DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Uyku süresi bilimsel olarak ne kadar olmalı?

Uyku süresi bilimsel olarak ne kadar olmalı?

Günde 8 saat mi uyumalı? Bu bilgi ne kadar doğru? Gerçekten de uyku süresi neye göre belirleniyor? Uyku süresi kaliteli uyku için bir neden mi? Bilim uyku süresi hakkında ne diyor? soruların cevabı yazımızda.


Uyku süresi bilimsel olarak ne kadar olmalı?

Sihirli sayının hep sekiz saat olduğunu duyuyoruz, peki bu doğru mu?

Aslında bu sayının nereden çıktığını hiç kimse kesin olarak bilmiyor. Fakat anketlere katılanlar genelde yedi ila dokuz saat uyuduklarını söyledikleri için ortaya bu sekiz saatlik kural ortaya çıkmakta.

Oysa uyku üzerinde araştırmalar yapan Jerome Siegel’e (Kaliforniya Üniversitesi) göre sekiz saatlik uyku kuralının evrimsel geçmişimizde yeri yok.

Siegel’ın elektriği olmayan ilkel topluluklarla gerçekleştiği araştırma, bu insanların yalnızca altı ila yedi saat uyuduklarını ortaya koydu.

İngiltere’deki Surrey Üniversitesi’nden Derk-Jan Dijk de bu insanların gayet sağlıklı olduklarını söylüyor. Buna göre belki de sekiz saatlik kural doğru olmayabilir, yedi saatlik uykuyla da yetinebiliriz belki de.

Bununla birlikte yetersiz uykunun zararları da artık biliniyor. Amerika’da gerçekleştirilen son araştırmalar, uzun süre yetersiz uyuyan insanlarda şişmanlık, kalp hastalıkları, depresyon ve erken ölüm gibi risklerin daha yüksek olduğunu göstermişti.

Uzmanlar tüm yetişkinlere yedi saat uyku öneriyorlar. Ne var ki Amerikan Hastalık Kontrolü ve Önleme Merkezleri’ne göre Amerikalı yetişkinlerin yüzde 35’i yedi saatten az uyuyor.

İngiltere’deki bir araştırma ise İngilizlerin ortalama olarak 6,8 saat uyuduklarını göstermekte. Yetersiz uykunun sorumlusu ise medya ve uykumuzdan çalınması sağlığımızı olumsuz etkiliyor.

Örneğin “Sleeplessness – Assessing sleep need in societiy now” kitabının da yazarı olan uyku araştırmacısı Jim Horne, uyku alışkanlığının geçen yüz yıl içinde pek değişmediği düşüncesinde.

1960-2013 yılları arasında yayımlanan literatürlerin incelenmesine dayanan bu araştırma, bu yıllardaki uyku süreleri arasında belirgin farklılıkların söz konusu olmadığı şeklinde sonuçlanmış.

Araştırmaların bize gösterdiklerine göre uyku ihtiyacımız üzerinde genler de etkili ve bu bunlar kişiden
kişiye değişiyor.

Hangi genlerin uykuyla ilişkili olduğu kesin olarak bilinmese de 50.000’i aşkın kişiyle gerçekleştirilen yeni bir araştırmayla, sahip olduğumuz her kopyaya 3.1 dakikalık uyku ekleyen bir gen varyantı bulundu. Uyku ihtiyacı yaşa göre de değişiyor.


Yetişkinler 7 ile 9 saat arası uyumalı

Geçen yıl gerekli uyku süresiyle ilgili verilerini güncelleyen Amerikan Uyku Vakfı, yetişkinler için yedi ile dokuz saat arası uyku önerdi.

Yani sonuçta uyku süresi hem yaşa göre hem de kişiden kişiye değişmekte. Örneğin Arizona Eyalet Üniversitesi’nden Shawn Youngstedt, gereğinden fazla uykunun iltihapla ilişkilendirildiğini, bir bağışıklık tepkisinin depresyondan, kalp rahatsızlıklarına kadar her şeyle bağlantılı olduğuna değinerek, hiç kimsenin düşündüğünden fazla uykuya ihtiyacı olmadığını söylüyor.

Öte yandan insanların belki de yüzde üçü kadarı 5-6 saatlik uykuyla idare edebiliyor.

Kaliforniya Üniversitesi’nden Ying-Hui Fu, doğal olarak az uyuyan bir ailenin kalıtımında özel bir gen saptamış. Bu gen varyantının biyolojik saatin çekirdeğini oluşturan proteinlerle etkileşime girdiğini düşünen Ying-Hui Fu ve ekibi, bu buluşun gelecekte bize zarar vermeden az uykuyla yetinmemizi sağlayacak, genetik değişimlere izin verebileceğine de inanıyor.

Uyku süresi ve uyku saati hakkında bilimsel çalışmaları takip için sitemizi takipte kalın.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.