Zerdeçal hapları karaciğere zarar verir mi?
Zerdeçalın yararları bir çok araştırmada görüldü. Fakat her zaman kullanamadığımız zerdaçalı kapsüllere doldurularak bir besin takviyesi gibi hap şeklinde alabiliyoruz. Zerdeçal hapları şimdiye kadar alınmasında bir sakınca yoktu. Son gelişen bir vaka da karaciğer hasarı nedeni olarak zerdeçal hapları suçlanıyor. Bunla beraber besin desteklerinin zararları konuşulmaya başlandı.
Zerdeçal hapları karaciğere zarar verir mi?
Günümüzün en gözde baharatlarından biri zerdeçal. İnsanlar bu baharatı yiyeceklere karıştırıp almak yerine hap şeklinde
tüketmeyi tercih edebiliyor. Ancak son yıllarda bu hapların karaciğer sorunlarına yol açabileceği yönünde bulgular söz konusu.
Zerdeçal hapları şimdilerde çok yoğun bir ilgi görüyor. Ancak yeni bir rapora göre, Arizonalı bir kadında ortaya çıkan sıradışı bir karaciğer sorunu aldığı zerdeçal haplarıyla tetiklenmiş olabilir.
Dahası, raporda kadının yaşadığı karaciğer sorunuyla zerdeçal hapı arasındaki bağlantının hekimler tarafından değil, internete başvurup birtakım bilgiler edinen kadının kendisi tarafından saptandığına da yer veriliyor.
Arizona Üniversitesi’nden bilim insanlarının kaleme aldıkları raporda, hekimlerin hastanın zerdeçal hapı aldığını kendisinden öğrendiğine dikkat çekiliyor. Bu olayla birlikte hekimlerin hastalarının aldıkları besin destek haplarıyla ilgili bilgi edinmeleri gerektiği konusuna gerektiği kadar dikkat etmedikleri de ortaya çıkmış oluyor.
Zerdeçal iltihap önleyici baharat
Zerdeçal, halk arasında belki de en çok köri tozunun içeriğindeki bir baharat olarak bilinmekle birlikte, kimi araştırmalar bunun enflamasyonu önleyici birtakım özellikleri olduğuna da işaret ediyor. Bu konuyla ilgili ilk araştırmalar zerdeçalın kireçlenme ve eklem iltihabı (romatoid artrit) gibi birtakım sorunların çözümüne yardımcı olabileceğini ortaya koymakla birlikte, ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) bu yararlı özelliklerin kanıtlanması için çok daha geniş kapsamlı araştırmalara ihtiyaç duyulduğuna inanıyor.
Sözü edilen bu son olayda, 71 yaşındaki kadın, hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmanın zerdeçalın inmeyi önleyebileceğine işaret ettiği yönündeki haberi gazetede okuduktan sonra zerdeçal hapları almaya başladı. Kadın, zerdeçal hapının dışında, 20 başka ilaç ve besin desteği aldığını da beyan etmişti.
Uzmanlar bu ilaçların çoğundan haberdar olsalar da, kadının zerdeçal hapları aldığını bilmiyorlardı.
Karaciğer enzimlerinde yükselme
Kadının zerdeçal hapları almaya başlamasından yaklaşık sekiz ay sonra yapılan bir kan tahlilinde karaciğer enzimlerinin düzeylerinde bir artış meydana geldiğine tanık olundu-bu da, karaciğerde sorunlar yaşandığının bir göstergesiydi.
ileri incelemeler sonucunda kadında, bağışıklık sisteminin karaciğer hücrelerine zarar vermesi sonucunda meydana gelen,
otoimmün hepatit adıyla bilinen bir duruma tanık olundu.
Tanı konmasının ardından kendisine herhangi bir ilaç verilmeyen hasta, daha yakından izlenmeye başlandı. Ancak kadın üç ay sonra, internette zerdeçalın karaciğerde birtakım sorunlar yaratabileceğiyle ilgili bir yazıyı okuduktan sonra, zerdeçal haplarını almaktan vazgeçtiğini hekime bildirdi.
Neden-sonuç ilişkisi kesin değil
Gelgelelim, araştırmacılar yine de 71 yaşındaki kadının durumuna zerdeçal haplarının mı yol açtığı konusunda henüz görüş birliğine varmış değil. Hastanın kullandığı üründen bir örnek alıp inceleme olanağı bulunamadığından, uzmanlar hastalığın zerdeçalın kendisinden çok ürünün içindeki kirleticilerden kaynaklanabileceğini düşünüyorlar.
Bir başka olasılık da, zerdeçalın kadının aldığı başka ilaçlarla birlikte etkileşime geçerek hastalığa yol açmış olabilmesi.
Bu son çalışma tüm bu sorulara açıklık getirmese bile, en azından hekimlerin hastalarının hangi besin takviyelerin kullandığı konusunda daha meraklı olması gerektiğini gözler önüne seriyor.