, bilgisayar sistemlerini onaran, koruyan ve güvenliğini sağlayan teknisyenlerin avantajlı olacağını söylüyor.

Pugliano, gelecekte kaybolmayacak meslekler için ise günlük hayatta ihtiyaç duyulan muslukçu, elektrikçi, sıvacı gibi ana mesleklerin de her zaman ihtiyaç duyulacağını de ekliyor.

Fakat yapay zeka geliştikçe geleceğin meslekleri giderek yenileri ile çoğalacak. Mesela bunlardan biri menü mühendisliği.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.