Titanozor’a ait ayak izi bulundu
Titanozor’a ait ayak izi bulundu
Moğolistan ve Çin topraklarına yayılan Gobi Çölü‘nde bir titanozora ait ayak izi bulundu.
Okayama Üniversitesinde görevli paleontoloji profesörü Şinobu Işigaki ve ekibinin, Moğolistan Bilimler Akademisi ile işbirliğiyle ağustos ayında bulduğu ayak izinin uzunluğunun 106, genişliğinin 77 santimetre olduğu belirtildi.
Gobi Çölü’nde 70 ila 90 milyon yıl önce oluşan jeolojik katmanda bulunan, şimdiye kadar keşfedilen en büyük dinozor ayak izinin, tarih öncesi dönemde yaşayan bu hayvanların davranışlarına ışık tutması bekleniyor.
Titanozor (Titanosaurus) ne tür bir hayvandır?
Titan (devasa) ile dinozor kelimelerini üleştirip titanozor demişler. Çünkü kendisinin hangi dinozor türüne ait olduğu henüz belirlenmiş değil. Uzun boyunlu olan titanozorların, yaşadıkları dönemde 20 metre uzunluğunda olduğu sanılıyor.
Küçük kafasından ve de gövdesinden hareketle kesin olduğu düşünülen tek şey otobur olduğu. Malum etobur dinozorlar etle beslendikleri için yerdeki hayvanlara saldırdıklarından gövdeleri de yere daha yakındı. Bu tür otoburlar ise ağaçlardan beslendiklerinde özellikle boyun bölgeleri daha uzundu. Bunun güzel bir örneği en bilindik otobur dinozorlardan birisi olan Brachiosaurus.