DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Türk fındığında bulunan kanserojen madde Aflatoksin

Türk fındığında bulunan kanserojen madde Aflatoksin

Türk fındığında bulunan kanserojen madde Aflatoksin’in zararları

2016 yılı itibari ile sadece yurt dışından değil yurt içi fındık toplayıcısı olan Fiskobirlik tarafından da fındık üreticilerinin uyarıldığı Aflatoksin nedir ? Aflatoksinin ne zararı vardır? Aflatoksine karşı neler yapılmalı? Yazımızda dünyada ve Türkiye’de yaşanan fındığımızla ilgili tehlike hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

İtalyan Tarımcılar Derneği Coldiretti hazırladığı rapora göre  “en tehlikeli ithal gıda maddeleri” listesinin ilk sırasında  Türk fındığı bulunmakta.Nedeni ise zehirli ve kanserojen bir madde olan aflatoksin içermesi.

Coldiretti’nin raporunda ise İtalya’ya gelen Türk fındığının 2015 yılında 295 milyon euro ile tarihi bir rekor kırarak, geçmiş senelere göre yüzde 47 oranında arttığı belirtildi.

Coldiretti bu raporu Uluslararası Tarım ve Gıda Forumuna iletti. Her yıl yapılan 14-15 Ekim 2016 yılında  düzenlenen Uluslararası Tarım ve Gıda Forumunda Türk Fındığı hakkında bir uyarı doğrulandı ve en tehlikeli ürün listesine girdiğini açıkladı.

Uluslararası Tarım ve Gıda Forumu yayınladığı en tehlikeliler sınıfına Türk fındığını koyarken, 2. sırayı ise Çin’den gelen yer fıstığı, 3. sırayı Hindistan’dan ithal acı biber, 4.sırayı ise İspanya’nın sattığı kılıç ve ton balığı.

Çin’den gelen brokoli ve mantarlar, Vietnam’dan gelen balıklar, İran ve ABD’nin ürettiği kuru yemişler, Fransa’nın ürettip dış dünyaya sattığı süt ürünleri, Polonya’daki üretilen tavuk ve hindi gibi kümes hayvanlarıda bu tehlikeli listede bulunmakta.

Türk fındığında bulunan kanserojen madde Aflatoksin hakkında üretici kontrol ediliyor mu?

Türk fındığında bulunan kanserojen madde Aflatoksin hakkında üretici kontrol ediliyor mu?

 

Türk fındığı içinde aflatoksin varsa, Fiskobirlik ne diyor?

Fiskobirlik durumun farkında ve bunla ilgilide uyarıda bulundu. Türk fındığının üreten kişilere itibar zedelenmesinin önlenmesine dair internet sayfasından bir açıklama yaptı.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Ağustos ayında fındık toplamalar başlayınca manipülasyon diyen Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman da her sene böyle oyunlar olacağını üreticinin bu konuda dikkat etmesini söylüyor.

Peki bunu kanıtlayacak elimizde bilimsel bir veri var mı? Hayır. Eğer bu ithamla karşı karşıya kalıyorsak bunu resmi raporlarla kanıtlamamız gerekmez mi? Peki Gıda Tarım Bakanlığı neden bir açıklama yapmıyor? Bekliyor ve konuyu yakından izliyoruz.

Aflatoksinin fındığa bulaşmasının sebebi yanlış kurutma sistemleridir.

Aflatoksinin fındığa bulaşmasının sebebi yanlış kurutma sistemleridir.

 

Aflatoksin nedir?Aflatoksinin ne zararı vardır? Aflatoksine karşı neler yapılmalı?

Aflatoksin, Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus küfleri yani kötü bakteri florası tarafından üretilen zehirli ve kanserojen maddelerdir. Aspergillus flavus küfünün a ve fla kelimelerinden alan bu zehir, Karaciğere resmen kene gibi yapışır.

Küften oluştuğuna göre, tarım ürünlerini ısıtmalı değilde toprakta yada nemli ortamlarda kurutmayı seçen çiftçilerin bilinçsizliğinden oluşur. Fakat bu bilginin ve denetimin gene bakanlık tarafından yapılması gerekmektedir.

Aflatoksin zehirinin iyi tarafı yavaş yavaş ilerlemesi olduğu için, kan testlerinde ve idrar testlerinde  hemen ortaya çıkar. Tedavisi de kolaydır.

Eğer çok fındık seven birisi iseniz 3 ayda bir kan vererek hem sağlığınızı hemde bu gibi sürpriz zehirlenmelerden kurtulabilirsiniz.

 

Kaynaklar ve Dış Bağlantılar

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.