Akıllı telefon suya düştüğünde ya da ıslandığında neler yapılmalı?
Farkında olmadan bazen havuza yada denize şortun içinde unuttuğumuz, bazende ne de olsa su geçirmez özelliği var diyerek bilerek suyun dibinde harika fotoğraflar çekmek istediğiniz Akıllı Telefonlar bile suyla temasa girdiğinde istemediğiniz sonuçlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Neredeyse elimiz kolumuz haline gelen bu akıllı telefonlar bozulduğunda hemen karamsarlığa düşer neredeyse tüm keyfiniz kaçar. Ciddi paralar verilerek alınan Akıllı Telefonunuz suya düştüğünde yada ıslandığında neler yapılmalı? Acil çözüm yolları ile en azından kullanabilir hale getirebileceğiniz, kolay aşamalarla anlatmaya çalışacağız.
Akıllı telefon suya düştüğünde ya da ıslandığında neler yapılmalı?
Akıllı telefonlar yada akıllı tabletler gün içinde elimizden düşmez. Anlık mesajlar, sosyal paylaşımlar, mutlu zamanlarda fotoğraf çekme, bilgi araştırmak için internet, müzik dinlemek, video izleme, evde, işte, sokakta, sporda neredeyse elinizden düşmez değil mi?
Peki hiç içi dolu bir küvete, havuza yada tuvalete düşürdüğünüzü hayal ettiniz mi? Yada yağmurlu bir günde su geçirmiş montunuz içinde suyla çokça temas etmiş olduğunu ve Suyla temas eden telefonların hafızasında olan her şeyi kaybedeceğinizi bir düşünün. Fotoğraflar, videolar gibi çok önemli veriler de olabilir. Böyle bir duruma her zaman hazırlıklı olmak gerekebilir. Çünkü telefonlar aynı bir el gibi vücut parçamız olmuş durumda.
Bazen yağmura yakalanır, ön cepte unuttuğunuz telefonun ıslanmış olduğunun farkına belki çok sonraları anlarsınız. Bu durum Çantanızın içindeki telefon yada tableti de etkileyebilir. Aynı durum yağmur suyu girmiş çantanın içindeki notebook yada laptoplar içinde olabilir.
Özellikle tablet yada telefon kullanım yaşı giderek 3 yaşına kadar düştüğünüde göz önüne alırsak ihtimaller daha da çoğalıyor.
Eğer suya düşürme riskini kendinizde görüyorsanız, yada su geçirme riski varsa telefonunuzu koruyucu bir plastik torbada taşımalı ve ya Liquipel adındaki kremi sürdüğünüzde telefonunuzun yüzeyini su geçirmez hale getiren koruma yollarından birini seçebilirsiniz.
Tablet ya da Telefonunuz suya düştüğünde yada ıslandığında neler yapılabilir? İlk önce neler yapmalıyız? Nasıl hayata geri döndürebiliriz? dilerseniz konumuza geçelim.
Suya düşmüş yada ıslanmış bir telefonun tekrar eski halinde çalışacağını unutun. Çünkü alınan nem içerideki devrelerin ömrünü kısaltacaktır. Bizim kurtarma amacımız bu telefonu yada tableti daha ne kadar uzun kullanabiliriz düşüncesi olmalı.
Suya düşmüş ya da ıslak telefon yada tablete ilk müdahale
1. Telefonu yada tableti sudan çıkarın.
İlk çıkartma halinde kuru ne varsa, elinize gelen bez, havlu, peçete, masa örtüsü yada üstünüzdeki tişört ile ıslaklığını alın.
2. Telefonu sakın çalışıyor mu diye açmaya çalışmayın.
Suyla temas halinde olan telefon genelde telefon kendi kendine kapanır. Eğer siz açmaya çalışırsanız, kısa devre yapar ve bir daha açılamaz hale getirip zarar verebilirsiniz.Bazı telefonlar halen çalışır durumda olabilir. Hemen kapatın.
3. Islanan telefonun Pil yani bataryasını ve içindeki takılı sim kartı ile hafıza kartını çıkarın
Pil çıkarttığınızda iç kısmı peçete ile kurulamaya başlayın. Telefonu hafifçe sallayıp su gelip gelmediğine bakın. Nokia ve Iphone telefonlarında pili çıkartma şansınız olmayabilir. Bu yüzden telefonu kapatıp, sim kartı çıkartıp, hafiften kurulama işlemi için hafifçe sallamanız gerekebilir. Sonrasında bir sonraki kurutma aşamasına geçin.
4. Islanan telefonu kurulayabildiğiniz kadar çok kurulayın.
Çok sert olmadan, telefonun içinden suyu çıkarmaya çalışın. Telefonu biraz sallayabilir, yavaşça üfleyebilir ya da elektrik süpürgesi ile damlaları nazikçe çekebilirsiniz.
Suya düşmüş ya da ıslak telefon yada tablete ikinci müdahale
Yukarıdakileri yaptıktan sonra aşağıdaki seçeneklerden birini uygulayın.
1. Normal ya da Akıllı Telefonunu pirincin içine koyunuz.
Tuzluklara, nemli dolaplara pirinç konmasının ana nedeni, içindeki nişastanın nemi tutup, dışarı salmamasıdır.
Telefonunuzu kuru bir kaba koyun, cam ya da plastik olabilir, üzerini pirinçle örtün.
Kapağını kapatın ve kuru bir yere koyun, tercih olarak güneş ışığı alan bir yere. 24 saat sonra telefonunuzu çıkarın ve açmayı deneyin.
Pirinç önerisi birçok teknoloji blogunda da geçiyor. Pirinçler nemi emdiği için cihazdaki suyu çekip alıyor.
2. Güneşin altına koyun
Pirinciniz yok mu?
Diğer seçenek telefonu bir peçetenin üzerine koyarak güneşin altına koymak. Ama cihazı bu şekilde çok uzun süre bırakamazsınız çünkü fazla ısı ekrana zarar verebilir.
Bir vantilatöre sahipseniz, bu duruma çözüm olabilir, ayrıca cihazın kurumasına da yardımcı olur.
3. Cihazı nemi alan herhangi başka bir malzemenin içine koyun
Bazı teknoloji blogları pirince alternatif olarak şunları öneriyor: kuskus, elektronik cihazların, yeni alınmış ayakkabıların paketlerinden çıkan nem alıcı silika jel poşetleri ya da kedi kumu.
Kedi kumunun nem alma özelliği var, ama kediniz kullanmadan önce telefonu içine koymanız daha uygun olur. suya düşen telefon yada ıslanan akıllı telefon için son olarak aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
Sonuç olarak;
Tüm bu adımları yerine getirdikten ve nemin tamamen gittiğine ikna olduktan sonra telefonunuzu açmayı deneyin. Çalışabilir, çalışmayadabilir. Genelde bu durum cihazın ne kadar ıslandığına ve içindeki hangi çipin etkilendiğine göre değişiyor.
Kesin çözüm sağlayacak bir yol yok. Bu biraz umut işi.
Ama en azından denediniz değil mi?
Tabletim suya dusmustu.
Cok isime yaradi yaziniz
Tesekkurler