Yapay Zekanın son çılgınlığı : Robot Hakim!
Yapay Zekanın son çılgınlığı : Robot Hakim!
Yapay zeka ve robotik teknolojide yenilikler dur durak bilmiyor. İngiliz bilim adamları, 600’e yakın dava ile ilgili bir algoritma hazırladılar. Özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) görülen bu davaların içeriklerini ve kararlarını bu yazılım içine yüklediler. Robot hakim yaklaşık 5 davanın 4’ünü doğru tahminde bulunarak yüzde 79’luk bir başarı sağladı.
Londra’daki UCL Üniversitesi ile Sheffield Üniversitesi‘ndeki bilgisayar ve yazılım mühendislerinin geliştirdiği algoritma ile ahlak ve yasal suç davalarını inceleyebiliyor. İngiliz UCL’den Dr. Nikolaos Aletras yapılan bu yazılımın hakimlerin yerine geçebilecekleri için yapmadıklarını, sadece hakimlere hak ihlal gibi davalarda ışık olabilirliğini ve iş yükünü hafifletebileceğini bildirdi.
Araştırmayı devam ettirecek olan yazılım uzmanları daha çok veri gireceklerini ve sonucun tahminini minumum hata için çalışacaklarını ilettiler.
Ayrıca yazılımın içine, tanıklardan gelen ifadelerin ve savunma avukatların ifadelerinin algılamam sorunu olmadığını açıklandı.
Yapay Zeka nedir?
“Yapay Zekâ” kavramının geçmişi, ilk çıkan modern bilgisayarların tarihi kadar yenidir. 1943’te 2. Dünya Savaşında Almanların şifrelerini çözmek için üretilen Enigma‘nın yapımcısı Alan Turing, yapay zeka fikrini de o çıkartmıştır.
Yapay Zeka bilimsel olarak insan gibi düşünen, onun gibi kararlar alabilen, bir bilgisayar yada bilgisayarın kontrol ettiği yazılımlardır.
Yapay Zeka ile ilgili bilişim uzmanları hedefin, insan beyni gibi paralel bir hesap yeteneğine sahip olmak olduğunu söylüyor. Yapay zeka gelişmesinde 1 insan beyni ilk hedefte, 2030 yılında 1000 insan gibi düşünebilen bir yapay zeka , 2050 yılında ise tüm insanların beyin gücünden daha hızlı hareket eden yapay zekalı bilgisayarlar üreteceklerini söylüyorlar.