DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Türkiye AIDS’in en çok arttığı ülkeler arasına girdi!

Türkiye AIDS’in en çok arttığı ülkeler arasına girdi!

Türkiye AIDS’in en çok arttığı ülkeler arasına girdi!

Ülkemizde bir çok siyasi tartışma yaşanırken, gizliden gizliye yükselen bir hastalık var. Durmak bilmeyen AIDS’te korkutan artış rakamları Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandı. Türkiye maalesef AIDS hastalığının arttığı ülkeler arasına girdi.

Açıklama da korkunç olan ise hastaların yüzde 40’ı AIDS’ten habersiz yaşıyor. Sağlık Bakanlığı’na göre, ülkemizde 13 bini aşkın kişide HIV/AIDS hastalığı görülüyor. Dünya genelinde azalıyor fakat Doğu Avrupa, Orta Asya ve Uzak Doğu artış gösteren bölgeler arasında.

36,7 milyon kişi bu hastalığın virüsü olan HIV’i taşıyor. Bunların 2 milyonuna yakını ise çocuk. Her yıl 1,1 milyondan fazla kişide ölüyor.

Sağlık Bakanlığı, 1985’ten 2016 yılına kadar Türkiye’de 12.281 HIV ve 1.485 AIDS hastası olduğu belirtildi. 30 Kasım 2016 itibarı ile 1.661 HIV virüslü taşıyıcı, 73 AIDS hastası ile toplamda  1.734 doğrulama testi pozitif tespit edilerek bildirildi. 2010 yılında HIV virüsü taşıyıcı sayısı  529 iken, 2015 yılında anormal artışla  2.130’a fırladı. 4 katı artışın toplumda bilinçsizliği gösterdiğini belirten uzmanlar, farkındalık için önlem alınacağını açıkladılar.

Türkiye AIDS’in en çok arttığı ülkeler arasına girdi! | Elisa Testi

HIV Nedir? AIDS Nedir?

HIV (İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü) virüsü, kana bulaşır ve bağışıklık sistemini çökertir. HIV‘in son aşaması AIDS yani Acquired Immune Deficiency Syndrome” Türkçe çevirisiyle “Edinsel İmmun Yetmezlik Sendromu” hastalığıdır. Süreç bu aşamaya girdiğinde ölümcül aşamaya gelmiştir. Kanında HIV taşıyan kişiye “HIV + pozitif “denir. Kavram bütünlüğü sağlamak açısından yaygın olarak HIV/AIDS birleşik terimi kullanılır.

HIV virüsü kana bulaştığında ne zaman AIDS hastalığına çevireceği belli değil. Bazı kişilerde 10 yıla kadar çevirmediği görüldü. Bulaşma gerekçesini yada şüpheli bir durumda en az 3 ay sonra ELISA testi ile gerçek teşhis edilebilmektedir.

Türkiye AIDS’in en çok arttığı ülkeler arasına girdi! | Aids hastalığı ilerlemiş bir hasta

HIV virüsü Nasıl Bulaşır?

HIV virüsü kan ve kan ürünleri, cinsel ilişki ile insandan insana bulaşır. Sadece homoseksüel yani eşcinsellerde görülen bir hastalık değildir, heteroseksüellerde de gözükmektedir. Frengi, genital herpes (uçuk), bel soğukluğu (gonore) ve klamidya gibi cinsel hastalıkların cinsel bölgelerde yol açtığı yaralar ve doku bozulmaları, HIV bulaşma riskini artırır.

HIV’li bir anne Plasenta ya da süt yoluyla bebeğine bulaştırabilir.

Öksürükle, hapşırıkla ya da el sıkışmak gibi olağan temaslarla, aynı iş yerinde çalışmakla ya da seyahat etmekle bulaşmaz. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Servet Alan, Aynı telefonu, aynı bardağı, çatal ve bıçağı kullanmak, sivrisinek gibi böceklerle de HIV’in bulaşmadığını söylüyor.. Bu virüs oldukça hassas olduğundan  ve vücut dışında havada ve suda uzun süre duramaz hemen ölür.

Türkiye AIDS’in en çok arttığı ülkeler arasına girdi! | Cinsel ilişkilerde korunmalı

Ne yapmalı?

HIV taşıyan bir kişi ile birliktelik yada bulaşmaya neden olabilecek bir temas gerçekleşmişse (cinsel temas veya kan bulaşması olan bir yaralanma gibi), yada bilmediği bir kişiyle cinsel ilişkiye girildiyse, vakit kaybetmeden bir infeksiyon hastalıkları uzmanına gidilmelidir.

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Aylin İzat Liceoğlu, tüm hastanelerde Hasta isimleri gizlenmektedir. Erken teşhis çok önemli, yeni ilaçlar geliştirildi ve yan etkileri de artık pek gözükmemekte. Liceoğlu, HIV/AIDS’in tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu belirtiyor. Enjeksiyon yani şırıngaları başkası ile paylaşılmamalı ve sağlık kuruluşlarında da kişinin iğne yapılmasında sorması ve kontrol etmesi gerekmekte.

HIV Enfeksiyon Derneği (HIVEND) Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, Hepatit B ve C gibi , diyabet  neyse HIV’de buna benzer olduğunu belirtiyor. Zamanla iyileşebildiğini, tedavi için sağlık kuruluşlarına gidilmelidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.