DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Uzun bacaklı insanların kanser olma riski neden fazla?

Uzun bacaklı insanların kanser olma riski neden fazla?

Bir çok kişi uzun bacaklı olmayı ister. Bir ayrıcalık gibi görülür ama görüldüğü gibi değil. Bilimsel araştırmalara göre uzun bacaklı insanlarda kanser ihtimali daha çok. Bu yazımızda sizlere uzun bacaklı insanlar ile kanser riski arasında bir korelasyon var mı? Uzun bacaklı insanların kanser olma riski neden yüksek? sorusuna bilimsel olarak cevap vereceğiz.


Neden uzun bacaklı insanların kanser olma riski var?

2017 yılına doğru sonlanan araştırmada uzun bacaklı kişilerde kalın bağırsak kanserine yakalanma olasılığının bacakları kısa olanlara kıyasla % 42 daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Kalın bağırsak kanseri kolon kanseri hatta bağırsak kanseri olarak geçmekte.

Minnesota Üniversitesi Salgın Hastalıklar Bölümü’nden Guillaume Onyeaghala’ya göre daha önceki araştırmalardan elde edilen veriler de kalın bağırsak kanserine genelde uzun boylu insanlarda tanık olunduğuna işaret etmekteydi.

Onyeaghala boy ile kansere yakalanma olasılığı arasındaki bağlantıyı açıklayabilecek iki farklı görüş öne sürüyor. İlk görüşe göre, uzun boylu insanların kalın bağırsakları daha uzun olduğundan (bu da kanserin gelişebileceği organlardaki yüzey alanının daha fazla olması anlamına geldiğinden) bu kişilerin kansere yakalanma olasılıkları da daha yüksek oluyor.

İkinci görüşte- özellikle de bacak uzunluğunu etkileyen- büyüme hormonları düzeylerindeki artışın kalın bağırsak kanserini de tetikleyici bir unsur olduğunu öne sürüyor (insülin benzeri büyüme faktörü adıyla bilinen büyüme hormonunun düzeyleri ergenlik döneminde yükselişe geçiyor ve araştırmalar yüksek düzeylerde hormonun kalın bağırsak kanserine yakalanma olasılığını arttırdığını ortaya koyuyor).

Onyeaghala ve arkadaşları ABD’de 14.500 kadın ve erkek deneğin katıldığı uzun soluklu bir çalışmadan elde edilen verileri gözden geçirdiler. Bu süreçte uzmanlar özellikle de katılımcıların boylarıyla ilgili üç özelliğe odaklandılar: tam boy, gövde uzunluğu ve bacak uzunluğu.

Uzmanlar ayrıca, yaklaşık 20 yıl süren bu çalışma süreci içinde kaç katılımcının kalın bağırsak kanserine yakalanmış olduğunu da araştırdılar.


Bacak uzunluğu kolon kanseri için önemli bir ayrıntı

Sonuçta insanların kalın bağırsak kanserine yakalanma çekincesiyle bağlantısı olan tek unsurun bacak uzunluğu olduğu görüldü.

Deneklerin tam boyları ya da gövde uzunlukları ile kanser riski arasında belirgin herhangi bir bağlantıya tanık olunmadı. Boy cinsiyete göre farklılıklar gösteren bir unsur olduğundan, araştırmacılar erkek deneklerle kadın denekleri ayrı ayrı incelediler.

Sonuçlar erkeklerde en uzun bacak boyuna sahip olanların (ortalama 90 santimetre) kalın bağırsak kanserine yakalanma risklerinin, bacak boyu en kısa olanlara kıyasla (ortalama 79 santimetre) % 91 daha yüksek olduğuna işaret etmekteydi.

Kadınlara gelince, risk oranında istatistiksel açıdan belirgin herhangi bir farklılığa tanık olunmadı.

Bacak uzunluğu, kalın bağırsak kanseri ile çok daha yakından ilintili olduğundan Onyeaghala bu sonuçların bacak kemiklerinin gelişimini sağlayan büyüme hormonlarının riski artıran bir etki yarattıklarına dikkat çekiyor.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.