DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Kullanılan Alanlar Nelerdir?

Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Kullanılan Alanlar Nelerdir?

Yapay zekanın, ilk kez geliştirilmeye başlanması olayı, laboratuvarlar üzerinde test amaçlı olarak kullanılmaktaydı. Ancak günümüzde suni zeka bilimden günlük kullanıma kadar daha sayamayacağımız pek çok alanda kullanılmaya başlanmıştır. Yapay Zeka bilim adamlarını gelecekte korkutsa da şu anda bilinen teknolojinin en harika ürünüdür. Bu yazımızda Yapay Zeka Nedir? Yapay zekaya neden ihtiyaç var? Yapay Zeka Kullanılan Alanlar Nelerdir? Yapay Zekanın yararları nelerdir? sorularının cevabını bulabileceksiniz.


Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Kullanılan Alanlar Nelerdir?

Yapay zeka (Artificial intelligence); adından da anlaşılacağı üzere insanın eli değmiş olarak uygulanan robotlar ve makinelere yüklenmiş olan, sayısal bir akıl örneğidir. Adeta akıllı üstleniciler için müthiş bir ulaşım olan bilgisayar bilimi, çevreyi tarif etmektedir. Ayrıca amacınıza ulaşmada da birebir olarak yol göstermektedir. Bu amaçlar ile kullanılan teknolojilerin tümüne yapay zeka denir.

Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Kullanılan Alanlar Nelerdir? | Yapay zeka ile yapay bir DNA sistemi yapılıyor

Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Kullanılan Alanlar Nelerdir? | Yapay zeka ile yapay bir DNA sistemi yapılıyor


Yapay zeka nedir? Yapay zekaya neden ihtiyaç var? 

Yapay zeka (Artificial intelligence) için bir diğer verilecek isimlendirme de, problem çözümleri ve öğrenme gibi insanların, temel ve başka insanlar ile bağdaştırmış oldukları kavramsal özellikleri taşıyan akıllı makineler olarak belirtilebilir. Yapay zekanın kapsamı hususu ile ilgili net bir düşünce birliği yoktur. Makineler çok yetenekli duruma geldikçe zeka gerektirdiği düşünülmeyen birtakım kolay görevler suni zeka kapsamında değerlendirilmeyebilir. Bu duruma suni zeka tesiri adı verilir. Bu da suni zekanın şimdilik yapamadığı şeyleri tanımlamada kullanılır. Mesela optik karakter tarife genel olarak suni zeka kapsamında değerlendirilmez zira bu teknoloji gerektiğince sıradan bir duruma gelmiştir.

CheXNet algoritması zatürreyi radyologlardan daha iyi teşhis ediyor!

Yapay zeka (Artificial intelligence) tarafında yapılmış olan gelişmeleri 2017 yılı itibari ile değerlendirmek mümkün olacaktır. Öncelikle insanların neler konuştuğunu, nelerden bahsettiğini, strateji gerektiren oyunlar ile mücadele etmeyi, otonom otomobiller ve iş sıralaması gerektiren içerik ağ dağıtımı, askeri simülasyonlar, komplike veri, fotoğraf ve video çözümleme olarak sınıflandırılabilir. İlk kez 1956 senesinde bir akademik disiplin olarak meydana çıkan suni zeka seneler ortamında çok çok ilgi hususu oldu ancak bir vakit sonra fonlama eksikliği sebebiyle daha az ilgi görmeye başladı. Bu prosese suni zeka kışı adı veriliyor.

Yapay zeka (Artificial intelligence) çalışmalarındaki genel problemler ve hedefler olarak ilk akıllara gelen sıralama şu şekildedir. Akıl yürütme, bilgi, planlama, öğrenme, natural dil işleme, algı ve nesneleri elle işleme ve hareket ettirmedir. Genel zeka da suni zekanın münakaşa meydanlarından birisidir. İstatiksel metotlar, sayısal zeka ve geleneksel sembolik suni zeka da yaklaşımlar arasındadır. Yapay zeka arama ve matematiksel optimizasyon, nöral ağlar ve istatistik, ihtimal ve ekonomi tabanlı istatistikler gibi çoğu aracı kullanır. Yapay zeka kısmı bilgisayar bilimi, matematik, psikoloji, dil bilimi, felsefe, bilim ve suni psikolojisi gibi çoğu alandan faydalanır.

Bakmadan Geçme: Yapay zeka ve katil robotlar insanlığın sonunu mu getirecek?

Yapay zeka algoritmaları suni zeka algoritmalarını eğitecek! Yapay zeka kısmı, insan zekasının çok iyi tanımlanabileceği ve bir makinenin bu zekayı taklit edebileceği fikrinden yola çıkılarak oluşturulmuştur. 21’inci yüzyılda suni zeka teknikleri bilgisayar teknolojisi kısmındaki gelişmeler, veri sayısındaki artış ve kuramsal manaya gibi çoğu yenilikten işlemiş ve geçmektedir. Yapay zeka teknikleri ilaveten teknoloji endüstrisinin de mühim bir parçasını oluşturmaktadır.

Yapay zeka (Artificial intelligence) günümüzde spor müsabakaları, sağlık, otomotiv, video oyunları, finans ve ekonomi alanlarında gerektiğince sık kullanılmaktadır. Yapay zeka moda tasarımcılığına soyunuyor! Bazı bilim insanları suni zekanın insanlıktan sonra dünyanın yeni hakimi olacağını iddia ediyor. Hatta bu düşünce ile yola çıkan çoğu sinema filmi de bulunuyor. Bu fikre göre suni zeka bir vakit sonra süper zekaya dönüşecek ve tıpkı insanlar gibi bağımsız düşünüp karar alabilecek düzeye ulaşacak. Stephen Hawking ve Elon Musk gibi mühim isimler suni zekanın tehlikelerine sık sık olarak ilgi çeken açıklamalar yapıyor. Bildiğiniz gibi Tesla, elektrikli araçlar üretmektedir. Şirketin hem yöneticisi hem de sahibi olan Elon; yapay zekanın her şeyi değiştirebilecek güçte olduğunu söylemektedir.

Yapay Zekanın bu ölçüde yaygınlaşmasınınsa iki büyük sebebi var. Bunlardan ilki ticari yönden suni zekanın çok karlı olması ve insan faktörünü ortadan kaldırdığı amacıyla maliyeti düşürmesidir. İkincisi sebebiyse suni zeka ve bilgisayar teknolojisi konusu ile ilgili insanlığın eriştiği bilgi ve olanaklardır. Bugün suni zekayı kullandığımız başlıca alanlara şu şekilde aşağıdaki sırayla anlatabiliriz.

Okumadan Geçme: Yapay Zekanın son çılgınlığı : Robot Hakim!

Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Kullanılan Alanlar Nelerdir? | Yapay zeka İngilizce kısaltması ile AI tüm alanlarda kullanılmaya başlandı

Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Kullanılan Alanlar Nelerdir? | Yapay zeka İngilizce kısaltması ile AI tüm alanlarda kullanılmaya başlandı


Yapay Zeka nerelerde kullanılır?

Yapay zeka 2030 yılına kadar yavaş yavaş her alanda göreceğiz.


1. Sanal Asistanlar

Apple şirketinin kullanmış olduğu Siri, Google şirketinin kullanmış olduğu Now ve Microsoft doğrulusunda bilinen sanal asistanlardır. Bunlara Cortana denilen şahsi asistanları da ekleyebiliriz. Bu teknolojiler, suni zekaya sahip olan sanal asistanlardır.

Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Kullanılan Alanlar Nelerdir? | Yapay zeka filmlerdeki gibi bilgi danışmanlığı yapabiliyor

Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Kullanılan Alanlar Nelerdir? | Yapay zeka filmlerdeki gibi bilgi danışmanlığı yapabiliyor


2. Oyunlar

Bilgisayar ve konsollar amacıyla tasarlanan oyunlar da suni zekanın en çok tercih edildiği bir başka alandır. Mesela Far Cry ve Call of Duty gibi oyunların yeni sürümlerinde gerektiğince üstün suni zekaya sahip oyun botları yer alır. Bu oyun botları çoğu ölçütü göz önünde bulundurarak hamlelerine karar verebilir ve kullanıcıların karşısında kuvvetli birer rakibe dönüşebilir.

Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Kullanılan Alanlar Nelerdir? | Yapay zeka ile yüklü arabalar insansız sürüç yapabiliyor

Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Kullanılan Alanlar Nelerdir? | Yapay zeka ile yüklü arabalar insansız sürüş yapabiliyor


3. Akıllı Arabalar

Google’ın başı çektiği ve Tesla ikinci olmak üzere çoğu markanın ilerlettiği sürücüsüz araba modelleri de ileri düzey ilerlemiş suni zekaya sahiptir. Yol halini ve trafik halini göz önünde sahip olan bu vasıtalar şimdilik dilenen civarda ilerlemiş olmasa dahi gelişen senelerde insanların araba kullanma problemini tamamı ile ortadan kaldırabilir.


4. Satın Almacılar

En başta Amazon ve Google AdSense şirketlerinin kullanmış oldukları suni zeka yardımıyla bilgisayar kullanıcılarının, önceden yapmış oldukları aramalar göz önünde bulundurulmaktadır. Bu sayede de isabetli satış teklifinde bulunulmaktadır. Bu sistem aynı zamanda internet reklamları üzerinde de kullanılmaktadır.


5. Dolandırıcılığı Önleme

Burada bahsedeceğimiz iki konu bulunmaktadır. Bunlardan ilki antivirüs yazılımları, ikincisi ise Google gibi büyük ve gelişmiş arama motorlarıdır. Google arama motoru, yanıltıcı içeriğe sahip olan sayfaları filtreleyebilmektedir.  Bu içeriklerin kullanıcılara zarara vermemesi için de internet ortamından uzaklaştırabilmektedir. Örnek olarak; Google arama motoru, dolandırıcılık amacıyla açılan bir internet sitesini çok kısa sürede saptayarak saf dışı bırakabilir.

Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Kullanılan Alanlar Nelerdir? | Yapay zeka ile tasarlanmış Apple telefonlardaki Siri, sizle konuşabiliyor

Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Kullanılan Alanlar Nelerdir? | Yapay zeka ile tasarlanmış Apple telefonlardaki Siri, sizle konuşabiliyor


6. Sohbet ve Destek Botları

Bu botlar adeta kullanıcılar için hazırlanmıştır. Amaçları ise bizlere 7 / 24 destek verebilmektir.  Bu botlar sizinle yazılı olarak sohbet edebiliyor, dilediğiniz alanlardan da bilgi sunabilmekteler. Şimdilik bu tip botlar konusu ile ilgili dilenen verim yüksek ölçüde edilemiyor olmasına rağmen bu hususta Facebook’un yaptığı atılımlar insanı suni zekanın işleyişi karşısında hayrete düşürebiliyor.


7. Güvenlik Sistemleri

Yalnızca tariflenen kimlik, ses ya da yüz ile giriş yapmaya izin verme yetkisine sahip olan emniyet sistemleri de suni zekanın kullanıldığı en çarpıcı alanlardan biridir. İnsanlar bu tür protokolleri ortaya getirirken sıkılırken, makineler derhal sıkılmıyor hem de ödün vermeksizin güvenliği sağlıyor. Hem de makineler sosyal mühendislik saldırılarıyla da ele geçirilemiyor.


8. Müzik ve Seyir Öneri Robotları

Spotify gibi tanınmış müzik servisleri de kimi zaman suni zekadan faydalanabiliyor. Mesela Spotify, sizin dinlediğiniz sanatçılar ve şarkı tiplerini göz önünde bulundurarak size özel ve beğenebileceğiniz yeni şarkılar önerebiliyor.

Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Kullanılan Alanlar Nelerdir? | Yapay zeka, Askeri alanlarda da kullanılıyor

Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Kullanılan Alanlar Nelerdir? | Yapay zeka, Askeri alanlarda da kullanılıyor


9. Akıllı Ev Sistemleri

Akıllı ev sistemleri konusu ile ilgili da bundan sonra yavaş yavaş suni zekaya doğru ismim atılıyor. Günümüzde akıllı ev sistemleri oldukça yaygınlaşmaktadır. Akıllı ev sistemleri, evinizdeki havayı bile, siz dışarıdayken istediğiniz dereceye ayarlayabilmekte, evdeki akıllı sistemleri çalıştırıp, kapatabilirsiniz.

Tüm bunların dışında da suni zekanın kullanıldığı daha çoğu alan mevcuttur. Lakin şunlar hem en çok bilinenleri hem de günlük hayatımızın ortamında kolay olarak kullandığımız suni zeka çözümleridir.

Senelerdir bir hayli çoğalan yapay yada suni zeka teknolojisi nedir? Yapay zekanın getirdiği artılar ve eksiler nelerdir? Yapay zekanın program ve kullanım alanları nelerdir? İşte suni zeka ile ilgili bilinmesi gereken her şeyi bu yazımızda anlatmaya çalıştık. Yazımıza destek olmak yada eklemek istediklerinizi yorum kısmından ekleyebilirsiniz.


10. Yapay Zeka ve Tıp

SARS-CoV-2’nin enfekte ettiği ancak belirti göstermeyen insanlar farkında olmadan virüsü başkalarına bulaştırıyor.

Şimdi asemptomatik hastalar için geliştirilen yapay zekâ (YZ) içeren bir model, sağlıklı bir insanın öksürüğü ile hastalığı taşıyan insanın öksürüğü arasındaki farkı ayırt edebiliyor. Normal bir insan kulağının bu farklı algılaması imkânsız.

IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology dergisinde yayımlanan makalede tanıtılan YZ ürünü model, onbinlerce öksürük örneği üzerinde denendi. Belirti veren ve hastane tedavisi gören COVID-19 hastalarını %85.5, testleri pozitif çıkan ancak belirti vermeyen asemptomatik kişileri ise %100 oranında doğru teşhis etti.

Modeli geliştiren MIT ekibi şimdi modeli kolay kullanılan bir uygulamaya yüklemeyi planlıyor. Eğer bu uygulamayı FDA onay- larsa, geniş ölçekte kullanılabilecek. Telefona yüklenilebilecek bu uygu- lamaya her gün giren insanlar telefona öksürecek ve anında sonucu alacak.

MIT’nin Auto-ID Laboratuvarı’ndan Brian Subirana, “Teşhise yönelik bu modeller pandeminin yayılmasını etkili bir şekilde engelleyebilir. Bunun için herkesin işe, okula, eğlence merkezine girerken kullanması yeterli olacak” diyor. Subirina bu uygulamayı geliştirmekteki amaçlarının semptomatik vakaları teşhis etmek olmadığını, asemptomatik öksürükleri sağlıklı öksürüklerden ayırt etmek olduğuna dikkat çekiyor.

Öksürük örneklerini aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz.
https://news.mit.edu/2020/covid-19-cough-cellphone-detection-1029



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.