DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yıllardır Tartışma Konusu Olan Mısır Piramitlerinin Sırrı Nedir?

Yıllardır Tartışma Konusu Olan Mısır Piramitlerinin Sırrı Nedir?
A+
A-

Yıllardır Tartışma Konusu Olan Mısır Piramitlerinin Sırrı Nedir?

Antik çağda yapılmış olan ve Eski Mısırlılar tarafından yapıldığı bilinen onlarca piramitin gizemi hala tam olarak çözülememiştir. Bizler de Mısır piramitlerinin sırrı hakkında bir yazı hazırlamak istedik. Mısır piramitlerinin sırrı nedir? Dünyanın yedi harikasından biri olan Mısır piramitleri nasıl inşa edilmiştir? Detayların tümüne yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bu piramit şeklindeki yapılar yalnızca Mısır’a özgü değildir. Dünyanın çeşitli yerlerinde de inşa edilmiş olan örnekleri bulunmaktadır. Ancak sayıca en fazla Mısır’da bulunduğu için Mısır Piramitleri denilmiştir. Dünya üzerindeki diğer önemli piramitlere de bakalım;

  • Keops Piramidi (145,75 metre)
  • Mikerinos Piramidi (66,5 metre)
  • Kefren Piramidi (143,56 metre)
  • Sakkara Piramidi (63,17)
  • Maldum Snefru Piramidi (93,26 metre)
  • Dahahur Bent Piramidi (104,85 metre)
  • Dahahur Snefru P. (103,95 metre)
  • Sakkara Pepi II P. (52,555 metre)
  • Uxmal Tapınağı (Meksika)
  • Teotehuacan (Meksika)
  • Tiahuanaco (Bolivya)
  • Dohan Tapınağı (Çin Halk Cumhuriyeti)

Piramit Nedir?

Piramidin anlamı, tabanı kare şeklinde olan ve köşeleri tek bir noktada birleşmesi ile oluşmuş olan geometrik şekildir. Ayrıca dört eşit büyüklükte üçgen yüzeye sahiptirler. Piramitler, inşa edildiklerinde mühendislik açısından muazzam derecede sağlam yapılardır.

Tarihi Piramitlerin Tarihçesi

İlk olarak şunu bilmek gerekir. Piramitlerin yapılış amacı, firavunların mumyası ve değerli hazinelerini, sanat eserlerini saklamak olarak düşünülmektedir. Ancak bu zamana kadarki hiçbir piramit içerisinde mumya ve hazineye rastlanmamıştır. Dünya üzerinde ilk inşa edilen piramit M.Ö 2620 yılında Sakkara’da inşa edilmiştir. İnşa edilen piramitlerin ilk örnekleri tamamlanamamış ya da yapım aşamasında yıkılmıştır. Buna örnek olarak M.Ö 2570 yılında yapılmaya başlanan Meidum piramidi gösterilebilir. Bu piramit, sekizinci basamağı yapılmak istenirken yıkılmıştır.

Yıllardır Tartışma Konusu Olan Mısır Piramitlerinin Sırrı Nedir? – Piramitlerin Görünüşü

Hal böyle olunca, piramitleri inşa eden kişiler her seferinde ders çıkarmışlardır. Daha yüksek piramitler yapabilmenin yolu, tabanı çok geniş tutarak, eşkenar bir geometri kullanabilmektir. M.Ö 2570 yılında inşa edilmeye başlanan Bent piramidi, Nil nehri yakınlarındaki Dahahur bölgesinde idi. Bu piramit, öncekilerden ders alınarak yapılmış ve eğim açısı düşürülmüştür. Böylece yükseltilmeye devam edilmiştir. Bent piramidi M.Ö 2565 yılında başarı ile tamamlanmıştır. Ve çok düzgün bir yapıya, eşsiz de bir görünüme sahip olmuştur. Bu tarih itibariyle inşa edilen piramitler küçük sabit açılar ile yükseltilmeye devam edilmiştir.

Mısır Piramitleri’nin Gizemleri Nelerdir?

Mısır piramitlerinin bugünlere gelmesi, büyük bir gizem taşımaktadır. Bununla ilgili birçok veri bulunmaktadır. İlk olarak piramitlerin her biri 20 ton olan taşlardan inşa edilmiştir. Bu taşları temin edilebilecek en yakın mesafe yüzlerce kilometre uzaklıktadır. Piramitlerin en ilginç yönlerinden birisi ise kirletilmiş suyu, birkaç gün Piramit’in içine bekletirseniz, suyu arıtılmış olarak geri alabilirsiniz.

Bitkiler piramitin içerisinde normalinden daha hızlı sürede büyümektedirler. Kesik, yanık, sıyrık gibi yaralar büyükçe bir piramitin içinde daha çabuk iyileşme sürecine girmektedirler. O dönemde yapılmasına rağmen yüksek matematik bilgisi gerektirmektedir. Çünkü büyük piramitin dört yüzeyinin toplam yüz ölçümü, piramit yüksekliğinin karesine eşittir. Piramit aynı zamanda dev bir güneş saatidir. Ekim ortasıyla Mart başı arasında düşürdüğü gölgeler mevsimleri ve yılın uzunluğunu göstermektedirler. piramidi çeviren taş levhaların uzunluğu bir günün gölge uzunluğuna eşit olmaktadır.

Yıllardır Tartışma Konusu Olan Mısır Piramitlerinin Sırrı Nedir? – Piramitlerin Basamaklı Yapısı

Piramitlerin üzerinden geçen meridyen karaları ve denizleri tam iki eşit parçaya bölmektedir. Keops piramidinin taban çevresinin, yüksekliğinin 2 katına bölünmesinin pi=3.14 sayısını vermektedir. 62 metre yüksekliği ile Gize Piramitleri içerisinde en küçüğü olan Mikerinos Piramidi Kefrenin oğlu için yaptırılmış.Piramitler hala yapımları esnasında ki gizi korumaktadırlar. İşçilerin olağanüstü bir çabayla günde 10 metreküp taşı üst üste koyduklarını kabul edersek keops piramidinde yer alan yaklaşık 2.5 milyon metreküp taş, 250.000 gün, yani yaklaşık 664 yılda yerleştirilebiliyor. Oysa piramitler 20 ila 30 yıl arasında bir sürede tamamlanmıştır.Piramitlerin içerisi yazın soğukken, kışın ise sıcak olmaktadır.

Piramitleri Kimler ve Nasıl İnşa Etmiştir?

İlk olarak piramitlerin Mısırlı köleler tarafından yapıldığı düşünülüyordu. Ta ki 1990 yılındaki o olaya kadar. 1990 yılında bir turist at ile seyahat ederken, atın ayağı bir çukura düşmüştür. Bu çukur da bir mahzene açılmıştır. Burası da piramit yapımındaki usta başının mezarıdır. Aynı zamanda kubbeli mezar olarak ta bilinmektedir. Böyle ihtişamlı bir mezarın işçi sınıfındaki biri için yapılmış olması, çalışanların köle ya da esir olmadıklarının kanıtıdır. Piramitlerin yapımındaki işçiler gündüzleri çalışıyorlardı. Geceleri ise köylerde bulunan evlerine gidiyorlardı. Ayrıca bu bölgede daha sonra yapılan kazı çalışmalarında 250 adet civarında farklı mezar bulunmuştur.

Yapılmış olan bu kazılarda ölen herkes için bir mezar yapıldığı anlaşılmıştır. Mezarların girişlerinde ise işçilerin statülerini gösteren hiyeroglif yazılar bulunmuştur. Mezarlar içerisinde ise minyatür heykelleri ve sanat eserleri de bulunmaktadır. Bu bölge üzerinde yaklaşık olarak 200.000 işçi çalışmaktaydı. Bakıldığında da omurganın aşırı bir yüke maruz kaldığı görülmüştür. Buradan da taş taşıma işleminin ne kadar zor olduğu görülmekteydi. İşçiler bu kadar özveri ile piramitler için bu bölgede çalışmışlardır. Bununla birlikte yapılan kazılarda birçok tarihi eser bulunmuştur. Duvarlarda bulunan hiyeroglifler üzerinde de ekmeğin nasıl yapıldığı, nasıl içecek hazırlandığı ile ilgili bilgiler yer almaktaydı.

Mısır’da bulunan Gize piramitlerinde 15 milyondan fazla kireç taşı kullanıldı. Bu taşlar piramitlerden 300 metre uzaktaki bir taş ocağından çıkartılmış ve yine burada kesilip işlenerek hazır hale getirilmiştir. Kazılarda bu bölgede taşların kesilmesi için gerekli olan oluklu platformlar bulunarak etrafı kazılmaya devam edilmiş ve dev bir taş ocağının enkazı ortaya çıkartılmıştır. O dönemin insanları öldükten sonra tekrar dirileceğini düşünüyordu ve tüm parasını mumyalama işlemi için  saklıyordu. Çünkü dirildikten sonra bedenlerine ihtiyaçları olacaktı. Bu nedenle bir kişi ne kadar zenginse öldükten sonra o kadar iyi korunacak demekti. Çok pahalı olan mumyalama işlemi sadece önemli kişilere ve zenginlere yapılırken, yoksul insanlar toplu mezarlara gömülmekteydi.

Bahsettiğimiz gibi Gize platosu üzerinde bulunan en büyük ve en gizemli piramit Keops’tur. Keops piramidi 20 yıl içinde 150 metre yüksekliğe kadar kaldırılan her biri 2.5 ton ağırlığındaki 2 milyon 300 bin adet kireç taşı kullanılarak inşa edilmiştir. Toplam ağırlığı 5.5 milyon ton olan bu taşların bu süre zarfında dizilebilmesi için her iki buçuk dakikada bir taşın yerine oturtulmuş olması gerektirmektedir.

Yıllardır Tartışma Konusu Olan Mısır Piramitlerinin Sırrı Nedir? – Piramidin Daha Yakından Görüntüsü

Piramit iki aşamada inşa edilmektedir. Birisi piramidin inşası diğeri ise kral odasının inşasıdır. Kral odası piramit tabanından 43 metre yukarıda bulunmakta olup içerisinde dış ortama açılan hava kanallarının bulunması ve tavanında 60 tonu aşan düz bloklarının kullanılmış olması açısından hayranlık uyandırıcıdır. İnanılmaz ancak gerçek. Bu taş blokların bir tanesi tam 15 ton ağırlığındadır. 15 tonluk taşların nasıl taşındığı konusu ise, kralın odasına giden yolda gizlidir. Tam burada karşı ağırlık merkezi ile çalışan bir sistem bulunuyordu. Halatlar yardımı ile birleştirilmiş olan terazi ile de taş bloklar istenilen yüksekliğe çıkartılıyordu. Taş kaldırıldıktan sonra götürülmek istendiği yere 10 kişilik insan grupları ile çekilirdi. Taşlar çekilirken oluşan sürtünme kuvvetini azaltmak içinse, çamur ve su kullanılırdı.

Daha önceleri piramit yüzeyleri, şu anda olduğu gibi basamaklı bir yapıda değildi. Örnek vermek gerekirse, Keops piramidi 45 asırdır var. Ve yalnızca üst tarafından 10 metresi aşınmıştır. Ancak son 20 senede piramitler geçtiğimiz 400 seneden daha fazla hasar görmüştür. Gerek güneş ışınları gerekse iklim şartları gibi etmenler piramitlerin varlığını her geçen gün daha fazla tehdit etmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.