Yapıştırıcı lekelerinden kurtulmanın kolay ve pratik çözümleri
Yapıştırıcı lekelerinden kurtulmanın kolay ve pratik çözümleri
Yapıştırıcılar işimizi kolaylaştırır ama kumaşlara, giysilerimize, koltuklarımıza yada halılarımıza bulaştığı zaman can sıkıcı bir durum çıkartır. Sürülen yapıştırıcılar yada damlayan yapıştırıcıları bilmeden çıkartmaya çalıştığımızda daha çok maddi zararlarla karşılaşılabilir.
Uhu tipi yapıştırıcılar en çok kullanılan yapıştırıcılardır. Diğerleri Kontakt Yapıştırıcı (Evostick), Hayvan veya Balık Türevi Yapıştırıcılar, Lateks Yapıştırıcılar ve Plastik yapıştırıcılardır. Sizlerin yapıştırıcılardan kaynaklanan lekeleri nasıl çıkaracağız? sorusuna cevap vermeye çalışacağız.
Uhu Lekesi Nasıl Çıkar ?
Öncelikle Uhu lekesine maruz kalan hassas bir kumaş yani ipek gibi, bu gibi durumlarda yapacağınız işlemler zarar verebilir. İşi bilen bir kuru temizleme tavsiyemizdir.
Giysideki Uhu Lekesi Nasıl Çıkar ?
Diğer lekelerin aksine aynı mum lekesindeki gibi kurumasını beklemeliyiz.Yoksa lekeyi dağıtarak daha büyük alanlarda zor işlemler yapabiliriz. Bir saat kuruması için bekletmeliyiz.
Kumaşın hassaslığına göre plastik bir kart yada küt bir bıçakla kazımalısınız. Kazınmış yüzeye bir çay kaşığı beyazlatıcı içermeyen toz deterjanı ve bir bardak ılık suyla karıştırıp temiz bir bezle emdirerek ovalama yapmadan bastırın. Sonrasında durulayın ve doğal yollarla kurumasını bekleyin.
Kumaştaki Daha Zorlu Uhu Lekesi Nasıl Çıkar?
Özellikle Koltuk kumaşlarında durum farklı olabilir. Üst kısımda anlattığımız öneri yetersiz kalırsa ve hala Uhu lekesi çıkmazsa, 2 yemek kaşığı amonyak içerikli temizleyiciyi ile 1 bardak ılık suyu karıştırın. Karışımı bez ve kağıt havlu ile lekeli bölgeye tamponlayın. Daha sonra durulayıp, kesinlikle doğal kuruma yollarını seçerek kurutun.
Halıdaki Uhu Lekesi Nasıl Çıkar?
Halıdaki uhu için ortalama 1-2 saat kuruma süresi yeterlidir. Bekleme süresinin 1-2 günü aşması uhunun sertleşmesine ve halının elyafını yakmasına neden olabilir.
Yukarıdaki işlemlerin aynısı geçerlidir. Aseton içerikli oje çıkartıcıları da bir nevi işe yarar. Yalnız bunları halıda yada kumaşta kullanılırsa görünmeyen bölgede bir test yapın. Çünkü bu kimyasallar renk verebilirler.
Kontakt Yapıştırıcı Lekesi (Evostick) Nasıl Çıkar?
Kontakt yapıştırıcı herhangi bir maddeye bulaşırsa hemen soğuk suya sokun. Kontakt Yapıştırıcının kurumasına izin vermeyin.
Hayvan veya Balık Türevi Yapıştırıcı Lekeleri Nasıl Çıkar?
Böyle yapıştırıcılar herhangi bir maddeye bulaştığında soğuk suda temizlenince çıkması gerekir. Zorlayan lekelerde amonyak kullanarak lekenin üzerine yedirin ve ardından soğuk suyla durulayın. Aslında inatçı lekeler, ılık suya konulan bir deterjana da batırılabilir.
Lateks Yapıştırıcı Lekesi Nasıl Çıkar?
Hala ıslak durumdayken ıslak bir bezle çıkarın. Eğer kurumuş ise, kazıyın.
Lateks yapıştırıcılar Parmağa bulaşırsa, ovularak çıkartılabilir.
Plastik Yapıştırıcı Lekesi Nasıl Çıkar?
Lekeli bölgeyi temiz bir bezi ıslatarak, yapıştırıcının bulaştığı yeri olabildiği kadar çıkarın. Asetat içermemesi kaydıyla aseton kullanılabilir. aldığınız plastik yapıştırıcısının üreten firmanın özel bir çıkartma tekniği olabilir. Aramanız faydalı olacaktır.