DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Üç Ebeveynli Bebek Dünyaya Geldi!

Üç Ebeveynli Bebek Dünyaya Geldi!
A+
A-

Üç Ebeveynli Bebek Dünyaya Geldi!

Bilim ve Sağlık dünyasında hergün şaşıracağımız yeni bir olayın meydana gelmesi an meselesi.İnanmayacaksınız ama bir bebek dünyaya geliyor ve ebeyn sayısı 3.Peki bu nasıl oldu?Haberimizin ayrıntısına geçelim.

ABD’li doktorlar genetik hastalıklara sahip ailelerin, doğacakları bebeklerindede aynı hastalıkları taşımaması adına uzun süredir çalışma yapıyorlardı. Bu çalışmanın başarılırlığını uzun süre yaptılar ama herhangi bir geri dönüşümde başarılı olamamışlardı. 1990 yılından itibaren mitekondri bağışı adındaki bu yöntemden uzun süre sessiz kaldı.

New York’taki New Hope Fertility Centre‘de tıp direktörlüğü yapan Doktor John Zhang bunu başararak, bu teknikle doğumu gerçekleştiren ilk kişi olarak tıp tarihine geçti. Fakat ABD’de yasal zemin olmadığı için, Doktor John Zhang ve ekibi bu operasyonları Meksika’da tamamladılar.

Bazı Annelerin genetik gelen mitekondri hücrelerinde taşıdıkları genetik bozukluklar çocuklarına geçebiliyor. Doktor John Zhang, denekteki Annede Leigh hastalığı(merkezi sinir sistemini etkileyen nadir kalıtsal nörometabolik ve mitokondriyal bir hastalıktır) vardı ve bu hastalık çocuğa geçmemeliydi. Önce Annenin DNA’sı alındı ve işe yarayan kısmı kesildi. Daha sonra dışardan bir kişinin sağlıklı mitekondrisinin bölümünü alıp 2 hücreden sağlıklı bir yumurtalık oluşturdular. İşin son kısmında babadan aldıkları spermlerle döllediler. Doğacak çocuğun DNA’sın binde 1’i bağışcıya ait oldu.

Doktor John Zhang bu yolla Annedeki Leigh hastalığını yeni doğacak bebeğe geçmesini engelledi. Bu başarıyı ancak 5. denemesinde başarılı oldu.

Dr. John Zhang

Dr. John Zhang bir ilki gerçekleştirdi.

Bu işin bilimsel tarafı ama etik olarak Uzmanlarca benimsenmiyor. İlginç yöntem olan ‘mitokondri bağışı’ çok dikkatli bir şekilde izlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde ileride büyüyen böyle bir nesilin aynı dna’ya sahip kişilerle yaşanacak evliliklerde daha kötü sonuçlar doğurabilir.

Kent Üniversitesi Profesörü Darren Griffin, bunun bir devrim olduğunu  söylüyor. Genetik hastalıkların böyle durumlarda bu şekilde tedavi edilmesinin aileler üzerindeki etkisi düşünülerek dengelenmesi gerektiğini düşünmekte.

Mitokondri Bağışı Genetik değişiklik mi yoksa yer değiştirme mi?

Üç Ebeveynli Bebek Dünyaya Geldi ama bu yıllardır yapılan bu çalışmanın ilk yasal oluşunu yapan ülke ise İngiltere. Birleşik Krallık’ta 2015 yılında parlamento üyelerinin üçte ikisi evet dedi ve bu prosedür meşrulaştı. Savunulan teze göre Mitokondri Bağışı genetik değişiklik değil sadece bir yer değişikliği.22000 genden 37’si değişsse ne olur mantığı ile evet denildi. Ama  Parlamento üyelerinden Fiona Bruce, çocukların deneylerde kullanılacağının önü açılmasından ve böylece geri dönüşü olmayan hasarlar doğuracağını savunuyor.

Üç Ebeveynli Bebek metodunu İngiliz ve Katolik kiliseleri, Human Genetic Alert, Hıristiyan Tıp cemiyeti, doğmamış çocukların korunması topluluğu ve İngiliz İslami Tıp derneği insanın genetiğine darbe vuracağı kanaatindeler.

Hala tam çözülemeyen DNA’daki bu değişiklik başarıya ulaşmasıyla iyi denerek reklam yapılması tehlikeli bir yolculuğa sürüklüyor gibi.Ne var yani 22000’den 37’si değişse ne olur ile gözlem yetisini kaybetmeden başarılan bu işin kontrol altında tutulması gerekir.Özellikle Aile temellerini zedeleme en korkulan tehlike.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.