Yumurtalığı dondurularak yıllar sonra anne olan ilk genç kadın: Moaza Al Matrooshi
Yumurtalığı dondurularak yıllar sonra anne olan ilk genç kadın: Moaza Al Matrooshi
9 yaşındayken Akdeniz Anemisi olan Moaza Al Matrooshi, erkek kardeşinden kemik iliği nakli yapılacaktı. Fakat önce kemoterapi görmesi gerekiyordu. Fakat uzmanlar kemoterapinin küçük kızın yumurtalığına zarar vereceğini ailesine bildirdi. Matrooshi’nin annesi çözüm olarak yumurtalık dondurma fikrini doktorlara verdi. Bunu değerlendiren uzmanlar Matrooshi‘nin sağ yumurtalık dokusundan toplamda 5 parça alınarak, -196 santigrat derecede donduruldu ve saklandı.
İngiliz vatandaşı olan Moaza Al Matrooshi, Akdeniz Anemisi hastalığından kurtuldu. Evlendi ve çocuk sahibi olmak istiyordu.
23 yaşında iken, 2015 yılında Danimarka’da bir cerrahi operasyon yapıldı. 14 yıl önce alınan yumurtalık dokularının nakil işlemleri yapıldı.
Önce Menopoz dönemine giren Moaza Al Matrooshi, hormon seviyeleri düzeldi ve tekrar doğurganlık özelliğini kazandı.
Geriye yumurtalık döllenmesi için eşinden alınan spermler ile önce tüp bebek tedavisine alındı. 2016 yılının başında ise 2 embriyodan biri, rahime transfer edildi.
Operasyon başarılıydı ve Matrooshi’nin hamilelik süreci gayet normal gidiyordu. Beklenen an geldi ve sonunda 24 yaşında iken sağlıklı bir bebek dünyaya getirdi.
Tıp’ta bir devrim olan bu örnek, çocuk yaşta bir kızdan dondurulmuş yumurtalıktan ilk geri dönüşüm olarak tarihe geçmiş oldu.
Matrooshi’yi baştan sona kadar takipte olan kadın hastalıkları uzmanı Jinekolog Sara Matthews, ilk defa bir çocuktan alınan yumurtalıktan yıllar sonra başarılı bir doğuma çevrilmesi ile çok şaşırdıklarını dile getirdi. Daha önce yetişkin kadınların yumurtalıklarını dondurduklarını ve işe yaradığını bildiklerini ama bunu daha ergenlik dönemine girmemiş bir çocuktan alınmış olması bir ilk olduğunu belirtti.
BBC’ye duygularını anlatan Matrooshi, doğumun mucize olduğunu ve yıllarca beklediklerini söylüyor. 2 adet yumurtalık dokusu olduğundan birinin başarılı olduğunu, diğerininde kullanılmasını istiyor. 2. bebeği olacağından ise çok mutlu.
Yeni bir umut!
Kanser ve kan hastalıklardan dolayı kemoterapiye girecek kız çocukları için bir umut olan bu olay, tüm ülkeler de bunu örnek alıp uygulayacağı görüşündeyiz.