Zeki insanlar başarılı olsa da neden devamlı basit hatalar yapar?
Zeki insanlar başarılı olsa da neden devamlı basit hatalar yapar?
Dünyanın en zeki insanı bile yeri geldiğinde kimsenin yapamayacağı basit hatalara düşerler. Zeki insanların yaptıkları hatalar diğerlerine göre hem riskli hemde daha kötü sonuçlar meydana getirebilir. Peki Zeki olmalarına rağmen neden bu kadar basit hataları çokça yapabiliyorlar?
İş ve Kariyerde zeki insanların yükselmeleri ve çokça para kazanmaları anormal bir durum değil. Bu gibi insanlar liderlik konumunda iken farkında olmadan tabiri caizse aptalca hatalar yaparlar. Bunun sebebi ise rasyonel düşünmede sağduyu gerektiren çözümlerde yaşanan ikilemler. Zeki insanlar uzmanlara göre çözümlerini hızlıca yapıp, kıyaslama yaparken çok hızlı kararlar alıp, mantıklarına güvendiklerinde sorunun cevabına gittiklerini düşünürler.
TalentSmart adında duygusal zeka danışmanlığı yapan bir şirketin yöneticisi Travis Bradberry, özellikle Linkedin gibi iş ve kariyer sitelerinde danışmanlık vermekte. Bradberry yaşadığı ve gördüğü olaylar ile gözlemlediklerine göre, zeki insanların mantıklarındaki kör noktaların fazlalığından dolayı devamlı hata yapabilme potansiyeli olduğunu söylüyor.
Uzmanlar zeki insanlara hızlı soru sorulduğunda, bir çok soruya yanlış cevap verirler. Çünkü temelinde yatan özgüvenleri fazla. Rasyonel düşünme ile zekanın bazen paralel gitmediğinin delili olsa gerek.
Zeki insanların mantıklarında çıkmaz yollar vardır. Bu yollara gittiğinde mantıksız ve yanlış cevap vermesi bu yüzden kaynaklanır.
Zeki insanların hata yapmalarının başında yüksek egoları var
Zeki insanlar, ömür boyunca hep başarı ve aldıkları tebriklerle kaybedemeyeceği bir güven oluşuyor. Önüne bir sorun geldiğinde yardıma ihtiyaç duyduğunu anlamadan kendi mantığına göre karar veriyor bu yüzden de aslında herkes çok rahat cevaplarken, onların cevapları komik ve yanlış olabiliyor.
Zeki insanlara göre yaptıkları hep doğrudur. Çoğu kimse yanlış yaptığında kabul etmesi zordur ama zekiler de daha da zordur.
Zeki insanlar genelde başkasının fikrine değer vermez. Onla ilgili yorum yapılmasına da hiç hoşlanmaz. Bu yüzden dolayı iş ortamında, okul ortamında yada sosyal yaşamda ikili ilişkilerde kötüdür.
Zeki insanlar iş yerlerinde hızlı başarı sağladığı için, diğer insanları da kendi sınırına çekmeye çalışır. Bu yüzden dolayı tek kişiye bağlı bir gelişim yaşanıyor.
Uçak sektöründe bir firmanın yönetim kurulu başkanı Japon Yoshiharu Ueki, sadece emir alan bir şirket personelleri, kendi başlarına birşeyleri beceremiyorsa yada üretemiyorsa o şirketin büyümesi düşünülemez olduğunu belirtiyor. Bunun nedenlerinden biride baştaki zeki liderden kaynaklandığını düşünüyor. Yeni fikirler zeki liderin aklına yatmayabilir.
Yoshiharu Ueki, bir taşı parlatmanın onu parçalamaktan daha kolay olduğunu söylüyor. Kendi başına karar alamayan personeller, devamlı emir ve komut beklerler. Emir ve komut gelmezse kendini de geliştiremez, şirketini de, ülkesini de!
Çoğu şirkette özellikle zekasıyla lider olan kişileri, alttaki personelin düşüncelerini görmeli ve karar vermeden önce iyice düşünmeli. Yaş yada deneyim farketmez. Önemli olan insan düşüncesinin çeşitliliğidir.
Zekilerin diğer insanlardan farkları
Zeki insanların genelde pek arkadaşı olmaz. Çünkü diğer insanlarla sosyalleşmeyi önemsemez.
İlgilerini çeken noktalara odaklanır ve dikkat dağılmasını istemezler. İşi onlar için çok önemlidir. Bu yüzden tek noktaya odaklı olduğundan başarı hızla gelir.
Kendileri ile yaşamayı bilir. Yalnız kalmaktan korkmazlar.
Tüm dünyaya güvenmektense sadece kendilerine güvenirler. Hata noktası da budur.